ME
NU

CALENDARIO / Calendario Cinquepani AL

01 gen 2024
2024 Albania

Kalendari Shqip (albanese) 2024

Përkthyer dhe përshtatur

nga Aleksandër Markaj

Vini re:

Nëse dëshironi kalendarë, mund t’i porosisni ato në adresën giovannis@murialdo.org

Përkufizimet

K.A. = Koha e Ardhjes

  1. Krisht = Koha e Krishtlindjes

K.K = Koha e Kreshmëve

K.P = Koha Pashkëve

Gj.V. = Koha gjatë vitit

Pr = Proprium

F = Festë

P = Përkujtim

Pf = Përkujtim fakultativ

Sh. = Shën

Virgj. = Virgjër Mart. = Martir

Mesh. = Meshtar Mës. = M ësues

1

2020

2024
JANAR

Sh. Maria Nëna e Hyjit

E HËNË

Ia ngjitën emrin Jezus

1/1 E HËNË VIRGJËRA MARI, HYJLINDËSE [P]

Nr 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lk 2,16-21

Ia ngjitën emrin Jezus Lk 2,21

Maria dhe Jozefi i japin fëmijës së tyre emrin e sugjeruar nga engjëlli, "Jezus": Hyji shëlbon. Sa paqe t'i lutemi Emrit Tënd të ëmbël! Faleminderit, o Jezus, që Emri Yt i shenjtë i mposht tundimet tona me çmimin e kryqit Tënd. Faleminderit: Emri Yt na mban të bashkuar me Nënën Tënde të Shenjtë, Mbretëreshën e Paqes!

Le ta nisim Vitin e Ri si foshnje në prehrin e Tij!

2

2024

JANAR

Sh. Bazili i Madh

Sh. Gregor Nazianzeni

E MARTË

ëmijëzit e mi, qëndroni në Të

2/1 E MARTË K. KRISHT. [P]

(p: Sh. Bazili i M., † 379 dhe Gregori N., † 390, ip. e mës. të K.)

1Gjn 2,22-28; Ps 97; Gjn 1,19-28

Fëmijëzit e mi, qëndroni në Të Gjn 2,28

Do të jetë detyra ime dhe e jotja sot, dhe për pjesën tjetër të jetës sime. Po, për shkak se plotësia e dashurisë së Atit gjendet tek Jezusi, bekimi i Tij qëndron mbi Të. Dhe ne, mund të marrim pjesë në Të. Faleminderit, o Jezus, Dhurata e Atit Qiellor!

3

2024

JANAR

Emri tejet i Shenjtë

i Jezusit

E MËRKURË

Ky është

Biri i Hyjit

3/1 E MËRKURË K. KRISHT. [P]

(pf: Emri Tejet i Shenjtë i Jezusit) 1Gjn 2,29 - 3,6; Ps 97; Gjn 1,29-34

Ky është Biri i Hyjit 1Gjn 1,34

Gjon Pagëzuesi, i ndriçuar nga Ati, na jep këtë dëshmi, ai që ishte gati të derdhte gjakun e tij për Të.

Unë besoj se Jezusi është Biri i njëlindur i Hyjit. A mund ta dëshmoj edhe unë? Po, në fakt kur jam i bashkuar me Të jap dashurinë që marr prej Tij, dashurinë falas, ua jap të gjithëve, madje edhe armiqve të mi.

4

2024

JANAR

E ENJTE

E solli

te Jezusi

4/1 E ENJTE K. KRISHT. [P]

1Gjn 3,7-10; Ps 97; Gjn 1,35-42

E solli te Jezusi Gjn 1,42

Andrea, Apostulli i ardhshëm, pasi ka kaluar një ditë me "Mësuesin", nuk mund të mos e çojë atje edhe vëllanë e tij Simonin. Edhe unë e falënderoj Jezusin për takimin me Të, mirënjohës ndaj atyre të krishterëve që më bënë të dashurohem me Emrin e Tij. Falënderoj meshtarin që më prezantoi me grupin e besimtarëve që jetonin vëllazërisht me intensitet në Emër të Jezusit të ringjallur!

5

2024

JANAR

E PREMTE

Fëmijëzit e mi,

mos të duam me

fjalë e me gjuhë,

por me vepra e në të

vërtetë!

5/1 E PREMTE K. KRISHTL.

1Gjn 3,11-21; Ps 99; Gjn 1,43-51

Fëmijëzit e mi, mos të duam me fjalë e me gjuhë, por me vepra e në të vërtetë! 1Gjn 3,18

Jezusi me ardhjen e Tij mes nesh, duke u mishëruar, na mëson të japim jetën si Ai, të duam me vepra. Nëna ime, kur ishte një vajzë e re, duke marrë pjesë në Veprën Katolike, u nxit që të ishte bujare me të varfërit. Në marrëveshje me katekistin dhe prindërit, ajo rezervonte një përqindje të pagës së saj për të varfërit. Dhe kështu feja rritej në të, ku buronte nga të jetuarit e Fjalës Sate që është e vërteta dhe jeta.

6

2024

JANAR

Dëftimi i Zotit

E SHTUNË

Prej teje do të dalë

prijësi,

që do ta udhëheqë

popullin tim

6/1 E SHTUNË DËFTIMI I ZOTIT [P]

Përvjetori i Urdhërimit Ipeshkvor i imz. Angelo Massafra, Arqipeshkëv Metropolit i Shkodër-Pultit (1997)

si dhe, i imz. Ottavio Vitale, Ipeshkëv i Lezhës (2006)

Is 60,1-6; Ps 71; Ef 3,2-3a.5-6; Mt 2,1-12

Prej teje do të dalë prijësi, që do ta udhëheqë popullin tim Mt 2,6

Sot Ungjilli na shpall se Jezusi erdhi për të gjithë popujt, të përfaqësuar nga Dijetarët. Ai është dërguar nga Ati si një "prijës", një prijës "bari": në fakt, Ai do të kushtojë kohë dhe energji, gjithë Vetveten për grigjën. Të gjithë popujt do ta gëzojnë përkujdesin e Tij. Të gjithë popujt mund ta adhurojnë Atë!

7

2024

JANAR

Pagëzimi i Zotit

E DIEL

Pas meje po vjen

një më i fortë se unë

7/1 E DIEL PAGËZIMI I ZOTIT Viti B [P]

Is 55,1-11; Is 12,2.4b-6; 1Gjn 5,1-9; Mk 1,7-11

Pas meje po vjen një më i fortë se unë

Mk 1,7

Në Shkrimin e Shenjtë "i forti" është vetëm Zoti. Dhe Gjoni e prezanton Jezusin me këtë titull. Kështu Ai do të vijë: i fortë në butësi, i fortë në përulësi nën dorën e Pagëzuesit, i fortë në shenjtërinë që Ai merr nga lart dhe zbret mbi Të si pëllumb.

Faleminderit, o Jezus, sepse edhe unë gëzoj forcën Tënde: me të mbrohem dhe me të shpëtohem.

8

2024

JANAR

E HËNË

Ata aty për aty i lanë rrjetat e shkuan pas tij

8/1 E HËNË Viti B [I]

1Sam 1,1-8; Ps 115; Mk 1,14-20

Ata aty për aty i lanë rrjetat e shkuan pas tij

Mk 1,18

Jezusi, duke kaluar në bregun e liqenit, kishte "pa" dy vëllezërit Simonin dhe Andrean duke hedhur rrjetat e tyre në ujë. Ai i “pa” dhe i deshi me dashurinë e Hyjit dhe me atë dashuri i thirri. Të dy ndienë zërin e Atit në thirrjen e Tij. Faleminderit, o Jezus, që i zgjedh të Tuajt nga bota.

Faleminderit, që dashuria Jote i bën ata të aftë të përgjigjen bujarisht, aq sa ata lënë gjithçka menjëherë dhe fillojnë të jetojnë me Ty.

9

2024

JANAR

E MARTË

E menjëherë u hap

zëri për të gjithkund

9/1 E MARTË GJ. V [I]

1Sam 1,9-20; 1Sam 2,1.4-8; Mk 1,21-28

E menjëherë u hap zëri për të gjithkund Mk 1,28

Jezus, Ti je njeriu i ri, në Ty është fuqia e Atit, që është vetëm dashuri. Kjo është arsyeja pse të gjithë flasin për Ty. Kur kremtojmë Eukaristinë, Ti je prezent, na flisni, na ushqeni, na çlironi nga i ligu dhe nga shumë shtypje, sepse ne kemi besim tek Ti. Faleminderit që je, Hyji i bekuar në shekuj.

10

2024

JANAR

E MËRKURË

Të gjithë

po të kërkojnë

10/1 E MËRKURË GJ. V. [I]

1Sam 3,1-10.19-20; Ps 39; Mk 1,29-39

Të gjithë po të kërkojnë Mk 1,37

Edhe unë e kërkoj Jezusin, por shpesh e kërkoj që të marr diçka prej Tij, jo për ta dashur, jo pë t’u vënë në dispozicionin e Tij.

Ti na ndihmon, o Shpirti Shenjtë, të kërkojmë Jezusin ta ndjekim dhe të bashkëpunojmë me Të, duke iu ofruar t’i kryejmë projektet e Tij në Kishën e Tij.

11

2024

JANAR

E ENJTE

Jini trima

e luftoni

11/1 E ENJTE GJ. V. [I]

1Sam 4,1-11; Ps 43; Mk 1,40-45

Jini trima e luftoni 1Sam 4,9

Kështu thanë Filistejtë, armiqtë e Izraelit, në atë betejë. Ata me të vërtetë fituan, edhe pse Arka e Besëlidhjes ishte sjellë në kampin e Izraelit! Është një shembull për ne: Hyji nuk na mbron kur mbajmë me vete ndonjë shenjë të jashtme besimi, por kur i bindemi Fjalës së Tij.

12

2024

JANAR

E PREMTE

Jezusi

u predikonte Ungjillin

12/1 E PREMTE GJ. V [I]

(Dioqeza e Shkodër-Pultit, Përvjetori i Kushtimit të Kishës Katedrale. Festë.)

1Sam 8,4-7.10-22; Ps 88; Mk 2,1-12

Jezusi u predikonte Ungjillin Mk 2,2

Fjala! Çfarë tha Jezusi, që të mblidhte rreth Tij turma të etura, që të merreshin me Të për orë të tëra? Fjala që dilte nga goja e Jezusit dhe që edhe sot vazhdon të dalë nga goja e Kishës, Trupi i Tij Mistik, është ajo që del nga zemra e Atit, e mbushur me dashurinë e Tij, që është jetë për ne dhe për të gjithë.

13

2024

JANAR

Sh. Hilari

E SHTUNË

Populli mbarë shkonte tek ai e Jezusi e mësonte

13/1 E SHTUNË GJ. V. [I]

(pf: Sh. Hilari, ip. e mës. i K., † 367)

1Sam 9,1-4.17-19; 10,1; Ps 20; Mk 2,13-17

Populli mbarë shkonte tek ai e Jezusi e mësonte Mk 2,13

Midis njerëzve që dëgjonin Jezusin nuk ishte vetëm turma anonime. Ishte edhe Levi, i cili, i ulur në sportelin e taksave, e dinte se ishte “mëkatar”. Edhe ai, duke dëgjuar shpalljen e Jezusit, ndjeu përbrenda një gëzim dhe një shpresë të re. Sapo e dëgjoi veten të thirrur, ai u bind menjëherë.

Faleminderit, o Jezus: fjala Jote e ngroh zemrën deri në atë pikë sa e shëron nga skllavëria e parasë dhe e interesave tona.

14

2024

JANAR

E DIEL

Prandaj,

jepini lavdi Hyjit

në trupin tuaj

14/1 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

1Sam 3,3-10.19; Ps 39; 1Kor 6,13-15.17-20; Gjn 1,35-42

Prandaj, jepini lavdi Hyjit në trupin tuaj 1Kor 6,20

Kur mendojmë se Fjala e Atit ka marrë një mish si i yni dhe, përsëri, se Shpirti Shenjt, nëpërmjet Pagëzimit, banon në ne, sa mirënjohje, sa respekt, çfarë gëzimi për trupin tonë: me të mund ta lavdërojmë Zotin dhe t'i shërbejmë në të afërmit, dhe me të ne do të soditim përjetësisht Fytyrën e Tij.

15

2024

JANAR

E HËNË

Porse vera e re ‑ në rrëshiqa të rinj

15/1 E HËNË GJ. V. [II]

1Sam 15,16-23; Ps 49; Mk 2,18-22

Porse vera e re ‑ në rrëshiqa të rinj Mk 2,22

Jezusi i përgjigjet pyetjes së dishepujve të Gjonit dhe farisenjve: pse agjërojnë ata dhe jo dishepujt e tij? Mundohuni t'u hapë sytë dhe zemrat e tyre: me Të jemi në kohën e re; koha e pritjes ka mbaruar, ajo e pranisë së Mesisë ka ardhur. Jeta, me Jezusin, është krejtësisht e re, dhe lutja do të jetë gjithashtu e re! Pikërisht kështu: "Verë e re - në rrëshiqa të rinj": dashurinë tonë për Hyjin e jetojmë duke festuar Jezusin!

16

2024

JANAR

Sh. Donati

E MARTË

Biri i njeriut

është zotëruesi

edhe i të shtunës

16/1 E MARTË GJ. V. [II]

(pf Sh. Donati, martir)

1Sam 16,1-7.10-13; Ps 88; Mk 2,23-28

Biri i njeriut është zotëruesi edhe i të shtunës Mak 2,28

Jezusi e admiron mbretin David, të cilit prifti Abiatar i kishte lejuar të hante bukët e shenjta të kushtuara, të destinuara vetëm për priftërinjtë. Kështu Ai, Jezusi, biri i Davidit, i lejon ndjekësit e tij të mbledhin kallinjtë e grurit nga arat ditën e shtunë. Ai është tani e shtuna e vërtetë e Hyjit, gëzimi i Tij më i thellë. Në fakt, Ati është i kënaqur me Të dhe Ai bëhet shkak për të gjitha veprimet tona.

17

2024

JANAR

Sh. Antoni Abat

E MËRKURË

Unë sulem kundër

teje në emër të

Zotit të Ushtrive

17/1 E MËRKURË GJ. V. [II]

(p: Sh. Antoni, abat, † 356)

1Sam 17,32-33.37.40-51; Ps 143; Mk 3,1-6

Unë sulem kundër teje në emër të Zotit të Ushtrive 1Sam 17,45

Çfarë shembulli madhështor na jep Davidi djaloshar që ka guximin të luftojë gjigantin Golia, duke besuar plotësisht dhe vetëm te Hyji i tij! Çfarë besnikërie tregon Zoti duke ndërhyrë në mbrojtje të atyre që ia besojnë veten deri në rrezikimin e jetës së tyre!

18

2024

JANAR

E ENJTE

Turmë e madhe

ngarendi tek ai

18/1 E ENJTE GJ. V. [II]

FILLIMI I TETËDITËSHIT PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

1Sam 18,6-9;19,1-7; Ps 55; Mk 3,7-12

Turmë e madhe ngarendi tek ai Mk 3,8

O Jezus, Ti nuk po kërkoje turmën. Ti ishe me Atin, i ofroje jetën. Ai të bekon për të shumtët që tërhiqje tek Vetja. Kushdo që vjen drejt Teje përjeton unitetin, atë të të qenit në të njëjtën dashuri për Ty, ajo që vjen prej Teje!

19

2024

JANAR

E PREMTE

I emëroi

të Dymbëdhjetët...

t’i dërgojë të

predikojnë

19/1 E PREMTE GJ. V. [II]

TETËDITËSHI PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

1Sam 24,3-21; Ps 56; Mk 3,13-19

I emëroi të Dymbëdhjetët... t’i dërgojë të predikojnë Mk 3,14

Duke qenë pranë Jezusit, Apostujt mund të dërgoheshin prej Tij për të shpallur Lajmin e Mirë: Ati i do burrat dhe gratë dhe i shpëton ata falë Birit të dashur. Sot Jezusi ende dërgon Apostujt e Vet, ipeshkvinjtë: duke dëgjuar fjalën e tyre ne ecim të bashkuar drejt Tij.

20

2024

JANAR

Sh. Fabiani Sh. Sebastiani

E SHTUNË

Nuk është

në vete

20/1 E SHTUNË GJ. V. [II]

TETËDITËSHI PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

(pf: Sh. Fabiani, papë e mart., † shek. III; Sh. Sebastiani, mart., † 304)

2Sam 1,1-4.11-12.19.23-27; Ps 79; Mk 3,20-21

Nuk është në vete Mk 3,21

Të afërmit e Jezusit nuk e kuptonin, nuk kishin dritë për të parë në Të Birin e Hyjit, nuk arrinin ta kuptonin Fjalën e Zotit nga goja e Tij. Përkundrazi, e kuptonin "të vegjlit", të përvuajturit, ai që është i lirë në zemër.

O Atë, Ti bashkon, i bën "një", të gjithë ata që e mirëpresin Jezusin!

21

2024

JANAR

E DIEL

Menjëherë

i thirri

21/1 E DIEL GJ. V. Viti B [III]

TETËDITËSHI PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

Jb 3,1-5.10; Ps 24; 1Kor 7,29-31; Mk 1,14-20

Menjëherë i thirri Mk 1,20

Jezusi po fillon shërbesën e tij: të shpallë dhe të bëjë të pranishme Mbretërinë e Qiellit në tokë. Nuk mund ta bënte dot i Vetëm. Pikërisht ngaqë ishte Biri i Hyjit, i të Vetmit Hyj të vërtetë, që është dashuri, Ai zgjedh apostujt për të jetuar bashkimin e Tij me ta, jetën hyjnore që është bashkim!

22

2024

JANAR

E HËNË

Davidit gjithnjë

i rritej pushteti

22/1 E HËNË GJ. V. [III]

TETËDITËSHI PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

(pf: Sh. Vinçenci, diak. e mart., † 303)

2Sam 5,1-7.10; Ps 88; Mk 3,22-30

Davidit gjithnjë i rritej pushteti 2Sam 5,10

“... sepse Zoti, Hyji i ushtrive, ishte me të”: ky është sekreti!

Ne po lutemi për bashkimin e të krishterëve: a do të na jepet kjo mrekulli? Hyji përdor fitoret tona të vogla, të përditshme, mbi egoizmin tonë, që do të donte të na mbyllte me afërmit tanë. Ne do të përpiqemi gjithmonë ta mbajmë Jezusin në zemrat tona dhe të praktikojmë faljen reciproke.

23

2024

JANAR

E MARTË

Ai është vëllai im, motra ime e nëna


23/1 E MARTË GJ. V. [III]

TETËDITËSHI PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

2Sam 6,12-15.17-19; Ps 23; Mk 3,31-35

Ai është vëllai im, motra ime e nëna Mk 3,35

Nëse Jezusi e konsideron këdo që bën vullnetin e Hyjit vëlla, motër dhe nënën e tij, si mund të mos e bëj të njëjtën gjë? Si mund të refuzoj bashkimin e mundshëm me ata që besojnë në Të dhe e duan Atë, megjithëse në mënyra të ndryshme?

Faleminderit, o Jezus, për shumë vëllezër dhe motra që besojnë në Ty: na udhëzo të gjithëve më pranë Teje, kështu që të gjithë do ta gjejmë veten më afër njëri-tjetrit gjithashtu.

24

2023

JANAR

Sh. Françesku i Sales

E MËRKURË

Dëgjoni!

Doli mbjellësi për të

mbjellë

24/1 E MËRKURË GJ. V. [III]

TETËDITËSHI PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

(p: Sh. Françesku i Sales, ip. e mës. i K., † 1622) 2Sam 7,4-17; Ps 88; Mk 4,1-20

Dëgjoni! Doli mbjellësi për të mbjellë Mk 4,3

Sot Jezusi dëshiron të mbjellë fjalën e Tij në zemrën time. Dua ta dëgjoj seriozisht: ajo është burimi i jetës së re, jeta e Hyjit. Do ta ruaj, madje duke e përsëritur si lutje dhe duke u përpjekur ta jetoj në çdo rast. Faleminderit, o Jezus, për mënyrën sesi fjala Jote e përsiatur dhe e jetuar na mban të bashkuar mes nesh dhe me Ty.

25

2024

JANAR

Kthimi i Shën Palit

E ENJTE

Në emër tim

do t’i dëbojnë djajtë

25/1 E ENJTE KTHIMI I SHËN PALIT AP. [P]

PËRFUNDIMI I TETËDITËSHIT PËR BASHKIMIN E TË KRISHTERËVE

Vap 22,3-16 ose Vap 9,1-22; Ps 116; Mk 16,15-18

Në emër tim do t’i dëbojnë djajtë Mk 16,17

Duke besuar në Jezusin, Shën Pali ndryshoi jetën e tij, aq sa tha: "Nuk jetoj më unë, por Jezusi jeton në mua". Ai e shpalli Emrin e Tij sinqerisht dhe me besim, dhe me shembullin e tij ndihmoi shumë të jetonin të bashkuar me të duke mposhtur shpirtrat e ndarjes, xhelozisë, zilisë, kotësisë dhe papastërtisë. Eja, o Shpirt Shenjt: Ti na ndihmo të jetojmë sipas zemrës së Jezusit, të jemi me një zemër dhe një shpirt, që bota të besojë.

26

2024

JANAR

Sh. Timoteu e Sh. Titi

E PREMTE

Ja,

po ju dërgoj porsi qengja mes ujqish!

26/1 E PREMTE GJ. V. [III]

(Sh. Timoteu dhe Titi, ip. Shek I)

2Tim 1,1-8 ose Tit 1,1-5; Ps 95; Lk 10,1-9

Ja, po ju dërgoj porsi qengja mes ujqish! Lk 10,3

Jezusi i dërgon dishepujt për të thirrur njerëzit që të marrin pjesë në Mbretërinë e Tij, ku ne e duam njëri-tjetrin si vëllezër. Ai i dërgon ata të varfër dhe zemërbutë, pa torbë, duke besuar në emrin e Tij edhe përballë kërcënimeve dhe dhunës së mundshme. Ai i dërgon gati për të shërbyer dhe për t'u kujdesur për të sëmurët dhe të pafuqishmit. Të gjithë shenjtërit na japin këtë dëshmi që ne përpiqemi ta vazhdojmë.

JANAR

27

Sh. Angjela Meriqi

2024 E SHTUNË

A nuk shqetësohesh

që po mbytemi?

27/1 E SHTUNË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Angjela Meriqi, virgj., † 1540)

2Sam 12,1-7.10-17; Ps 50; Mk 4,35-41

Dioqeza e Tiranë – Durrësit

Përvjetori i Kushtimit të Kishës Katedrale. Festë.

A nuk shqetësohesh që po mbytemi?

Mk 4,38

Këto janë fjalët që Apostujt ia drejtojnë Jezusit, i Cili fle i qetë në një jastëk, ndërsa dallgët e liqenit të stuhishëm mbushin varkën. Dhe Jezusi u tha atyre: "Po a ende nuk besioni?". Kur ngjarjet më të mëdha se ne na pushtojnë, e vetmja gjë që do të bëjmë është të qëndrojmë pranë Jezusit, gati të kapemi pas Tij, ose më mirë, të flemë pranë Tij me besim. Ai është Zoti!

28

2024

JANAR

E DIEL

Ja, një mësim i ri i pajisur me pushtet

28/1 E DIEL GJ. V. Viti B [IV]

Lp 18,15-20; Ps 94; 1Kor 7,32-35; Mk 1,21-28

Ja, një mësim i ri i pajisur me pushtet

Mk 1,26

Ungjilltari nuk na tregon sot atë që mëson Jezusi. Në vend të kësaj, ajo nxjerr në pah autoritetin e saj. Ai mëson duke e dashur me gjithë zemër Atin dhe, rrjedhimisht, fëmijët e Tij. Pra, në praninë e Tij dalin në dritë demonët dhe ai mund t'i largojë ata nga njerëzit të krijuar për të qenë vendbanimi i Hyjit.Të faleminderit, o Jezus, që na tërheq te Ti në mënyrë bindëse.

29

2024

JANAR

E HËNË

Zuri t’i lutej

ta merrte me vete

29/1 E HËNË GJ. V. [IV]

2Sam 15,13-14.30;16,5-13; Ps 3; Mk 5,1-20

Zuri t’i lutej ta merrte me vete Mt 5,18

Jezus, Ti e kishe dashur dhe e lirove atë të gjorin, të shqyer nga demonët. Tani ai nuk dëshiron më të shkëputet prej Teje... Me kryqin Tënd ke bërë shumë më tepër për secilin prej nesh: na ke shpëtuar nga vdekja, atë të përjetshmen dhe atë të përditshmen e egoizmit. Bëj që të rrimë me Ty! Ti je Jeta, ajo e vërteta!

30

2024

JANAR

E MARTË

Ia preku petkun

Jezusit

30/1 E MARTË GJ. V. [IV]

2Sam 18,9-10.14.21a.24-25.30-19,3; Ps 85; Mk 5,21-43

Ia preku petkun Jezusit Mk 5,27

Ajo grua e shkretë ia kishte prekur petkun Jezusit me besim dhe e gjeti veten të shëruar nga një sëmundje që e kishte bërë të vuante prej vitesh. Kur i afrohemi Rrëfimit dhe marrim Eukaristinë, prekim shumë më tepër se petkun e Jezusit! Vetë trupi i Tij bëhet mishi ynë. Çfarë shërimi do të marrim!

31

2024

JANAR

Sh. Gjon Bosko

E MËRKURË

Kështu

doli e mësonte nëpër

fshatra përreth

31/1 E MËRKURË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Gjon Bosko, mesh., † 1888)

2Sam 24,2.9-17; Ps 31; Mk 6,1-6

Kështu doli e mësonte nëpër fshatra përreth Mk 6,6

Jezusi mëson me Fjalën e Tij dhe me jetën e Tij. Ai e konfirmoi atë që tha me shenja dashurie. Ai ende e vazhdon këtë punë përmes atyre që e duan. Sot kënaqemi me mësimet e tij që na janë dhuruar nga Shën Gjon Bosko. Mësime që i bëjnë të rinjtë të rriten drejt një shtati shpirtëror të shëndetshëm,

të gëzuar dhe të shenjtë!

1

2024

SHKURT

E ENJTE

Ata shkuan

dhe u predikuan

njerëzve kthimin

kah Hyji

1/2 E ENJTE GJ. V. [IV]

1Mbr 2,1-4.10-12; 1Kro 29,10-12; Mk 6,7-13

Ata shkuan dhe u predikuan njerëzve kthimin kah Hyji Mk 6,12

Një ftesë e fortë për të gjithë. Të kthehesh kah Hyji? Dishepujt duhet t'i tregojnë të gjithëve. Ai që nuk don të jetojë kot do të ndryshojë orientimin e tij, do ta kthejë shikimin nga Jezusi dhe do ta lejojë veten të ndriçohet dhe udhëzohet prej Tij. Ai që jeton sipas mendimeve vetjake, duke e përjashtuar Jezusin, do të mbetet egoist dhe do të mbjell vuajtje.

2

2024

SHKURT

Kushtimi i Zotit

në Tempull

E PREMTE


Sipas Ligjit të Moisiut... e çuan në Jerusalem, për t’ia kushtuar Zotit

2/2 E ENJTE KUSHTIMI I ZOTIT NË TEMPULL [P]

Mal 3,1-4 ose Heb 2,14-18; Ps 23; Lk 2,22-40

Sipas Ligjit të Moisiut... e çuan në Jerusalem, për t’ia kushtuar Zotit

Lk 2,22

Jezusi hyn në tempullin që Herodi po ndërtonte. Ai është fëmijë, duhet mbajtur në krahët e prindërve, por tashmë është Ai që shpëton popullin e Tij dhe të gjithë popujt. Ai është Tempulli i vërtetë i Hyjit! Simeoni dhe Ana u thonë të gjithëve: kushdo që dëshiron të shpëtohet nuk mjafton të hyjë në tempullin e rindërtuar nga Herodi, por të takojë Atë fëmijë.

3

2024

SHKURT

Sh. Vlashi e Sh. Oskar

E SHTUNË

Ishin porsi

‘delet pa bari’

3/2 E SHTUNË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Vlashi, ip. e mart., † shek. IV; Sh. Oskar, ip.,

† 865;)

1Mbr 3,4-13; Ps 118; Mk 6,30-34

Ishin porsi ‘delet pa bari’ Mk 6,34

Delet pa bari nuk dinë çfarë të bëjnë, ku të shkojnë për të ngrënë, nuk dinë të mbrohen. Ata njerëz ishin të tillë: askush nuk i mësonte t'i bindeshin Hyjit, askush nuk u thonte atyre se Hyji i donte dhe se edhe ata mund të përjetonin të njëjtën dashuri sikurse Ati. Për këtë ata tërheqin dhembshurinë e Jezusit.

4

2024

SHKURT

E DIEL

I thanë:

“Të gjithë po të kërkojnë”

4/2 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

Jb 7,1-4.6-7; Ps 146; 1Kor 9,16-19.22-23; Mk 1,29-39

I thanë: “Të gjithë po të kërkojnë”

Mk 1,37

Pse po e kërkojnë? Jezusi e kupton atë. Ata e kërkojnë sepse e dinë që Ai do dhe kështu që ata ende duan të jenë të dashur prej Tij. Megjithatë, Jezusi është i shqetësuar që edhe ata të mësojnë të duan, të jetojnë jetën e re, jetën hyjnore.

5

2024

SHKURT

Sh. Agata

E HËNË

Menjëherë

e njohtën

5/2 E HËNË GJ. V. [I]

(p: Sh. Agata, virgj. e mart., † 250)

1Mbr 8,1-7.9-13; Ps 131; Mk 6,53-56

Menjëherë e njohtën Mk 6,54

Njerëzit që duan njihen lehtësisht. Prandaj të gjithë e njohin Jezusin, e njohin Atë si Ai që lehtëson, shëron, shëlbon.

6

2024

SHKURT

Sh. Pal Miki e Shokët

E MARTË

Kështu zhbëni

Fjalën e Hyjit

6/2 E MARTË GJ. V. [I]

(p: Sh. Pal Miki e Shokët, martirë, † 1597) 1Mbr 8,22-23.27-30; Ps 83; Mk 7,1-13

Kështu zhbëni Fjalën e Hyjit Mk 7,13

Jezus, di edhe të qortojë. Secila prej mësimeve të Tij thotë se si duhet jetuar, por edhe si nuk duhet bërë. Njeriu di të jetë humorist, por me Zotin nuk është rasti. Njeriu nuk mund të pretendojë të jetojë Fjalën e Tij dhe të kultivojë interesat e veta: Ai e vëren atë.

7

2024

SHKURT

E MËRKURË

Qoftë bekuar Zoti,

Hyji yt,

që i paske pëlqyer

7/2 E MËRKURË GJ. V. [I]

1Mbr 10,1-10; Ps 36; Mk 7,14-23

Qoftë bekuar Zoti, Hyji yt, që i paske pëlqyer 1Mbr 10,9

Mbretëresha e Sabës e komplimenton Solomonin për bukurinë e shtëpisë së tij dhe mençurinë në mbretërimin e tij. Ndonëse është pagane, ajo di të dallojë se urtësia, rregulli dhe bukuria vijnë nga Hyji. Për këtë arsye, admirimi i njeriut nuk është i plotë dhe i vërtetë nëse ai nuk e bekon Hyjin.

8

2024

SHKURT

Sh. Jeronim Emiliani

Sh. Jozefina Bakhita

E ENJTE

Ajo erdhi

dhe u hodh para

këmbëve të tij

8/2 E ENJTE GJ. V. [I]

(p: Sh. Jeronim Emiliani, † 1537; Sh. Jozefina Bakhita, virgj., † 1947)

1Mbr 11,4-13; Ps 105; Mk 7,24-30

Ajo erdhi dhe u hodh para këmbëve të tij Mk 7,25

Ajo është një grua, vajza e vogël e së cilës "kishte në trup shpirtin e ndytë".

Vajza vuante, por nëna vuante edhe më shumë për atë situatë pa zgjidhje. Kush mund të ndërhyjë për të shëruar këtë vuajtje? E vetmja shpresë për atë grua është Jezusi: ajo e ka parë se Ai ka familjaritet me Hyjin!

9

2024

SHKURT

E PREMTE

“Gjithçka bëri mirë!”

9/2 E PREMTE GJ. V. [I]

1Mbr 11,29-32; 2,19; Ps 80; Mk 7,31-37

“Gjithçka bëri mirë!” Mk 7,37

Shurdhmemeci tani është në gjendje të dëgjojë dhe të shprehet. Ai madje mund të këndojë lavdërimet e Hyjit dhe të përsërisë Fjalët e Tij. Tani ai është një njeri i kompletuar, ndërsa më parë mund të konsiderohej vetëm një i mallkuar: po, sepse ai i ishte e ndaluar të dëgjonte Fjalën e Hyjit dhe t'ua dhuronte të tjerëve.

10

2024

SHKURT

Sh. Skolastika

E SHTUNË

I bekoi edhe ata

dhe u urdhëroi t’ua

ndajnë

10/2 E SHTUNË GJ. V. [I]

(p. Sh. Skolastika, virgj., † 542 )

1Mbr 12,26-32;13,33-34; Ps 105; Mk 8,1-10

I bekoi edhe ata dhe u urdhëroi t’ua ndajnë

Mk 8,7

Edhe peshqit e vegjël janë të bekuar. Dashuria e Hyjit e shpërndarë nga Jezusi është e plotë. Nuk dhuron vetëm bukë!

Faleminderit, o Zot Jezus: atij që të dëgjon dhe të bindet nuk i mungon asgjë.

11

2024

SHKURT

E DIEL

“Nëse do,

mund të më

pastrosh!”

11/2 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

Lev 13,1-2.44-46; Ps 31; 1Kor 10,31 – 11,1; Mk 1,40-45

“Nëse do, mund të më pastrosh!” Mk 1,40

I gërbuluri i lutet Jezusit. Kujt do t’i ishte afruar vallë për të kërkuar të shërohet dhe pastruar? Të gjithë të tjerët, duke përfshirë edhe burrat e pushtetshëm, i mbajnë të gërbulurit larg, nuk duan t'i takojnë, nuk mund t'i shohin. Vetëm Jezusi është i ndryshëm, vetëm Jezusi ka një dashuri që shëron dhe shëlbon.

12

2024

SHKURT

E HËNË

Qëndresa le të

ushtrohet me

përpikëri

12/2 E HËNË GJ. V. [II]

Jak 1,1-11; Ps 118; Mk 8,11-13

Qëndresa le të ushtrohet me përpikëri Jak 1,4

Shën Jakobi e nis letrën e tij në mënyrë të papritur: “Çmoni për gëzim të vërtetë, vëllezërit e mi, kur t’iu ndodhë të sprovoni çdo lloj vështirësie”. Sprovat na ushtrojnë në durim dhe durimi na bën të ngjashëm me Birin e Hyjit, i Cili vuajti për të dashur, për të mishëruar plotësisht ngjashmërinë e Vet me Hyjin.

13

2024

SHKURT

E MARTË

Dhe ende nuk

po kuptoni?!

13/2 E MARTË GJ. V. [II]

Jak 1,12-18; Ps 93; Mk 8,14-21

Dhe ende nuk po kuptoni?! Mk 8,21

Dishepujt e Jezusit janë si unë. Unë i kuptoj gjërat materiale, por të shohësh në ta shenjat e realiteteve shpirtërore është një ndërmarrje e vështirë. Nëse Vetë Jezusi nuk më ndihmon, nuk mundem.

Faleminderit, o Jezus, për pyetjet e tua, edhe nëse ndonjëherë tingëllojnë qortuese.

14

2024

SHKURT

E MËRKURË

Të mos dijë e majta

çfarë bën e djathta

14/2 E MËRKURA E PËRHIME [P]

Jl 2,12-18; Ps 50; 2Kor 5,20 6,2; Mt 6,1-6.16-18

Të mos dijë e majta çfarë bën e djathta Mt 6,3

Dëshira e shpeshtë është të duash të dish gjithçka. Dhe akoma më shpesh, që të tjerët nuk dinë asgjë për ne. Jezusi na siguron se Ati ynë sheh gjithçka, sheh në fshehtësi, por nuk i thotë asgjë askujt. Ai na respekton dhe vlerëson që edhe ne lëmë veten të shihemi prej Tij me përulësi dhe vetëm prej Tij, që të mos ushqejmë krenarinë në ne.

15

2024

SHKURT

E ENJTE

Ta marrë kryqin e

vet... dhe të më ndjekë

15/2 E ENJTE PAS TË PËRHIMES [IV]

Lp 30,15-20; Ps 1; Lk 9,22-25

Ta marrë kryqin e vet... dhe të më ndjekë Lk 9,23

Sapo kemi filluar Kreshmën. Jezusi mirëpret shoqërinë tonë dhe na mirëpret në shtegun në të cilin Ai po ecën. Nuk mund t'i mësojmë asgjë dhe kjo është një hir, sepse vetëm sytë e Tij e shohin dritën.

16

2024

SHKURT

E PREMTE

Lartësoje zërin

tënd...

shpallja popullit

tim fajet e tij

16/2 E PREMTE PAS TË PËRHIMES [IV]

Is 58,1-9; Ps 50; Mt 9,14-15

Lartësoje zërin tënd... shpallja popullit tim fajet e tij Is 58,1

Profeti është i ngarkuar për të qortuar popullin, i cili dëshiron të gëzojë të mirat e Zotit pa bërë asgjë për ta dëgjuar dhe për t'iu bindur.

Kushdo që luan komedi me Hyjin nuk mund të dëgjohet prej Tij. Le të përgatitemi ta dëgjojmë seriozisht zërin e Jezusit.

17

2024

SHKURT

Shtatë Shenjtërit Themelues

Shërbëtorët e Marisë

E SHTUNË

Atëherë

në Zotin do ta gjesh kënaqësinë tënde

17/2 E SHTUNË PAS TË PËRHIMES [IV]

(pf: Shtatë Shenjtërit Themelues Shërbëtorët e Marisë) Is 58,9-14; Ps 85; Lk 5,27-32

Atëherë në Zotin do ta gjesh kënaqësinë tënde Is 58,14

Premtimet e Zotit janë shumë ngushëlluese dhe të bukura. Kujt po i drejtohen? Për ata që i binden Atij, që i duan të varfërit dhe të vuajturit, që janë bujarë dhe të vëmendshëm ndaj të vegjëlve. Këta, pikërisht po bëjnë punën e Hyjit, i Cili kështu njihet nga të gjithë si Hyji i dashurisë dhe paqes.

18

2024

SHKURT

E DIEL

Kthehuni

e besojini Ungjillit

18/2 E DIEL K. K. Viti B [I]

Zan 9,8-15; Ps 24; 1Pjt 3,18-22; Mk 1,12-15

Kthehuni e besojini Ungjillit Mk 1,15

Jezusi vazhdon veprën e Gjon Pagëzuesit. Ky i fton në kthim dhe Jezusi gjithashtu propozon një ndryshim të brendshëm. Është sikur të thoshte: «Mos jeto në trishtim, tani jam këtu. Ti mund të gëzohesh, sepse Hyji të do dhe e derdh dashurinë e Tij mbi mbarë botën».

19

2024

SHKURT

E HËNË

Mos u hakmerr

19/2 E HËNË K. K. [I]

Lev 19,1-2.11-18; Ps 18; Mt 25,31-46

Mos u hakmerr Lev 19,18

Hyji i Moisiut i ofron shërbëtorit të Vet një sërë udhëzimesh. Nëse do të zbatohen, njerëzit do të jetojnë një jetë të lumtur dhe të qetë, do të kenë forcën të përballen me armiqtë e tyre, do të jenë të sigurt në tokë. Një udhëzim i tillë është: Mos u hakmerr, pra nuk do të udhëhiqesh nga e keqja, nuk do ta dyfishosh atë, do të mbahesh gjithmonë pas mirësisë së Zotit.

20

2024

SHKURT

E MARTË

E mos na lër

të biem në tundim

20/2 E MARTË K. K. [I]

Is 55,10-11; Ps 33; Mt 6,7-15

E mos na lër të biem në tundim Mt 6,13

Jezusi po mëson të luten. Dishepujt e dinë se ka tundime që të çojnë në të keqe dhe ata e dinë se nuk janë aq të mençur sa t'i dallojnë ato, as të fortë për t'i mposhtur ato. Ata do t'i kërkojnë Atit ndihmën që u nevojitet për të qenë besnikë.

21

2024

SHKURT

Sh. Pjetër Damiani

E MËRKURË

Besuan në Hyjin

dhe dhpallën agjërim

21/2 E MËRKURË K. K. [I]

(pf: Sh. Pjetër Damiani, ip. e mës. i K., † 1072) Jon 3,1-10; Ps 50; Lk 11,29-32

Besuan në Hyjin dhe dhpallën agjërim

Jon 3,5

Paganët e Ninivës dëgjojnë profetin e Hyjit. Është Jona, një profet sigurisht jo shembullor, i pabindur dhe i pamëshirë. Megjithatë, ata e kuptojnë se ftesa për kthim vjen nga Zoti. E dëgjojnë dhe shpëtohen!

22

2024

SHKURT

SELIA E SHËN PJETRIT

E ENJTE

Ti je Mesia ‑ Biri i

Hyjit të gjallë

22/2 E ENJTE SELIA E SHËN PJETRIT [P]

1Pjt 5,1-4; Ps 22; Mt 16,13-19

Ti je Mesia ‑ Biri i Hyjit të gjallë Mt 16,16

Ne kremtojmë një mister të rëndësishëm: Jezusi i ka dhënë Pjetrit autoritetin për të mësuar të gjithë Kishën. Kjo do të thotë që një njeri ka autoritetin e Hyjit për ne! Ai është një njeri që shquhet për sigurinë dhe saktësinë e besimit të tij në Jezusin.

23

2024

SHKURT

Sh. Polikarpi

E PREMTE

Do të jetojë,

nuk do të vdesë

23/2 E PREMTE K. K. [I]

(p: Sh. Polikarpi ip. e mart, †155)

Ez 18,21-28; Ps 129; Mt 5,20-26

Do të jetojë, nuk do të vdesë EZ 18,21

Ata që kthehen braktisin rrugën e egoizmit për të filluar të dëgjojnë Atin tonë që është në qiell. Kushdo që kthehet merr jetë prej Tij.

24

2024

SHKURT

E SHTUNË

Ti do të jesh populli

i shenjtë i Zotit

24/2 E SHTUNË K. K. [I]

Lp 26,16-19; Ps 118; Mt 5,43-48

Ti do të jesh populli i shenjtë i Zotit

Lp 26,19

Edhe sot Zoti na nxit ta dëgjojmë, t'i bindemi, të jetojmë mençurinë e Tij. Është e vetmja rrugë e vërtetë, e shenjtë dhe e bukur, rruga e jetës.

25

2024

SHKURT

E DIEL

Nuk panë askënd

tjetër, përveç vetëm

Jezusit me ta

25/2 E DIEL K. K. Viti b [II]

Zan 22,1-2.9.10-13.15-18; Ps 115; Rom 8,31-34; Mk 9,2-10

Nuk panë askënd tjetër, përveç vetëm Jezusit me ta Mk 9,8

Në këtë të dielë të dytë të Kreshmës, le ta përqendrojmë shikimin tek Jezusi. Ai është i ndritshëm dhe fjalët hyjnore kumbojnë përmes Tij. Moisiu dhe Elia e shpallën dhe tani e shohin. Dishepujt gjithmonë do të mahniten vetëm prej Tij dhe zëri i Tij do të zëvendësojë atë të të gjithë profetëve.

26

2024

SHKURT

E HËNË

Bëhuni edhe ju

të mëshirshëm

26/2 E HËNË K.K. [II]

Dan 9,4-10; Ps 78; Lk 6,36-38

Bëhuni edhe ju të mëshirshëm Lk 6,36

Jezusi vazhdon të na flasë për Atin dhe kështu na bën të vetëdijshëm se jeta jonë e vërtetë dhe lumturia që kërkojmë janë në ngjashmërinë me Të. Nëse nuk do të jetonim dashurinë e Tij të mëshirshme, ne nuk mund ta quanim veten bijtë e Tij.

27

2024

SHKURT

E MARTË

Nëse s’do të doni e do

të më ngacmoni të

hidhërohem,

shpata do t’ju përpijë

27/2 E MARTË K. K [II]

Is 1,10.16-20; Ps 49; Mt 23,1-12

Nëse s’do të doni e do të më ngacmoni të hidhërohem, shpata do t’ju përpijë Is 1,20

Profetët vazhdojnë t'i nxisin njerëzit që ta dëgjojnë Zotin, ta imitojnë Atë në dashuri, të jenë fitimtarë mbi egoizmin e tyre. Ata që jetojnë kështu me siguri do të përparojnë, por ata që refuzojnë nuk do të kenë asnjë shpresë.

28

2024

SHKURT

E MËRKURË

Biri i njeriut, s’erdhi

për të qenë shërbyer

28/2 E MËRKURË K. K. [II]

Jer 18,18-20; Ps 30; Mt 20,17-28

Biri i njeriut, s’erdhi për të qenë shërbyer Mt 20,28

Jezusi bën të njihet prej dishepujve. Ata e kanë kaq të vështirë të pranojnë që Ai është ndryshe nga ata, nga ne! Në fakt, nuk është Ai që duhet të mësojë, por ne gjithmonë duhet të kthehemi, të ri-orientohemi tek Ai. Le ta drejtojmë vështrimin tonë me vëmendje: Ai e jeton jetën e vërtetë të njeriut, ashtu siç e ka dëshiruar Hyji, në mënyrë të tillë që të marrë pjesë në jetën hyjnore.

29

2024

SHKURT

E ENJTE

Qoftë mallkuar

ai njeri që në njeriun

shpreson

28/2 E ENJTE K. K. [II]

Jer 17,5-10; Ps 1; Lk 16,19-31

Qoftë mallkuar ai njeri që në njeriun shpreson Jer 17,5

Gjuha e profetëve nuk është gjithmonë e ëmbël dhe e butë. Ndonjëherë ata përdorin fjalë të forta, sepse e dinë se edhe bijtë e pahijshëm kanë nevojë për kamxhikun. Dashuria e Hyjit mund të përdorë edhe mënyra të forta dhe të rënda, përndryshe ne mbetemi në gjumë dhe e lëmë veten të mashtrohemi.

1

2024

MARS

E PREMTE

Do të kenë nderim

ndaj djalit tim

1/3 E PREMTE K. K [II]

Zan 37,3-4.12-13.17-28; Ps 104; Mt 21,33-43.45-46

Do të kenë nderim ndaj djalit tim Mt 21,37

Jezusi po u flet udhëheqësve judenj, të cilët nuk e njohin dashurinë e Atit. Për shkak të kësaj injorance, të shkaktuar nga krenaria dhe egoizmi i tyre, ata nuk e mirëpresin Jezusin, përkundrazi e urrejnë. Ai, Biri, e di se vdekja e pret nga ana e tyre. Dhe është gjithashtu edhe për ta që Ai ofron jetën.

O Jezus i mëshirshëm, të dua edhe për ata që nuk të duan!

2

2024

MARS

E SHTUNË

I ati e pa,

u ngashërye

2/3 E SHTUNË K. K. [II]

Mik 7,14-15.18-20; Ps 102; Lk 15,1-3.11-32

I ati e pa, u ngashërye Lk 15,20

E pa sepse e priste. Babai i atij djali, që u largua nga rruga e drejtë dhe tani ishte në rrugën e kthimit, nuk kishte pushuar kurrë së dashuruari atë. Ai e dinte se larg tij thjesht po shkatërronte veten, prandaj vuante dhe mezi priste që ai të kthehej. Edhe unë, i mjerë siç jam, jam i pritur. Pendimi im do të jetë një gëzim i madh për Atin, por edhe për mua.

3

2024

MARS

E DIEL

Ç’shenjë na jep

duke vepruar kështu?

3/3 E DIEL K. K. Viti B [III]

Dal 20,1-17; Ps 18; 1Kor 1,22-25; Gjn 2,13-25

Ç’shenjë na jep duke vepruar kështu? Gjn 2,18

Jezusi përzë nga tempulli, shtëpia e Atit të Vet, shitësit e kafshëve dhe këmbyesit e parave: Ai nuk mund të lejojë që Ati të ngatërrohet me një tregtar! Udhëheqësit i kërkojnë Atij një shenjë të autoritetit të Tij për të ndërhyrë me kaq vendosmëri. Ati do ta japë vetë, kur, pasi ta kenë vrarë ata, skllevër të të ligut, Ai do ta ringjallë; Ai, Biri i vetëm që zbulon Atin në të vërtetën.

4

2024

MARS

Sh. Kazimiri

E HËNË

Lahu e do të

pastrohesh

4/3 E HËNË K. K. [III]

(pf: Sh. Kazimiri, † 1484)

2Mbr 5,1-15; Ps 41-42; Lk 4,24-30

Lahu e do të pastrohesh 2Mbr 5,13

Shërbëtorët me përulësi dhe thjeshtësi i kujtojnë Naamanit, komandantit të ushtrisë, një i gërbulur, fjalët e profetit. Pas një hutimi, ai e lë veten të bindet dhe bën atë që i kishte thënë Elizeu: lahet në lumë dhe nëpërmjet kësaj bindjeje e gjen veten të shëruar, të pastruar nga gërbula.

Faleminderit, o Jezus, që u jep hir të përvuajturve, shërbëtorëve.

5

2024

MARS

E MARTË

2024

E MARTË

Ki durim me mua

dhe do t’i kthej

të gjitha

4/3 E MARTË K. K. [III]

Dan 3,25.34-43; Ps 24; Mt 18,21-35

Ki durim me mua dhe do t’i kthej të gjitha Mt 18,26

Zotëria i shëmbëlltyrës e di mirë se është e pamundur që ky punonjës i tij të shlyejë borxhin e tepruar të kontraktuar me të. Në lutjen e tij të zjarrtë dhe të penduar ai i fal gjithçka. Është një imazh që jep një ide të situatës sonë përpara Hyjit. Ne i jemi borxhli Atij për jetën, për njohjen e Birit të Tij Jezus, për gjithçka. Ne do t'i kërkojmë Atij falje në këtë Kreshmë, sepse shpesh jetojmë për veten tonë dhe jo për Të dhe i keqtrajtojmë të afërmit tanë.

6

2024

MARS

E MËRKURË

Ki mendjen mirë

të mos i harrosh assesi

ngjarjet që i pe me

sytë e tu

6/3 E MËRKURË K. K. [III]

Lp 4,1.5-9; Ps 147; Mt 5,17-19

Ki mendjen mirë të mos i harrosh assesi ngjarjet që i pe me sytë e tu Lp 4,9

Populli po i afrohet malit Sinai, ku do të marrë "dhjetë fjalët". Hyji përfiton nga rasti për të ftuar Moisiun dhe popullin që të mos harrojnë gjërat e mrekullueshme që ndodhën para syve të tyre në Egjipt dhe në shkretëtirë. Vetëm Ai është Zoti! Ai dëshiron t'i ndihmojë ata të jenë besnikë ndaj Besëlidhjes së Tij dhe të ruhen nga mentalitetet tërheqëse, por mashtruese të popujve që takojnë në rrugën e tyre për në Tokën e Premtuar.

7

2024

MARS

Sh. Perpetua Sh. Feliçita

E ENJTE

Kush nuk bashkon

me mua, shpërndan

7/3 E ENJTE K. K. [III]

(p: Sh. Perpetua dhe Feliçita, mart, † 202-203) Jer 7,23-28; Ps 94; Lk 11,14-23

Kush nuk bashkon me mua, shpërndan

Lk 11,23

Gjyshja ime kishte një besim të thjeshtë. Ajo nuk fliste shumë për këtë, por ndonjëherë më përsëriste një Fjalë që besoj se e mbante në zemër dhe e ndihmonte: “U munduam gjithë natën pa marrë asgjë”. Gjatë jetës së saj të gjatë ajo kishte përjetuar se pa Jezusin nuk mund të bënte asgjë të mirë.

8

2024

MARS

Sh. Gjoni i Hyjit

E PREMTE

Tjetër urdhër

më të madh se këta

nuk ka

8/3 E PREMTE K. K. [III]

(Sh. Gjoni i Hyjit rregulltar, †1550)

Oz 14,2-10; Ps 80; Mk 12,28-34

Tjetër urdhër më të madh se këta nuk ka Mk 12,31

Jezusi i përgjigjet skribit duke i kujtuar frazën e përsëritur tri herë në ditë nga çdo izraelit: Zoti Hyji ynë, është një Zot i vetëm. Duaje Zotin, Hyjin tënd, me gjithë zemrën tënde, me gjithë mendjen tënde e me gjithë fuqinë tënde...”. Dhe me autoritetin e Tij Ai shton të dytën: "Duaje të afërmin tënd porsi vetveten". Dhe pastaj: "Tjetër urdhër më të madh se këta nuk ka".

Ai i përmbledh të dyja në një, si dy anët e një monedhe. Nuk mund të jetë njëri pa tjetrin.

9

2024

MARS

Sh. Françeska Romake

E SHTUNË

O Hyj, ki mëshirë

për mua mëkatarin

9/3 E SHTUNË K. K. [III]

(p: Sh. Françeska Romake, rreg., † 1440) Oz 6,1-6; Ps 50; Lk 18,9-14

O Hyj, ki mëshirë për mua mëkatarin

Lk 18,13

Është lutja e përulur e tagrambledhësit, e raportuar nga Jezusi në shëmbëlltyrë. Hyjit i pëlqen kjo thirrje dhe e plotëson atë, sidomos kur ne e shprehim atë me vërtetësi. Ai do të na ndihmojë duke na falur dhe rinovuar marrëdhënien tonë me Të dhe me afërmit tanë. Faleminderit, o Zot Jezus!

10

2024

MARS

E DIEL

Por njerëzit

më tepër deshën

errësirën se dritën

10/3 E DIEL K. K. Viti B [IV]

2Kro 36,14-16.19-23; Ps 136; Ef 2,4-10; Gjn 3,14-21

Por njerëzit më tepër deshën errësirën se dritën Gjn 3,19

Pse, o Atë, njerëzit që Ti i do dhe i krijon, madje, edhe unë mes tyre, ndonjëherë e duam dhe e kërkojmë atë që nuk të pëlqen dhe çfarë na lëndon? Të gjithë kemi lindur në rrugën e Adamit, i cili u largua prej Teje... Por Ti, për të na tërhequr drejt Teje dhe për të na dhënë sërish jetë e gëzim, ofrove Birin Tënd të vetëm, Jezusin! Faleminderit me gjithë zemër!

11

2024

MARS

E HËNË

Djali yt është

shëndosh e mirë

11/3 E HËNË K. K. [IV]

Is 65,17-21; Ps 29; Gjn 4,43-54

Djali yt është shëndosh e mirë Gjn 4,51

Jezusi e pranon lutjen tonë që buron nga dashuria dhe vuajtja, ashtu siç pranoi atë të nëpunësit të mbretit për djalin e tij. Kur i besojmë Atij dhe Fjalës së Tij, do të shohim mirësinë dhe fuqinë e Tij dhe do të përqafojmë besimin e vërtetë tek Ai përgjithmonë.

12

2024

MARS

E MARTË

Mori shtrojën e vet

dhe ecte

12/3 E MARTË K. K. [IV]

Ez 47,1-9.12; Ps 45; Gjn 5,1-16

Mori shtrojën e vet dhe ecte Gjn 5,9

Ai njeri ishte i sëmurë për shumë vite. Ai ishte afër pishinës, ujërat e së cilës shëronin, por nuk kishte njeri që mund ta zhyste në të... Jezusi e pa. Edhe unë, edhe ti, jam i sigurt se e ke shijuar shumë herë shikimin e Jezusit dhe falë Tij ti ke rifilluar, me barrën tënde, të ecësh në dashuri.

13

2024

MARS

E MËRKURË

Zoti po e ngushëllon

popullin e vet

13/3 E MËRKURË K. K. [IV]

Is 49,8-15; Ps 144; Gjn 5,17-30

Zoti po e ngushëllon popullin e vet

Is 49,13

Në këtë Kreshmë, me ndihmën e Shpirtit të Shenjtë, le të përpiqemi ta bëjmë jetën tonë në përputhje me dëshirat e Atit, në mënyrë që të jemi si Ai, si bij të vërtetë. Ai, më i ndjeshëm se baballarët më të mirë, sapo sheh përkushtimin tonë, vjen të na takojë, na ngushëllon, na mbush me mallin e Tij!

14

2024

MARS

E ENJTE

Gjoni ishte dritëz

që digjej e ndriçonte

14/3 E ENJTE K. K. [IV]

Dal 32,7-14; Ps 105; Gjn 5,31-47

Gjoni ishte dritëz që digjej e ndriçonte

Gjn 5,35

Jezusi u flet udhëheqësve judenj që nuk e duan Atë dhe nuk e kanë dashur as Gjon Pagëzuesin, të dërguar për të përgatitur zemrat për takimin me Të. Kështu, kur nuk i duam Barinjtë tanë që na japin Ungjillin, ne nuk po e duam në të vërtetë Jezusin.

15

2024

MARS

E PREMTE

Unë nuk erdha

prej vetvetes

15/3 E PREMTE K. K. [IV]

Ur 2,1.12-22; Ps 33; Gjn 7,1-2.10.25-30

Unë nuk erdha prej vetvetes Gjn 7,28

Jezusi po merr pjesë në Festën e Tëbanave. Ai jep mësim në tempull dhe shumë mrekullohen me njohurinë e Tij për Shkrimet e Shenjta. Ato janë Fjala e Atit të Tij, që Ai e dëgjoi që në moshë të re, të cilën Ai do ta citojë në të gjithë predikimin e Tij dhe që do ta jetojë në maksimum.

16

2024

MARS

E SHTUNË

Ty ta kam besuar

çështjen time

16/3 E SHTUNË K. K. [IV]

Jer 11,18-20; Ps 7; Gjn 7,40-53

Ty ta kam besuar çështjen time Jer 11,20

Ashtu si profeti Jeremia, edhe Jezusi, në momentin e sprovës, të refuzimit të njerëzve, ia besoi Veten Atit. Dhe Ai nuk u zhgënjye: dashuria e plotfuqishme e Atit e bëri Atë një bekim dhe shpëtim për të gjithë, madje edhe për ata që do ta kishin vrarë. Njëri prej tyre, në këmbët e kryqit, do të thërrasë: "Vërtet Ky njeri ishte Biri i Hyjit"!

17

2024

MARS

E DIEL

E lavdërova dhe

prapë do ta lavdëroj

17/3 E DIEL K. K. Viti B [I]

Jer 31,31-34; Ps 50; Heb 5,7-9; Gjn 12,20-33

E lavdërova dhe prapë do ta lavdëroj

Gjn 12,28

O Jezus, Ti gjithmonë ke dashur të përmbushësh vullnetin e Atit Tënd: e njihje zemrën e Tij, ishe në dashurinë e Tij nga përjetësia, e dije se të lavdëroje Emrin e Atit Tënd, Dashuria për të gjithë, do të thoshte për Ty të vdisje në kryq. Ti iu lute Atij dhe prej Tij more forcë.

18

2024

MARS

Sh.Çirli

i Jerusalemit

E HËNË

As unë nuk po të

dënoj;

shko, por tani e tutje

mos mëkato më

18/3 E HËNË K. K. [I]

(p: Sh. Çirili i Jerusalemit, ip. e mës. K., † 386) Dan 13,1-9.15-17.19-30.33-62; Ps 22; Gjn 8,1-11

As unë nuk po të dënoj; shko, por tani e tutje mos mëkato më Gjn 8,11

Edhe unë dua ta dëgjoj këtë fjalë nga goja e Jezusit! Pashka është afër: është koha e duhur për një rrëfim të bukur! Jam i sigurt se Jezusi do të më falë dhe gjithashtu do të më thotë: "Mos mëkato më", domethënë: mos rri larg meje asnjë minutë!

19

2024

MARS

  1. JOZEFI FATI MARISË VIRGJËR

E MARTË

Jozef, biri i Davidit,

mos ki frikë ta

marrësh Marinë,

të fejuarën tënde

19/3 E MARTË SHËN JOZEFI, FATI I SHËN MARISË VIRGJËR [P]

2Sam 7,4-5.12-14.16; Ps 88; Rom 4,13.16-18.22;

Mt 1,16.18-21.24 ose Lk 2,41-51

Jozef, biri i Davidit, mos ki frikë ta marrësh Marinë, të fejuarën tënde Mt 1,20

Shën Jozefi quhet "njeri i drejtë", sepse ai gjithmonë kërkonte vullnetin e Hyjit dhe e jetonte atë. Kështu ai pati ndihmën e Atit në mënyrë të gjallë dhe të qartë: i dha dritë dhe paqe për të pritur Marinë si nusen e tij.

20

2024

MARS

Sh. Niketa

E MËRKURË

Nëse do ta mbani

fjalën time, vërtet do

të jeni nxënësit e mi

20/3 E MËRKURË K. K. [I]

Dan 3,14-20.46-50.91-92.95; Dan 3,52-56; Gjn 8,31-42

Nëse do ta mbani fjalën time, vërtet do të

jeni nxënësit e mi Gj 8,31

Sa e bukur, sa e re është mënyra Jote e të folurit, o Jezus: "... do ta mbani fjalën time"! Unë mund të jetoj në dritën e Fjalës Sate; unë mund të pushoj dhe të punoj shumë, të vuaj dhe të kënaqem duke e mbajtur Atë në zemrën time dhe duke e lënë veten të udhëhiqem prej Saj. Ti je i pranishëm, o Zot Jezus: për këtë unë marr jetën e vërtetë, jetën si bir i Atit qiellor. Faleminderit!

21

2024

MARS

E ENJTE

Do të bëj të

shtohesh shumë,

tesve shumë

21/3 E ENJTE K. K. [I]

Zan 17,3-9; Ps 104; Gjn 8,51-59

Do të bëj të shtohesh shumë, tesve shumë Zan 17,6

Abrahami u bë vërtet i frytshëm nga Zoti, të Cilit ai i kishte besuar: nga pasardhësit e tij do të lindte Jezusi, Shpëtimtari i të gjithëve! Por krerët e popullit të Tij nuk do ta kishin mirëpritur, përkundrazi... Ata nuk kishin besim, nuk jetonin një marrëdhënie të përvujtë me Hyjin.

Të mirëpres, o Jezus, dhe e di që Ti edhe sot do të mund të më mbash në zemrën e Atit.

22

2024

MARS

E PREMTE

Ju tregova

shumë vepra të mira

22/3 E PREMTE K. K. [I]

Jer 20,10-13; Ps 17; Gjn 10,31-42

Ju tregova shumë vepra të mira Gjn 10,32

Jezusi, i përndjekur, përpiqet t'i ndihmojë armiqtë e Vet duke u kujtuar mrekullitë e Tij, të para me vetë sytë e tyre. Ai do të donte që ata ta njihnin Atë si Mesinë e pritur, Shëlbuesin, për të njohur jetën e vërtetë... Por vetëm të përvujtët do të jenë në gjendje ta njohin Atë.

23

2024

MARS

Sh.Turibi i Mongrovejës

E SHTUNË

Banesa ime

e përhershme

do të jetë mes tyre

23/3 E SHTUNË K. K. [I]

(p: Sh. Turibi i Mongrovejës, ip., † 1606) Ez 37,21-28; Jer 31,10-13; Gjn 11,45-57

Banesa ime e përhershme do të jetë

mes tyre EZ 37,27

Nesër do të fillojmë Javën e Madhe: mund të themi se po hyjmë në Pashkën e Jezusit. Sot, me ndihmën e Shpirtit Shenjt, lexojmë fragmentin nga Ezekieli. Kjo na bën të falënderojmë Zotin për realitetin e jashtëzakonshëm që, me çmimin e gjakut të Tij, Ai ka përgatitur për ne: Ai do të banojë mes nesh dhe kështu ne nuk do të jemi më kurrë vetëm.

24

2024

MARS

E DIELA E LARIT

Rrini zgjuar

dhe lutuni të mos

bini në tundim

24/3 E DIELA E LARIT Viti B [P]

Mk 11,1-10 ose Gjn 12,12-16; Is 50,4-7; Ps 21; Fil 2,6-11; Mundimi: Mk 14,1 - 15,47

Rrini zgjuar dhe lutuni të mos bini

në tundim Mk 14,38

O Jezus, faleminderit që na mësove të lutemi! Përpara mundimeve Tuaja kërkuat Atin: doje të bëje vullnetin e Tij me gjithë zemër. Ti more ndihmën e Tij: në tundimin më të fortë, në momentin e vdekjes në kryq, Ti mbete Biri i bindur. O Jezus, edhe unë do të lutem në këtë Javë të Dritës.

25

2024

MARS

E HËNA E MADHE

Shtëpia u mbush

me erën e këndshme

të parfumit

25/3 E HËNA E MADHE [II]

Is 42,1-7; Ps 26; Gjn 12,1-11

Shtëpia u mbush me erën e këndshme

të parfumit Gjn 12,3

Ishte aroma e dashurisë, e asaj dashurie për të cilën Jezusi ishte plotësisht i denjë: në të vërtetë, Ai ishte gati të ofronte Veten si Qengji i vërtetë, në atë Pashkë të shumëpritur. Edhe unë do ta mbush jetën time me atë parfum. Dashuria për Jezusin do të më bëjë gjithashtu t’i dua vëllezërit e Tij dhe të mi, veçanërisht ata më në nevojë.

26

2024

MARS

E MARTA E MADHE

Të caktoj të jesh

drita e popujve

26/3 E MARTA E MADHE [II]

Is 49,1-6; Ps 70; Gjn 13,21-33.36-38

Të caktoj të jesh drita e popujve Is 49,6

O Jezus, ndërsa Ti po tradhtoheshe nga dishepulli Yt dhe po mirëprisje "kelkun" nga Ati Yt, ky premtim i Tij ishte disi i errësuar.

Ti vuajte: me paqe, me përulësi, me dashuri. Kur edhe unë të kem hirin të vuaj për Ty, o Jezus, do ta kujtoj këtë premtim: Ati do të më bëjë dritë për shumë njerëz!

27

2024

MARS

E MËRKURA E MADHE

Ja, Zoti Hyj është

ndihmëtari im

27/3 E MËRKURA E MADHE [II]

Is 50,4-9; Ps 68; Mt 26,14-25

Ja, Zoti Hyj është ndihmëtari im Is 50,9

Kjo Fjalë i referohet Jezusit të përndjekur dhe, falë Tij, të gjithë të shtypurve. Besimi te Ati u jep bijëve të Tij forcën për të qenë besnikë ndaj vullnetit të Tij, domethënë të duan të gjithë pa parapëlqime, madje edhe armiqtë.

28

2024

MARS

E ENJTJA E MADHE

Nuk jeni të gjithë

të pastër

28/3 E ENJTJA E MADHE [II]

Dal 12,1-8.11-14; Ps 115; 1Kor 11,23-26; Gjn 13,1-15

(Mesha “in Coena Domini”)

Nuk jeni të gjithë të pastër Gjn 13,11

Jezusi është me të Vetët. Ai po lan këmbët e tyre. Ai i kishte pastruar me Fjalën e Tij të dashurisë. Fatkeqësisht, Juda nuk e la veten të duhej, nuk pyeti askënd për këshilla dhe e tradhtoi Zotin e tij.

Eja, o Shpirt Shenjt, ma djeg krenarinë, më përul dhe më lër të transformohem nga Korpi dhe Gjaku i Krishtit, i ofruar si flijim për pastrimin nga mëkati.

29

2024

MARS

E PREMTJA E MADHE

Ishte i shkruar hebraisht, latinisht

e greqisht

29/3 E PREMTJA E MADHE [P]

Is 52,13 53,12; Ps 30; Heb 4,14-16; 5,7-9; Gjn 18,1 19,42

Ishte i shkruar hebraisht, latinisht e greqisht Gjn 19,20

Ishte mbishkrimi i vendosur në kryq mbi kokën e Jezusit.

O Jezus, Ti që vdes duke dashur, Ti je Fjala, e vetmja që meriton të shkruhet në çdo gjuhë, e vetmja që kuptohet nga çdo zemër! Sot edhe unë qëndroj në këmbët e kryqit Tënd për të lexuar dashurinë Tënde.

30

2024

MARS

E SHTUNA E MADHE


T’i afrohemi,

prandaj, plot guxim

fronit të hirit

30/3 E SHTUNA E MADHE [P]

T’i afrohemi, prandaj, plot guxim fronit të hirit Heb 4,16

Kjo nxitje i drejtohet secilit prej nesh, që besojmë në Jezusin, i Cili vdiq dhe u ringjall për mbarë njerëzimin. Ai është në të djathtë të Atit dhe ndërmjetëson pranë Tij si avokat, mbrojtës dhe kryeprift. Unë të adhuroj Ty, o Jezus: Ti e le Veten të futesh në varr, pasi hyre në vdekje, që të më shoqërosh edhe mua në praninë e Atit, në dritë.

31

2024

MARS

E DIELA E PASHKËVE

Me të vërtetë

u ngjall Zotëria

31/3 E DIELA E PASHKËVE Viti B [P]

Vap 10,34.37-43; Ps 117; Kol 3,1-4 ose 1Kor 5,6-8; Gjn 20,1-9 ose Mk 16,1-7 ose Lk 24,13-35

Me të vërtetë u ngjall Zotëria Lk 24,34

Është mbrëmja e ditës së Pashkëve. Dishepujt, të mbledhur në Çenakull, gëzohen për lajmin se Jezusi u ngjall dhe iu shfaq Simonit. Të dyve të Emausit, të cilët u kthyen "pa vonesë", pohonin se e kanë njohur pasi Ai u kishte shpjeguar Shkrimet dhe e theu Bukën.

Zoti u ringjall! Ai është ringjallur me të vërtetë! Për të gjithë jeta është e re! Aleluja!

1

2024

PRILL

E HËNË

Mos kini frikë!

Shkoni e lajmëroni...

1/4 E HËNA E PASHKËVE [P]

Vap 2,14.22-33; Ps 15; Mt 28,8-15

Mos kini frikë! Shkoni e lajmëroni...

Mt 28,10

Gratë arritën me guxim te varri. Tani ato i binden engjëllit që u urdhëron të raportojnë apostujve atë që u ndodhi. Dhe këtu Jezusi Vetë i takon dhe u përsërit të njëjtën ftesë sikurse engjëlli. Ato do të përpiqen të bashkohen me apostujt dhe së bashku me ta do të jenë dëshmitarë të ringjalljes së Tij. Ata që e duan Jezusin nuk bëjnë asgjë vetë.

2

2024

PRILL

E MARTË

Pse po qan,

moj burrneshë?

2/4 E MARTA E PASHKËVE [P]

Vap 2,36-41; Ps 32; Gjn 20,11-18

Pse po qan, moj burrneshë? Gjn 20,13

"Burneshë", emërtim domethënës. Kështu, Shkrimi e thërret Evën, kur Adami e takon si një dhuratë nga Zoti që i plotëson jetën. Jezusi i ringjallur takon për herë të parë Marinë e Magdalenës: është dhurata e Zotit për të. Por pse ajo po qan? A nuk e di ajo se është e çmuar në sytë e Zotit të saj?

3

2024

PRILL

E MËRKURË

O të pamend e të

ngadalshëm që të

besoni

3/4 E MËRKURA E PASHKËVE [P]

Vap 3,1-10; Ps 104; Lk 24,13-35

O të pamend e të ngadalshëm që të besoni Lk 24,25

Jezusi i ringjallur nuk ka ndërmend të ofendojë dy dishepujt e trishtuar dhe të zhgënjyer. Por ata vërtet tregojnë pamendësi, sepse nuk marrin parasysh as Shkrimet dhe as ato që Ai Vetë kishte thënë shumë herë. Sa i pamend që jam edhe unë! Në fakt, unë jetoj sikur Jezusi të mos e kishte mposhtur vdekjen.

4

2024

PRILL

E ENJTE

Shikojini duart

e mia... unë jam

4/4 E ENJTA E PASHKËS [P]

Vap 3,11-26; Ps 8; Lk 24,35-48

Shikojini duart e mia... unë jam

Lk 24,39

Jezus, duart e Tua janë ato që prekën vajzën e vdekur dhe arkivolin e djalit të Nainit. Janë duart që thyen bukët për pesë mijë burra, dhe me to ua dhe Trupin Tuaj dhe Kelkun e Gjakut apostujve. Ti ua tregon atyre: plagët nga gozhdët janë të dukshme. Dishepujt e kuptojnë se jeta e tyre do të shoqërohet gjithmonë me vdekjen dhe ringjalljen Tënde.

5

2024

PRILL

E PREMTE

Vetëm nëpër Të

fitohet shëlbimi

5/4 E PREMTA E PASHKËVE [P]

Vap 4,1-12; Ps 117; Gjn 21,1-14

Vetëm nëpër Të fitohet shëlbimi Vap 4,12

Pjetri, analfabet, peshkatar dhe mëkatar, po u flet anëtarëve të familjeve të kryepriftërinjve. Tashmë askush nuk mund të thotë fjalë të së vërtetës, përveç atyre që besojnë në Jezusin dhe flasin për Të. A do vërtet të shpëtosh jetën tënde? Ti ke vetëm një mundësi: t'i përmbahesh plotësisht Jezu Krishtit, i Cili vdiq dhe u ringjall.

6

2024

PRILL

E SHTUNË

I qortoi për

pabesimin e tyre

6/4 E SHTUNA E PASHKËVE [P]

Vap 4,13-21; Ps 117; Mk 16,9-15

I qortoi për pabesimin e tyre Mk 16,14

Kushdo që thotë se ringjallja e Jezusit është një shpikje nuk i merr parasysh këto fjalë. Vetë apostujt nuk prisnin ta shihnin përsëri Jezusin dhe, kur e panë, menduan se kishin haluçinacione. Para se të arrijmë te besimi, ne të gjithë kalojmë përmes mosbesimit. Besimi është një dhuratë, një dhuratë për të cilën nuk mund të mburrem. Dhuratë për ta kërkuar.

7

2024

PRILL

E DIEL

Lum ata që nuk panë

e besojnë

7/4 E DIELA E MËSHIRËS HYJNORE K. P. Viti B [P]

Vap 4,32-35; Ps 117; 1Gjn 5,1-6; Gjn 20,19-31

Lum ata që nuk panë e besojnë Gjn 19,17

Ata që i besojnë fjalës së apostujve janë të “lumë”, domethënë afër Zotit. Toma nuk e kishte bërë. Ai u mbështet në sytë dhe gishtat e tij më tepër se sa në dëshminë e vëllezërve të tij. Jezusi ka mëshirë për Tomën dhe ka shumë mëshirë edhe për mua, që nuk jam më i mirë se ai. Faleminderit, o Jezus!

8

2024

PRILL

E HËNË

Të gjithë u mbushën

me Shpirtin Shenjt

8/4 E HËNË K. P. [II]

Vap 4,23-31; Ps 2; Gjn 3,1-8

Të gjithë u mbushën me Shpirtin Shenjt Vap 4,31

Pas lutjes së zjarrtë, ja mrekullia e mrekullive: të gjithë marrin dhuratën e të qenit si Hyji, bartës të Shpirtit të Shenjtë! Dhe ata e kuptojnë këtë, sepse shpallin Fjalën e Zotit dhe e japin atë si pasurinë më të çmuar.

9

2024

PRILL

E MARTË

Po ashtu duhet

të lartësohet edhe

Biri i njeriut

9/4 E MARTË T. P. [II]

Vap 4,32-37; Ps 92; Gjn 3,7-15

Po ashtu duhet të lartësohet edhe Biri i njeriut Gjn 3,14

Është natë. Një personazh ka ardhur fshehurazi, Nikodemi. Ai dëshiron ta dëgjojë Jezusin dhe Jezusi e bën Veten të njohet jo si Ai që bën mrekulli, por si Ai që vdes për të shpëtuar ata që janë në mëkat, trashëgimtarë të Adamit. Kushdo që e do Atë kur është lart në kryq, do të shëlbohet nga forca grisëse e mëkatit, i lirë nga fuqia e botës, do të ringjallet në jetë të re.

10

2024

PRILL

E MËRKURË

Engjëlli i Zotit

hapi dyert e burgut

10/4 E MËRKURË K. P. [II]

Vap 5,17-26; Ps 33; Gjn 3,16-21

Engjëlli i Zotit hapi dyert e burgut Vap 5,19

Çfarë surprize! Kush do ta kishte imagjinuar ndonjëherë? As ata nuk e prisnin, as nuk e kishin pyetur Hyjin e tyre. Çfarë dinë të bëjnë engjëjt! Unë kurrë nuk do të dëshpërohem, sepse Hyji ka ende engjëj në dispozicion dhe, nëse do, do t'i dërgojë ata.

11

2024

PRILL

Sh. Stanislau

E ENJTE

Hyji nuk e jep

Shpirtin me masë

11/4 E ENJTE T. P. [II]

(p: Sh. Stanislau, ip. e mart., † 1079)

Vap 5,27-33; Ps 33; Gjn 3,31-36

Hyji nuk e jep Shpirtin me masë Gjn 3,34

O Jezus, Ti ende po i flet Nikodemit për t'u shfaqur. Kështu edhe ne mund të Të njohim: je Ti që na zhyt në dritën dhe dashurinë e Atit! Ti e bën atë me fjalët që nxirrni nga zemra e Tij. Unë të dëgjoj.

12

2024

PRILL

E PREMTE

U tërhoq përsëri

në mal

12/4 E PREMTE K. P. [II]

Vap 5,34-42; Ps 26; Gjn 6,1-15

U tërhoq përsëri në mal Gjn 6,15

Kur Jezusi e kuptoi se njerëzit nuk e kishin kuptuar shenjën e bukëve, as të atyre që kishin ngrënë deri në të ngopur dhe as të atyre që kishin mbetur, u fsheh. Ata donin ta bënin mbret. Ai nuk pranon të bëhet Mbret nga njerëzit, por vetëm nga Hyji Atë. Mbreti i krijuar nga njerëzit imponohet, Ai i bërë nga Zoti përul Vetveten. Gjithçka që mbetet është të lutemi!

13

2024

PRILL

Sh. Martini I

E SHTUNË

Unë jam!

Mos druani!

13/4 E SHTUNË K. P. [II]

(pf: Sh. Martini I, papë e mart., † 655)

Vap 6,1-7; Ps 32; Gjn 6,16-21

Unë jam! Mos druani! Gjn 6,20

Pse kishin frikë? Ata nuk kishin parë askënd të ecte mbi ujë. Ne mund ta presim edhe këtë nga Jezusi, që Ai të mund të bëjë atë që askush nuk e ka bërë ndonjëherë. Kur Ai është aty, sido që të jetë, frika nuk na përket më.

14

2024
PRILL

E DIEL

Ata i sollën një kurm peshku të pjekur

14/4 E DIEL K. P. Viti B [III]

Vap 3,13-15.17-19; Ps 4; 1Gjn 2,1-5; Lk 24,35-48

Ata i sollën një kurm peshku të pjekur

Lk 24,42

Ata e shohin përsëri, me shumë habi. Ata nuk dinë çfarë të mendojnë. Si është e mundur që shihet, nëse edhe ushtarët e Pilatit e panë të vdekur? Befasia mbetet, përkundrazi, edhe më e madhe, kur e shohin duke ngrënë peshkun e tyre. Unë gjithashtu mund vetëm të përulem dhe të besoj. Asgjë nuk është e pamundur për Hyjin dhe unë nuk mund ta mbyll atë në aftësinë time për të kuptuar.

15

2024

PRILL

E HËNË

Veproni...

por për një ushqim

që qëndron për

jetën e amshueshme

15/4 E HËNË K. P. [III]

Vap 6,8-15; Ps 118; Gjn 6,22-29

Veproni... por për një ushqim që qëndron për jetën e amshueshme Gjn 6,27

Njerëzit kishin kërkuar Jezusin, të etur për të ngrënë përsëri bukën e mrekullisë. Por ende ishte vetëm bukë. Ata nuk e kishin kuptuar se ishte një shenjë ta njihnin Atë si të dërguarin e Hyjit, Bariun e vërtetë. Ata nuk duhet të kërkojnë copat e mbetura nga dita e mëparshme, por ushqimin e ri, i cili ushqen një jetë të re, atë që Zoti mbjell në ne me ardhjen e Jezusit.

16

2024

PRILL

E MARTË

Nuk jua dha Moisiu

bukën prej qiellit

16/4 E MARTË K. P. [III]

Vap 7,51 8,1; Ps 30; Gjn 6,30-35

Nuk jua dha Moisiu bukën prej qiellit

Gjn 6,32

Jezusi përgjigjet. Mana e kohës së Moisiut vinte me përpikëri çdo ditë, falas. Por ishte një ushqim që nuk e pengonte askënd të vdiste e as të mëkatonte. Ushqimi i vërtetë i Hyjit do të na pengojë të mëkatojmë, sepse do të na bashkojë me Të dhe do të na pengojë të vdesim, sepse kushdo që është një me Atin është tashmë në jetën e përjetshme.

17

2024

PRILL

E MËRKURË

T’i ringjall

në ditën e fundit

17/4 E MËRKURË K. P. [III]

Vap 8,1-8; Ps 65; Gjn 6,35-40

T’i ringjall në ditën e fundit Gjn 6,40

Kjo "dita e fundit" ka qenë gjithmonë një mister për injorancën time. Do të jetë dita e ringjalljes, ajo që ka punuar për mua Jezusi. Është dita në të cilën unë do të shoh Hyjin tim dhe në të cilën nuk do të kem më uri apo etje. A do të më duhet të pres këtë ditë apo ka filluar tashmë? Në fakt, Jezusi tashmë më ngop dhe më shuan etjen, dhe tashmë më bën të shijoj dashurinë e Atit dhe paqen e braktisjes ndaj Tij.

18

2024

PRILL

E ENJTE

E buka që unë do ta

jap është trupi im

18/4 E ENJTE K. P. [III]

Vap 8,26-40; Ps 65; Gjn 6,44-51

E buka që unë do ta jap është trupi im

Gjn 6,51

"... trupi im për jetën e botës": pa këtë "trup" bota njeh vetëm vdekjen dhe pritjen e vdekjes. Unë jam i bekuar, sepse mund të ha bukën që është "trupi" që jep jetë të vërtetë, atë që nuk njeh vdekjen, sepse më bashkon me dashurinë e Hyjit, Perëndinë e përjetshme.

19

2024

PRILL

E PREMTE

Kush ushqehet me

këtë bukë

do të jetojë në amshim

19/4 E PREMTE K. P. [III]

Vap 9,1-20; Ps 116; Gjn 6,52-59

Kush ushqehet me këtë bukë do të jetojë në amshim Gjn 6,58

Fjalët e Jezusit janë vërtet misterioze! Ato na fusin me një botë të re, të ndryshme; një botë pa frikën e vdekjes. Unë dëshiroj të hyj në këtë botë të re, të panjohur e as të ndërtuar nga njerëzit. Unë ha bukën që vjen nga duart e Jezusit dhe e lë veten të transformohem.

20

2024

PRILL

E SHTUNË

Shpirti

është ai që jep jetën

20/4 E SHTUNË K. P. [III]

Vap 9,31-42; Ps 115; Gjn 6,60-69

Shpirti është ai që jep jetën Gjn 6,63

Jezusi na mëson të shquajmë dhe të dallojmë jetën biologjike dhe shpirtërore. E para është 'vendi' i të dytës. Dhe është kjo që të parën e mbush me gëzim, i jep kuptim me dashuri, e mban me shpresë. Do të qëndroj pranë Jezusit, i Cili më ofron Shpirtin, që të mos i bëj të kota ditët që kalojnë dhe ato që vijnë.

21

2024

PRILL

E DIEL

Unë

jam Bariu i mirë

21/4 E DIEL K. P. Viti B [IV]

Vap 4,8-12; Ps 117; 1Gjn 3,1-2; Gjn 10,11-18

Unë jam Bariu i mirë Gjn 10,14

Sa shëmbëlltyra përdor Jezusi për t'u bërë i njohur! Sot përdor atë që profetët dhe psalmet kanë përdorur tashmë për të na afruar me dashurinë e Atit tonë. Ai është Bariu që kujdeset për delet për t'i ushqyer, për t'i mbrojtur, për t'i mbajtur bashkë. Sot Jezusi zbulon se Hyji na do nëpërmjet Tij. Jezus, unë do të qëndroj pranë Teje!

22

2024

PRILL

Sh. Adalberti

E HËNË

Ai që nuk hyn...

nëpër derë... ai është

vjedhës dhe cub...

22/4 E HËNË K. P. [IV]

(pf Sh. Adalberti, ip. e mart. † 997)

Vap 11,1-18; Ps 41-42; Gjn 10,1-10

Ai që nuk hyn... nëpër derë... ai është vjedhës dhe cub... Gjn 10,3

Është e rëndësishme të dimë se nuk ka vetëm një bari, por edhe vjedhësit dhe cubat janë pranë deleve. Si t'i dallojmë ata? Unë do të shikoj se në cilën mënyrë ata hyjnë në vathë. Nëse kalojnë nga dera, janë të besueshëm. Nëse ata kalojnë përmes Jezusit, unë i dëgjoj ata. Nëse dikush nuk i referohet Jezusit, nuk është për mua: e shpërfill atë dhe largohem prej tij.

23

2024

PRILL

Sh. Gjergji

E MARTË

Unë i njoh dhe

ato vijnë pas meje

23/4 E MARTË K. P. [IV]

(pf: Sh. Gjergji, mart. † 303)

Vap 11,19-26; Ps 86; Gjn 10,22-30

Unë i njoh dhe ato vijnë pas meje Gjn 10,27

Jezusi, në tempull, ende flet për delet për t'iu përgjigjur Judenjve. Ai u thotë atyre se delet e Tij e dëgjojnë dhe e ndjekin, ndërsa të tjerët nuk janë delet e Tij që Ati i ka besuar. Ai nuk mund të merret me ta sepse ata nuk e pranojnë Atë. A do ta kuptojnë? Unë e kuptoj që do të kem jetë vetëm nga Jezusi.

24

2024

PRILL

Sh. Fedeli

prej Sigmaringenit

E MËRKURË

Prandaj, çka them

unë, flas ashtu si më

tha Ati të them

24/4 E MËRKURË K. P. [IV]

(pf: Sh. Fedeli i Sigmaringenit, mesh. e mart. † 1622) Vap 12,24 13,5; Ps 66; Gjn 12,44-50

Prandaj, çka them unë, flas ashtu si më

tha Ati të them Gjn 12,50

Jezus, Ti e di se jo kushdo që i dëgjon Fjalët e Tua ua vë veshin atyre. Ka edhe nga ata që të përbuzin. Megjithatë, Ti dëshiron të jesh i bindur ndaj Atit dhe të na zbulosh dashurinë e Tij. Me çmimin që t’ia lejoj vetes të përçmohem, të dëgjoj dhe të kërkoj forcë për të qenë miku Yt besnik.

25

2024

PRILL

Sh. Marku, Ungjilltar

E ENJTE

Kush do të besojë

e do të pagëzohet,

do të shëlbohet

25/4 E ENJTE SH. MARKU, UNGJILLTAR [P]

1Pjt 5,5-14; Ps 88; Mk 16,15-20

Kush do të besojë e do të pagëzohet,

do të shëlbohet Mk 16,16

Shën Marku na i dhuron këto fjalë shumë të forta të Tuat, o Jezus. Kur të shikojmë Ty të ngritur në kryq dhe shpallim besimin përpara të gjithëve, duke hyrë në ujin e pagëzimit, Hyji na shëlbon nga ligësia e botës dhe nga zbrazëtia e përjetshme. Marku i jetoi këto fjalë të Tuat: sot e nderojmë dhe e falënderojmë.

26

2024

PRILL

Sh. Maria Virgjër

Nëna e Këshillit të Mirë

E PREMTE

E lumja ti që besove

26/4 E PREMTE K. P. [IV]

SHËN MARIA VIRGJËR, NËNA E KËSHILLIT TË MIRË,

Pajtorja e Shqipërisë

Vap 1,12-14; Ps 45; Ef 3-6.11-12; Gjn 2,1-12

Aleluja! E lumja ti që besove. Aleluja!

Të ka bekuar Hyji i Tejetlartë, o Virgjiëra Mari, më tepër se të gjitha gratë e botës, sepse aq shumë e ka madhëruar emrin tënd, saqë kurrë nuk do të shlyhet prej zemrave të njerëzve lavdia jote. Aleluja.

27

2024

PRILL

E SHTUNË


Dhe çdo gjë që të kërkoni në Emër tim

do ta bëj

27/4 E SHTUNË K. P. [IV]

Vap 13,44-52; Ps 97; Gjn 14,7-14

Dhe çdo gjë që të kërkoni në Emër tim

do ta bëj Gjn 14,13

Jezusi e përsërit këtë premtim dy herë. Nuk është e rëndësishme të dish çfarë të kërkosh, por si të kërkosh "në Emrin tim". Kur jam unë 'në Emrin e Tij'? Kur e lejoj veten të shpëtohem prej Tij, kur interesat e mia nuk janë më të kësaj bote apo tokësore, atëherë jam në Emrin e Tij. Çfarë do t'i kërkoj Atit atëherë? Vetëm ajo që nevojitet për të sjellë Mbretërinë e Tij.

28

2024

PRILL

E DIEL

Unë jam hardhia,

ju jeni shermendet

28/4 E DIEL K. P. Viti B [I]

Vap 9,26-31; Ps 21; 1Gjn 3,18-24; Gjn 15,1-8

Unë jam hardhia, ju jeni shermendet

Gjn 15,5

Kur shoh një hardhi, më vijnë ndërmend këto fjalë. Kush jam unë? Unë mund të përgjigjem vetëm duke iu referuar Jezusit, unë jam i Tij. Nuk ka vend tjetër për mua në tokë përveç në Trupin e Krishtit. Fryti i Tij është i imi dhe i imi është i Tij. Misteri i gëzimit dhe ngushëllimit!

29

2024

PRILL

Sh. Katerina e Sienës

E HËNË

Merrni mbi vete

zgjedhën time

29/4 E HËNË K. P. [I]

(SH. KATERINA E SIENËS, † 1380, Pajtorja e Italisë dhe Europës) [P]

1Gjn 1,5 - 2,2; Ps 102; Mt 11,25-30

Merrni mbi vete zgjedhën time Mt 11,29

Shën Katerina e Sienës, në jetën e saj të shkurtër, është shembull për ne. Ajo mori mbi vete zgjedhën e Jezusit dhe jetoi me Të, me gëzim, por duke luftuar dhe rrezikuar. Dëshirat e Jezusit ishin të sajat, vullnetet e Jezusit ishin të sajat, puna e Jezusit ishte mbi supet e saj, si kur ajo u shkruante qortime princave dhe papëve, ashtu edhe kur ajo ndihmoi të dënuarit në momentin e vdekjes: të gjitha me të njëjtin guxim dhe të njëjtën dashuri.

30

2024

PRILL

Sh. Piu V

E MARTË

Po ju jap

paqen time

30/4 E MARTË K. P. [I]

(pf: Sh. Piu V, papë, † 1572)

Vap 14,19-28; Ps 144; Gjn 14,27-31

Po ju jap paqen time Gjn 14,27

Ky premtim i Jezusit ka mbetur në mendje, aq sa është gjithmonë i pranishëm në kremtime. E dëgjojmë sa herë që jemi gati të hamë Korpin e Krishtit. Paqja e Tij është pasuria e jetës dhe e dashurisë që mori nga Ati! Faleminderit, o Jezus!

1

2024

MAJ

Sh. Jozefi Punëtor

E MËRKURË

Pa mua s’mund

të bëni asgjë

1/5 E MËRKURË K. P. [I]

(pf: Sh. Jozefi Punëtor)

Vap 15,1-6; Ps 121; Gjn 15,1-8

Pa mua s’mund të bëni asgjë Gjn 15,5

Jezus, e kuptoj edhe unë që: pa unitet me Ty, pa bindje ndaj Teje, pa hirin Tënd, nuk bëj asgjë të mirë, asgjë të dobishme për vëllezërit e mi, për ata që m’i vendos çdo ditë pranë meje. Faleminderit: Ti je gjithmonë gati të rrish me mua.

2

2024

MAJ

Sh. Atanazi

E ENJTE

Sikurse Ati më ka dashur mua, ashtu edhe unë ju kam dashur ju

2/5 E ENJTE K. P. [I]

(p: Sh. Atanazi, ip. e mës. i K., † 373) Vap 15,7-21; Ps 95; Gjn 15,9-11

Sikurse Ati më ka dashur mua, ashtu edhe unë ju kam dashur ju Gjn 15,9

Kjo zbulesë është vërtet e mrekullueshme! Do ta mbaj në zemrën time; do ta përsëris, nuk do të lejoj të më vidhet, as nga shqetësimet, as nga gjykimet... Shpirti i Shenjtë do ta rrënjosë në mua, gjithnjë e më shumë: do të jetë drita që më tregon rrugën në të cilën eci për të Të imituar.

3

2024

MAJ

Sh. Filipi dhe Jakobi

E PREMTE

Unë jam në Atin

dhe Ati është në mua

3/5 E PREMTE K. P. SH. FILIPI DHE JAKOBI AP [P]

1Kor 15,1-8; Ps 18; Gjn 14,6-14

Unë jam në Atin dhe Ati është në mua

Gjn 14,11

Apostujt e shenjtë dhe midis tyre Filipi dhe Jakobi, për të cilët po festojmë sot, gradualisht e njohën Zotin. Ishte e vështirë për ta, dhe për ne gjithashtu, të kuptojmë se si Jezusi është, në të njëjtën kohë, Njeri plotësisht i vërtetë dhe në të njëjtën kohë Një me Atin. Jezusi ekziston në Atin dhe ne e shohim Atin në Birin Jezus. Nëse e besojmë Atë, do ta njohim me përvojë dhe do ta adhurojmë me gëzim.

4

2024

MAJ

E SHTUNË

Nuk jeni të botës

4/5 E SHTUNË K. P. [I]

Vap 16,1-10; Ps 99; Gjn 15,18-21

Nuk jeni të botës Gjn 15,19

Jezusi i përgatit ata që duan të marrin pjesë në mënyrën e Tij të jetesës dhe, si rrjedhim, të ndeshen me armiqësi dhe përndjekje. Me ndihmën Tënde, o Jezus, dua të jem besnik ndaj Teje, edhe kur do të jem i tallur, i urryer, i dëmtuar.

Faleminderit për shembullin dhe hirin Tënd, që më jep forcë.

5

2024

MAJ

E DIEL

Ju nuk më zgjodhët

mua, por unë ju

zgjodha ju

5/5 E DIEL K. P. Viti B [II]

Vap 10,25-26.34-35.44-48; Ps 97; 1Gjn 4,7-10; Gjn 15,9-17

Ju nuk më zgjodhët mua, por unë ju zgjodha ju Gjn 15,16

Jezusi të ka zgjedhur ty, më ka zgjedhur mua, mes mijëra e mijërave më të mirë, më të bukur, më të mirë se ne. Na ka zgjedhur për të na dhënë gjithë dashurinë e Tij dhe për të na lënë ta transmetojmë: tani nuk duam të kërkojmë asgjë tjetër, Ai na mjafton. Ne gjithmonë do ta falënderojmë dhe, me ndihmën e Tij, do t’i lëvizim hapat në rrugën e dashurisë së Tij dhe dhuratës së vetvetes sonë.

6

2024

MAJ

E HËNË

Do t’jua dërgoj

prej Atit

Shpirtin e së Vërtetës

6/5 E HËNË K. P. [II]

Vap 16,11-15; Ps 149; Gjn 15,26 – 16,4

Do t’jua dërgoj prej Atit Shpirtin e së Vërtetës Gjn 15,26

Kur Ti, o Jezus, nëpërmjet Kishës Sate, më dërgove Shpirtin e Shenjtë, unë e njoha të vërtetën: praninë Tënde të gjallë dhe dashurinë Tënde! Unë kisha luftuar edhe me librat e filozofisë, në vitet e studimit, por nuk ishte asgjë... Shpirti Yt më ka bërë dëshmitarin Tënd. Dërgoje sërish Shpirtin Tënd, dërgoje në të gjitha zemrat!

7

2024

MAJ

E MARTË

Beso në Jezusin Zot dhe do të shëlbohesh ti edhe familja jote

7/5 E MARTË K. P. [II]

Vap 16,22-34; Ps 137; Gjn 16,5-11

Beso në Jezusin Zot dhe do të shëlbohesh ti edhe familja jote Vap 16,31

" Zotërinj, çka duhet të bëj për t’u shëlbuar?" Pyeti i frikësuar rojtari i burgut dy apostujve që ishin të burgosurit e tij. Ata dhanë përgjigjen që lexuat më lart. Ata e mësuan atë dhe familjen e tij dhe ata u pagëzuan duke marrë gëzim të madh.

Faleminderit, o Zot Jezus, për dhuratën e të besuarit se je Hyji, Shëlbuesi im.

8

2024

MAJ

E MËRKURË

Gjithçka ka Ati,

është imja

8/5 E MËRKURË K. P. [I]

Vap 17,15.22 - 18,1; Ps 148; Gjn 16,12-15

Gjithçka ka Ati, është imja Gjn 16,15

Sot Jezusi na thotë se Shpirti i Shenjtë do të marrë nga Ati fjalë dhe dashuri për t'i dhuruar neve: Ai ka marrë gjithçka si dhuratë prej Tij.

Sa bashkim dhe përulësi të bukur mund të admirojmë midis Atit, Jezusit dhe Shpirtit të Shenjtë!

9

2024

MAJ

E ENJTE

Edhe pak kohë e nuk do të më shihni më

9/5 E ENJTE K. P. [II]

Vap 18,1-8; Ps 97; Gjn 16,16-20

Edhe pak kohë e nuk do të më shihni më

Gjn 16,19

Po, Jezus, jeta jonë përbëhet nga shumë "edhe pak". Momentet e kryqit dhe momentet e gëzimit janë të vazhdueshme “edhe pak” që alternohen. Shpirti i Shenjtë, të Cilin ne ende e presim, do të na bëjë të shohim dhe të gëzojmë në secilin prej tyre dashurinë e Atit: të vazhdueshme, të përjetshme, besnike. Aleluja!

10

2024

MAJ

E PREMTE

Mos u tremb,

por fol e mos hesht

10/5 E PREMTE K. P. [II]

Vap 18,9-18; Ps 46; Gjn 16,20-23

Mos u tremb, por fol e mos hesht Vap 18,9

Këto janë fjalë drejtuar Palit të përndjekur rëndë: ato i thuhen atij natën, në një vegim. Faleminderit, o Jezus: Ti vjen edhe në 'netët' tona. Fjala Jote, e pëshpëritur nga Shpirti Shenjt, tani na ngushëllon, tani na ndriçon, tani na jep forcë të re për të jetuar si dishepujt e Tu. Në çdo errësirë Ti ​​je gjithmonë me ne, o Jezus! Aleluja!

11

2024

MAJ

E SHTUNË

Vetë Ati ju do

11/5 E SHTUNË K. P. [II]

Vap 18,23-28; Ps 46; Gjn 16,23-28

Vetë Ati ju do Gjn 16,27

Prania fizike e Jezusit do t'u hiqet dishepujve. Dhe Ai i siguron ata: dashuria dhe besimi me të cilën ata e pritën, fituan zemrën e Atit për ta. Ata nuk do të jenë kurrë vetëm! Çdo ditë Shpirti i Shenjtë do t'i rrethojë, do t'i udhëheqë, do t'i ngushëllojë.

Eja, o Shpirt Shenjt!

12

2024

MAJ

Ngjitja e Jezusit në Qiell

E DIEL

Kush do të besojë

e do të pagëzohet,

do të shëlbohet

12/5 E DIEL NGJITJA E JEZUSIT NË QIELL Viti B [P]

Vap 1,1-11; Ps 46; Ef 4,1-13; Mk 16,15-20

Kush do të besojë e do të pagëzohet,

do të shëlbohet Mk 16,16

Të pagëzohesh do të thotë të jesh i zhytur. Jezusi dërgon të Tijtë për t'u zhytur në Atin (Dashuri që dhuron), në Birin (Dashuri që bindet me përvuajtëri), në Shpirtin Shenjt (Dashuri që bashkon). Kushdo që është zhytur në këtë mënyrë jeton i mbështjellë në Vetat hyjnore, është i ngopur me dashurinë e Tyre dhe shpëtohet; ai gëzon jetën e vërtetë, të përjetshme: bashkimin e tyre të dashurisë.

13

2024

MAJ

Sh. Maria Virgjër

e Fatimës

E HËNË

A e morët

Shpirtin Shenjt?

13/5 E HËNË K. P. [III]

(pf: Sh. Maria Virgjër e Fatimës - 1917,)

Shën Aleksandri, mart. Pajtori i Dioqezës së Rrëshenit

Vap 19,1-8; Ps 67; Gjn 16,29-33

A e morët Shpirtin Shenjt? Vap 19,2

Për sa e sa të krishterë është i huaj Shpirti i Shenjtë! Ne e marrim Atë, edhe pa e kuptuar, duke qenë të bashkuar me Jezusin në Kishën e Tij, duke mbajtur Fjalët e Tij, duke marrë pjesë në Sakramentet. Kështu Ai banon në ne dhe frytet e Tij janë shumë të qarta: dashuria, gëzimi, paqja, përvuajtëria, pastërtia, besnikëria, vetëkontrolli...

Eja përsëri, o Shpirt Shenjt, dhuratë e Jezusit për Kishën!

14

2024

MAJ

  1. MATIA

E MARTË

Qëndroni në

dashurinë time

14/5 E MARTË SHËN MATIA AP. [P]

Vap 1,15-17.20-26; Ps 112; Gjn 15,9-17

Qëndroni në dashurinë time Gjn 15,9

Është festa e Apostullit Shën Matia. Kisha, tashmë e pranishme në të gjitha kombet, ku kryen veprat e mëshirës së Zotit të Saj, nderon një nga shtyllat e Saj dhe na ofron këtë Fjalë të thjeshtë dhe të rëndësishme të Jezusit: është të qëndruarit në dashurinë e Tij, me qëndresë, që e bën të çmuar për botën!

15

2024

MAJ

E MËRKURË

Shpirti Shenjt

ju vuri mbikëqyrës

15/5 E MËRKURË K. P. [III]

Vap 20,28-38; Ps 67; Gjn 17,11-19

Shpirti Shenjt ju vuri mbikëqyrës Vap 20,28

Shën Pali po u jep lamtumirën drejtuesve të Kishës së Efesit që nuk do ta shohë kurrë më. U kujton atyre veprimin e Shpirtit Shenjt në jetën e tij dhe në atë të Kishës. Në Të, që është grigja e Jezusit, do të dalin ujqër grabitqarë. Prandaj ata do të përpiqen të jenë barinj vigjilentë dhe të vëmendshëm -kështu janë edhe Barinjtë tanë sot!-. Edhe ata do ta mbajnë kryqin e Jezusit, siç bëri Ai, me lotë.

16

2024

MAJ

E ENJTE

Duhet të dëshmosh edhe në Romë

16/5 E ENJTE K. P. [III]

Vap 22,30; 23,6-11; Ps 15; Gjn 17,20-26

Duhet të dëshmosh edhe në Romë

Vap 23,11

Është Zoti Jezus: pasi erdhi natën pranë Palit, të burgosur, e inkurajon dhe i beson një detyrë të re. Edhe ne po përjetojmë që në vështirësitë e ndjekjes dhe dhënies së dëshmisë Ai di të afrohet. Dhe kështu ne vazhdojmë me besim dhe gëzim të jetojmë për Të, me Të, në Të.

17

2024

MAJ

E PREMTE

Simon Gjoni,

a më do ti më shumë

se këta?

17/5 E PREMTE K. P. [III]

Vap 25,13-21; Ps 102; Gjn 21,15-19

Simon Gjoni, a më do ti më shumë se këta? Gjn 21,15

Jezus, si ta kuptojmë pyetjen Tënde? Nëse të dua më shumë se të tjerët apo nëse dashuria ime për Ty është më e madhe se e tyre? Unë do të bëj kështu: në çdo kohë do të përpiqem të kënaq vetëm Ty, pavarësisht se sa shumë të duan të tjerët; do të dua me zemër.

18

2024

MAJ

Sh. Gjoni I, Sh. L. Murialdo

E SHTUNË

Nëse dua që ky të

mbesë derisa të vij

unë, ty ç’po të duhet?

18/5 E SHTUNË K. P. [III]

(pf: Sh. Gjoni I, Papë e mart., † 526;)

  1. Leonardo Murialdo † 1900 rreg., edukues)

Vap 28,16-20.30-31; Ps 10; Gjn 21,20-25

Nëse dua që ky të mbesë derisa të vij unë,

ty ç’po të duhet? Gjn 21,22

Këto fjalë të Jezusit drejtuar Pjetrit do të na ndihmojnë të ndjekim Zotin pa e krahasuar veten me të tjerët. Ne do ta mbajmë shikimin dhe zemrat tona të fiksuara te Jezusi për t'iu bindur Atij me dëshirë.

19

2024

MAJ

RRËSHAJËT

E DIEL

Fryti i shpirtit

është hareja

19/5 E DIEL RRËSHAJËT Viti B [P]

Vap 2,1-11; Ps 103; Gal 5,16-25; Gjn 15,26-27; 16,12-15

Fryti i shpirtit është hareja Gal 5,22

Është Rrëshajë! Shpirti i Shenjtë, i premtuar nga Jezusi, zbret mbi Apostujt dhe mbi Marinë në lutje në çenakull. Përveç guximit për të folur për Jezusin si të vetmin Shpëtimtar, ata marrin prej Tij një zemër të mbushur me hare! Është një hare që do të mbetet edhe në kohë sprove e persekutimi dhe do të vazhdojë t'i inkurajojë edhe kur të tjerët e konsiderojnë dehje! Një hare që i paraprin Parajsës.

20

2024

MAJ

Sh. Maria Nëna e Kishës

E HËNË

Përbri kryqit

të Jezusit,

qëndronin nëna e tij

20/5 E HËNË SHËN MARIA NËNA E KISHËS [P]

Vap 1,12-14 ose Zan 3,9-15.20; Ps Jak 13,18-19; Gjn 19,25-27

Përbri kryqit të Jezusit, qëndronin nëna e tij Gjn 19,25

Është natë në të gjithë tokën deri në orën tre pasdite. Jezusi është në kryq. Në këmbët e kryqit "qëndrojnë" Maria nëna e Tij, gratë e tjera dhe dishepulli që Ai e donte.

Faleminderit, o Mari, që "qëndrove" aty me vendosmëri.

Faleminderit, sepse me dashurinë Tënde bën që edhe ne të qëndrojmë nën kryq për të marrë jetën nga Jezusi. Ne do të jemi Kisha e së cilës Ti bëhesh nënë në këtë moment.

21

2024

MAJ

Sh. Kristofor Magallanes

e Shokët

E MARTË


Kush dëshiron të jetë

i pari, le të bëhet i sprasmi i të gjithëve

21/5 E MARTË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Kristofor Magallanes mesh. dhe Shokët mart., † 1927)

Jak 4,1-10; Ps 54; Mk 9,30-37

Kush dëshiron të jetë i pari, le të bëhet i sprasmi i të gjithëve Mk 9,35

Faleminderit, o Jezus, për korrigjimet e Tua për mënyrën time të të menduarit dhe të vepruarit. Faleminderit për shembullin Tënd të përulësisë, dashurisë dhe mençurisë. Faleminderit që Ti, Shenjti i Hyjit, Ti Hyj prej Hyjit, e ke bërë Veten shërbëtor të të gjithëve. Ti je i denjë për të marrë lavdi.

22

2024

MAJ

Sh. Rita nga Kasha

E MËRKURË

Në dashtë Zoti

do të jetojmë dhe do të

bëjmë këtë ose atë gjë

22/5 E MËRKURË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Rita e Kashës, rreg., † 1447) Jak 4,13-17; Ps 48; Mk 9,38-40

Në dashtë Zoti do të jetojmë dhe do të bëjmë këtë ose atë gjë Jak 4,14

Shën Jakobi, pasi i ftoi ndjekësit e tij të ruhen nga pasionet dhe kënaqësitë e botës, u drejtohet të pasurve, atyre që mendojnë se mund të garantojnë shëndetin dhe jetën e tyre duke u mbështetur në pasuri. Ai u rekomandon që të jenë më të përulur në planifikimin e së ardhmes së tyre, duke marrë parasysh para së gjithash Mbretërinë e Hyjit dhe atë që Ai dëshiron.

23

2024

MAJ

E ENJTE

Kini kripë

në vetvete

23/5 E ENJTE GJ. V. [III]

Jak 5,1-6; Ps 48; Mk 9,41-50

Kini kripë në vetvete Mk 9,50

Është e rëndësishme që ne, që e duam Jezusin, ta vlerësojmë 'shijen' e Tij: besimin tek Ati dhe dashurinë hyjnore ndaj të gjithëve. Edhe ata që nuk e kanë njohur ende të vërtetën do të nxjerrin dritë, ngrohtësi dhe jetë prej saj.

24

2024

MAJ

E PREMTE

Çka bashkoi Hyji,

njeriu të mos

guxojë ta ndajë

24/5 E PREMTE GJ. V. [III]

Jak 5,9-12; Ps 102; Mk 10,1-12

Çka bashkoi Hyji, njeriu të mos guxojë ta ndajë Mk 10,9

Fjala e Jezusit është e qartë. Bashkëshortët, të cilët janë bashkuar me bekimin e Tij, do të jenë vigjilentë për të mos iu dorëzuar tundimeve për t'u ndarë: do të mashtroheshin nga i ligu dhe do të krijonin vuajtje për veten dhe fëmijët e tyre. Me lutje dhe ndihmë reciproke, ata do të jenë në gjendje t'i kapërcejnë këto tundime. Ne gjithashtu do t'i ndihmojmë ata me lutjet tona.

25

2024

MAJ

Sh. Beda, Sh. Gregori Papë Sh. Maria Magdalenë de’ Paci

E SHTUNË

Lërini fëmijët

të vijnë tek unë

25/5 E SHTUNË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Beda, ip. e mës. i K., † 735; Sh. Gregori VII, Papë, † 1085; Sh. Maria Magdalenë de’ Paci, virgj., † 1607)

Jak 5,3-20; Ps 140; Mk 10,13-16

Lërini fëmijët të vijnë tek unë Mk 10,14

Çfarë zbulimi, o Jezus, kjo dëshirë e Jotja! Ti dëshiron që fëmijët të qëndrojnë me Ty, në mënyrë që ata të marrin nga Ti atë që nuk e marrin nga askush, as nga prindërit më të mirë dhe nga gjyshërit më bujarë. Ti mund t'u jepësh atyre dhuratën e çmuar të dashurisë së përsosur dhe të thellë. Pranë Teje ata rriten në urtësi, hir dhe shenjtëri.

26

2024

MAJ

Trinia e Shenjtë

E DIEL

Unë jam me ju

gjithmonë

26/5 E DIEL TRINIA E SHENJTË Viti B [P]

Lp 4,32-34.39-40; Ps 32; Rom 8,14-17; Mt 28,16-20

Unë jam me ju gjithmonë Mt 28,20

Është festa e Trinisë së Shenjtë. Jezusi i ringjallur shfaqet në malin e treguar për Apostujt. Ai u dëshmon atyre zotërimin e Tij mbi qiellin dhe mbi të gjitha shpirtrat e ndyta që sundojnë tokën. Ai i dërgon apostujt që t'ua shpallin Fjalën e Tij njerëzve, në mënyrë që, duke e jetuar Atë, ta gjejnë veten me Të në zemrën e Atit dhe të marrin Shpirtin e Tij të Shenjtë. Çfarë hiri: çdo ditë të zhytur në Ty, Atë, Bir dhe Shpirt Shenjt!

27

2024

MAJ

Sh. Agustini i Kenterberit

E HËNË

Në Atë besoni

edhe pse ende

nuk e shihni

27/5 E HËNË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Agustini i Kenterberit ip., † 604) 1Pjt 1,3-9; Ps 110; Mk 10, 17-27

Në Atë besoni edhe pse ende nuk e shihni

1Pjt 1,8

Shën Pjetri sot na fton të lavdërojmë Atin që na dërgoi Jezusin, që na dha të besojmë se Ai është Biri i Tij dhe ta duam Atë, edhe pa e parë fizikisht. Ai gjithashtu na fton të gëzohemi për Të, edhe në sprovat që përjetojmë për t'i qëndruar besnikë.

28

2024

MAJ

E MARTË

Porsi fëmijë

të dëgjueshëm...

jini të shenjtë

28/5 E MARTË GJ. V. [IV]

1Pjt 1,10-16; Ps 97; Mk 10,28-31

Porsi fëmijë të dëgjueshëm... jini të shenjtë 1Pjt 1,14

Të shenjtë: nuk ka nevojë të trembemi nga kjo fjalë. Është një gjë e bukur dhe e thjeshtë; kjo është ajo për të cilën ne ishim menduar dhe krijuar. Sa herë që përpiqemi t'i bindemi Jezusit - duke qenë të duruar, duke falur, duke dashur... – dhe kështu shkëputemi nga ajo që varet nga toka! Bindja është sinonim i shenjtërisë, paqes, gëzimit.

29

2024

MAJ

Sh. Sisini, Sh. Martiri

Sh. Aleksandri

E MËRKURË

Kush do të më

shërbejë,

le të vijë pas meje

29/5 E HËNË GJ. V. [IV]

(Sh.Sisini, Sh. Martiri e Sh. Aleksandri, martirë, † 397)

1Pjt 1,18-25; Ps 147; Mk 10,32-45

ose 2Kor 2,14 – 3,3; Ps 125; Gjn 12,24-26

Kush do të më shërbejë, le të vijë pas meje Gjn 12,26

Kujt dua t'i shërbej? Vetes sime? Propozimeve të botës? Apo Zotit Jezus? Nëse dua t'i shërbej, e dëgjoj me vëmendje dhe besim të madh, angazhohem të jetoj Fjalën e Tij dhe të qëndroj i bashkuar me Të në lutje. Më ndihmo, o Shpirt i Shenjtë, madje edhe ju, Martirë që keni derdhur gjakun tuaj për Të!

30

2024

MAJ

E ENJTE


Afrohuni Atij - Gurit

të gjallë

30/5 E ENJTE GJ. V. [IV]

1Pjt 2,2-5. 9-12; Ps 99; Mk 10,46-52

Afrohuni Atij - Gurit të gjallë 1Pjt 2,4

Dhe Ai vazhdon: edhe ju do të bëheni gurë të gjallë dhe të çmuar të atij tempulli shpirtëror që është Kisha. Ajo do të mirëpresë të gjithë ata që dëshirojnë të punësohen në ndërtimin e ndërtesës, gurthemeli i së Cilës është Jezusi. Unë do të përpiqem të afrohem me Ty, o Jezus, dhe të vë veten në dispozicionin Tënd.

31

2024

MAJ

Vizita e Shën Marisë

Virgjër

E PREMTE

Shpirti im me hare

i brohorit Hyjit,

Shëlbuesit tim

31/5 E PREMTE VIZITA E SHËN MARISË VIRGJËR [P]

Sof 3,14-17 ose Rom 12,9-16; Ps Is 12,2-6; Lk 1,39-56

Shpirti im me hare i brohorit Hyjit,

Shëlbuesit tim Lk 1,47

I mirë është Zoti, Atë për të gjithë; Ai, nëpërmjet Birit të Tij Jezus, është vërtet i vetmi Shëlbues! Ai na mundëson të jemi bartës të dashurisë së Tij dhe një shenjë e pranisë së Tij. Me Marinë ne gëzohemi për atë që Ai bën: "I rrëzoi princat prej froneve të tyre, e i lartësoi të përvuajturit". Faleminderit, o Mari, që, si nënë eksperte në lutje, na mëson të lavdërojmë Atin dhe t'u shërbejmë atyre në nevojë.

1

2024

QERSHOR

Sh. Justini Martir

E SHTUNË

Qëndroni në

dashurinë e Hyjit

1/6 E SHTUNË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Justini, mart., † 165)

Jud 17. 20-25; Ps 62; Mk 11,27-33

Qëndroni në dashurinë e Hyjit Jud 21

Apostulli Shën Juda u drejton disa këshilla të krishterëve, të cilët i quan "të dashurve në Hyjin Atë, të ruajturve për Jezu Krishtin". Pasi rekomandoi "ndërtojeni veten mbi themelin e fesë suaj", ai i nxit ata të luten dhe të qëndrojnë në dashurinë e Zotit, duke ushtruar mëshirë. Dashuria dhe mëshira e Zotit nuk janë të ndara, si dy urdhërimet, si anët e një monedhe.

2

2024

QERSHOR

Korpi e Gjaku i Krishtit

E DIEL

Ky është gjaku im...

që derdhet

për të gjithë

2/6 E DIEL KORPI E GJAKU I KRISHTIT Viti B [P]

Dal 24,3-8; Ps 115; Heb 9,11-15; Mk 14,12-16.22-26

Ky është gjaku im... që derdhet për të gjithë

Mk 14,24

Ne nuk jemi dhe nuk do të mund ta kremtojmë denjësisht këtë mister. Sidoqoftë, ne e bëjmë atë, sepse është Vetë Zoti që e urdhëron atë, që e bën Veten të pranishëm dhe na shëlbon. Korpi dhe Gjaku i Tij janë ajo bukë dhe ajo verë që, duke hyrë tek ne, na shndërron nga bijtë e Adamit në bij të Hyjit, nga njerëz në vëllezër.

3

2024

QERSHOR

Sh. Karli Lvanga dhe Shokët mart.

E HËNË

Guri që ndërtuesit

e qitën jashtë

përdorimit u bë

guri i këndit


3/6 E HËNË GJ. V. [I]

(p: Sh. Karli Lvanga dhe Shokët, mart, † 1886) 2Pjt 1,1-7; Ps 90; Mk 12,1-12

Guri që ndërtuesit e qitën jashtë përdorimit u bë guri i këndit Mk 12,10

Jezusi po u flet atyre që refuzojnë të pranojnë se Vetë Hyji vepron nëpërmjet Tij. Ai e di se është guri i refuzuar nga kushdo që është përgjegjës për ndërtimin e ndërtesës. Por mbi ata është Hyji që vepron. Asgjë nuk do ta pengojë, madje as vdekja që do t'i shkaktojnë.

4

2024

QERSHOR

Sh. Kuirini

E MARTË

Rrituni...

në njohje të Zotit tonë

Jezu Krishtit

4/6 E MARTË GJ. V [I]

(pf Sh. Kuirini, ip. e mart.)

2Pjt 3,12-15.17-18; Ps 89; Mk 12,13-17

Rrituni... në njohje të Zotit tonë Jezu Krishtit 2Pjt 3,18

Shën Pjetri, duke e ditur se ne presim ardhjen e lavdishme të Zotit dhe se nuk jemi të kënaqur me këtë botë që kalon, na jep këtë këshillë. Ne tashmë e njohim Jezusin, por gjithmonë shumë pak. Ai është dhurata e Hyjit dhe pa Të ne jemi asgjë, si një gjethe e thatë.

5

2024

QERSHOR

Sh. Bonifaci

E MËRKURË

Hyji nuk është

Hyji i të vdekurve,

por i të gjallëve

5/6 E MËRKURË GJ. V. [I]

(p: Sh. Bonifaci, ip. e mart., † 754)

2Tim 1,1-3.6-12; Ps 122; Mk 12,18-27

Hyji nuk është Hyji i të vdekurve,

por i të gjallëve Mk 12,27

O Hyj, Atë i etërve tanë, që na jep jetë, mos na braktis! Edhe pas vdekjes ne do të jemi të Tutë, si Abrahami, Izaku dhe Jakobi. Falë tyre të kanë njohur dhe dashur shumë breza. Pra, falë nesh, që besojmë në Jezusin, ata që vijnë pas nesh do të Të njohin dhe do të Të duan. Ne jemi të çmuar në sytë Tuaj, në amshim.

6

2024

QERSHOR

Sh. Norberti

E ENJTE

Duaje të afërmin tënd

porsi vetveten


6/6 E ENJTE GJ. V. [I]

(pf: Sh. Norberti, ip, † 1134)

2Tim 2,8-15; Ps 24; Mk 12,28-34

Duaje të afërmin tënd porsi vetveten

Mk 12,31

A e di se çfarë dëshiron të na thotë Jezusi? Ai nuk dëshiron të të thotë të duash veten, domethënë të përkulesh për të kënaqur dëshirat; Ai nuk dëshiron të tërheqë vëmendjen ndaj teje - ky do të ishte narcisizëm i dëmshëm. Ai dëshiron që ne t'i duam të tjerët ashtu siç na do Hyji. Duaje të afërmin tënd ashtu siç të do Ati ty!

7

2024

QERSHOR

Zemrea Tejet e Shenjte e Jezusit

E PREMTE

Do ta shohin

Atë që shporuan

7/6 E PREMTE GJ. V. [P]

Oz 11,1.3-4.8-9; Is 12,2-6; Ef 3,8-12.14-19; Gjn 19,31-37

Do ta shohin Atë që shporuan Gjn 19,37

Ungjilltari dëshiron të na ndihmojë të soditim Jezusin në kryq. Një ushtar e shporoi zemrën e Tij dhe buruan gjaku e uji. Të gjithë e kanë vëzhguar, po ashtu edhe ne. Kështu u përmbush fjala e profetit Zakaria. Nuk mund t'i heqim më sytë. Shpëtimi vjen nga zemra e Jezusit!

8

2024

QERSHOR

Zemra e Papërlyer

e Virgjërës Mari

E SHTUNË

Duhet të merrem

me punët e Atit tim

8/6 E SHTUNË ZEMRA E PAPËRLYER E VIRGJËRËS MARI GJ. V. [I]

2Tim 4,1-8; Ps 70; Mk 12,38-44; ose Is 61,9-11; Ps 1Sam 2; Lk 2,41-51

Duhet të merrem me punët e Atit tim

Lk 2,49

Maria në Jeruzalem e kishte kërkuar Jezusin vetëm dymbëdhjetë vjeç për tri ditë. Ajo ishte gjithashtu e pranishme kur zemra e saj u shporua në kryq. Edhe zemra e saj, e lirë nga mëkati, vuajti dhe ndau mundimin e Zotit. Edhe ne e kthejmë shikimin drejt saj.

9

2024

QERSHOR

E DIEL

Kushdo e kryen vullnetin e Hyjit,

ai është vëllai im

9/6 E DIEL GJ. V. Viti i B [II]

Zan 3,9-15; Ps 129; 2Kor 4,13 5,1; Mk 3,20-35

Kushdo e kryen vullnetin e Hyjit, ai është vëllai im Mk 3,35

O Jezus, Ti ndihesh në bashkësi me ata që kanë të njëjtat dëshira si të Tuat, që janë ato të Atit. Kujtimet e fëmijërisë, e drejta e trashëgimisë, ardhja në botë në të njëjtën familje janë elementë që na mbajnë të lidhur me të shkuarën. E ardhmja është në zemrën e Hyjit. Është në këtë që jemi dhe ndihemi vërtet të bashkuar.

10

2024

QERSHOR

E HËNË

Lum pajtuesit

10/6 E HËNË GJ. V. [II]

1Mbr 17,1-6; Ps 120; Mt 5,1-12

Lum pajtuesit Mt 5,9

Një paqebërës është dikush që ndan pasuritë e vërteta, ato të Hyjit. Jezusi është thesari i parë i Hyjit dhe i yni. Një paqebërës është dikush që hap e zemrën e tij dhe ndihmon të tjerët për t'i hapur dyert Jezusit.

11

2024

QERSHOR

Sh. Barnaba

E MARTË

Pastroni të gërbulurit,

dëboni djajtë

11/6 E MARTË SHËN BARNABA AP [P]

Vap 11,21b-26;13,1-3; Ps 97; Mt 10,7-13

Pastroni të gërbulurit, dëboni djajtë

Mt 10,8

Si do t'i binden apostujt këtij urdhri? As mbretër dhe as perandorë nuk e kanë bërë ndonjëherë. Ata do ta bëjnë këtë duke u mbështetur në Fjalën e marrë, duke qëndruar të bashkuar me Jezusin, duke u kujdesur t'i binden Atij me përvuajtëri. Të sëmurët do të marrin forcë nga emri i Tij i shenjtë dhe demonët do të ikin, duke i lënë vend Shpirtit të Shenjtë të Hyjit në zemër.

12

2024

QERSHOR

E MËRKURË

Hyji që do të

përgjigjet me anë

të zjarrit

12/6 E MËRKURË GJ. V. [II]

1Mbr 18,20-39; Ps 15; Mt 5,17-19

Hyji që do të përgjigjet me anë të zjarrit

1Mbr 18,24

Kjo fjalë na çon në majën e malit Karmel, në Palestinën veriore. Profeti Elia është i shqetësuar, sepse i gjithë populli e ka të leverdishme të mendojë si mbreti, i cili e ka vënë besimin në një qoshe. Dhe kështu të gjitha veset u miratuan. Elia i sfidon profetët e rremë. Ata do të thërrasin perëndinë e tyre dhe ai të tijin. Vetëm Zoti i vërtetë do të jetë në gjendje të ndezë zjarrin në altarin e Vet. A e di se si përfundoi?

13

2024

QERSHOR

Sh. Antoni i Padovës

E ENJTE

Dora e Zotit

ishte mbi Elinë

13/6 E ENJTE GJ. V. [II]

(p: Sh. Antoni i Padovës, mesh. e mës. i K., † 1231) 1Mbr 18,41-46; Ps 64; Mt 5,20-26

Dora e Zotit ishte mbi Elinë 1Mbr 18,46

Elia, profeti besnik, u lut. Zoti e dëgjoi dhe iu bind. Gjithmonë kështu: Zoti u bindet atyre që janë të bindur ndaj Tij.

14

2024

QERSHOR

E PREMTE

Nëse ndokush

martohet me gruan

e ndarë, then kurorën

14/6 E PREMTE GJ. V. [II]

1Mbr 19,9.11-16; Ps 26; Mt 5,27-32

Nëse ndokush martohet me gruan e ndarë, then kurorën Mt 5,32

Jezusi është i shqetësuar se jeta njerëzore është dhe bëhet një zbulesë e dashurisë së Atit.

Martesa, një marrëdhënie e qëndrueshme midis një burri dhe një gruaje, është mënyra e privilegjuar që mund të tregojë jetën e marrëdhënies midis Atit dhe Birit dhe midis Jezusit dhe Kishës. Për këtë arsye ajo duhet të ruhet, edhe nëse bëhet kryq për njërin apo tjetrin ose për të dy.

15

2024

QERSHOR

E SHTUNË

Çkado që është më tepër se kaq,

vjen prej Qoftëlargut

15/6 E SHTUNË GJ. V. [II]

1Mbr 19,19-21; Ps 15; Mt 5,33-37

Çkado që është më tepër se kaq, vjen prej Qoftëlargut Mt 5,37

Sa të rëndësishme janë fjalët tona! Ato mund të bekojnë ose mallkojnë, zbulojnë dhe dhurojnë dashuri ose urrejnë. Kjo do të thotë, ato mund të shfaqin përkatësinë tonë ndaj Hyjit ose Satanit. Prandaj do të jemi të vëmendshëm kur të hapim gojën.

16

2024

QERSHOR

E DIEL

Kurse nxënësve

ua shtjellonte

veçmas të gjitha

16/6 E DIEL GJ. V. Viti B [III]

Ez 17,22-24; Ps 91; 2Kor 5,6-10; Mk 4,26-34

Kurse nxënësve ua shtjellonte veçmas

të gjitha Mk 4,34

Jezusi është i shqetësuar që dishepujt e Tij ta njohin Mbretërinë e Hyjit dhe të dinë ta dallojnë Atë nga mbretëritë e kësaj bote. Kështu ata do të jenë në gjendje të dallojnë nëse të përkasin Ty ose ende jo. Nëse i përkas Mbretërisë së qiejve, jeta ime është e çmuar, përndryshe është e pavlerë.

17

2024

QERSHOR

Sh. Izauri, Inocenti, Feliksi, Hermi, Pelegrini e Bazili

E HËNË

Atij që të lyp,

jepi

17/6 E HËNË GJ. V [III]

(pf Sh. Izauri, Inocenti, Feliksi, Hermi, Pelegrini e Bazili, mart.)

1Mbr 21,1-16; Ps 5; Mt 5,38-42

Atij që të lyp, jepi Mt 5,42

Është një nga udhëzimet e shumta të Zotit. Kështu ndodh në Mbretërinë e Hyjit. Në Të jetohet bujaria, e cila tregon vlerën e vërtetë të gjërave, të pasurisë: ato ia vlejnë kur janë vegël dashurie, kur bashkëndahen.

18

2024

QERSHOR

E MARTË

Duajini

armiqtë tuaj

18/6 E MARTË GJ. V. [III]

1Mbr 21,17-29; Ps 50; Mt 5,43-48

Duajini armiqtë tuaj Mt 5,44

Dëgjojmë të thuhet: “T’i duam armiqtë? Është marrëzi. Gjëra jashtë kësaj bote!” Është pikërisht e vërtetë: Mbretëria e qiejve është ndryshe, një botë tjetër, sepse në Të janë në fuqi ligje të reja, të çuditshme për veshët e kësaj bote. Megjithatë, pikërisht njerëzit e kësaj bote, duke e bërë veten armiq të Mbretërisë së qiejve, janë përfituesit e parë të dashurisë që kemi marrë dhe dhurojmë.

19

2024

QERSHOR

Sh Romualdi

E MËRKURË

Kur të ndash lëmoshë,

mos i bjer borisë

19/6 E MËRKURË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Romualdi, abat, † 1027)

2Mbr 2,1.6-14; Ps 30; Mt 6,1-6.16-18

Kur të ndash lëmoshë, mos i bjer borisë Mt 6,2

Dikush e nxirrte veten në pah, duke thënë: “Është mirë që të gjithë ta shohin shembullin tim të mirë”. Jezusi na thotë: "Nëse bëni diçka të mirë që të tjerët ta shohin, nuk është një shembull i mirë, sepse kjo e mirë do t'i shërbente vetëlavdërimit, lavdisë së Satanait". Ne do të përpiqemi të qëndrojmë të fshehur. E mira që bën është drita që ndriçon edhe pa e dashur ti.

20

2024

QERSHOR

E ENJTE

E mos na lër të biem

në tundim

20/6 E ENJTE GJ. V. [III]

Sir 48,1-14; Ps 96; Mt 6,7-15

E mos na lër të biem në tundim Mt 6,13

Kur Jezusi na mëson të lutemi, Ai na bën t'i kërkojmë Atit të ndërhyjë për të na forcuar në kohë tundimi. Nga këto ka shumë: më e rrezikshmja është ajo e ndarjes. Kur jemi të ndarë, jemi në mëshirën e ndarësit, i cili mbjell shumë më tepër fara të së keqes tek ne.

21

2024

QERSHOR

Sh. Luigji Gonzaga

E PREMTE

Mblidhni për vete

visare në qiell

21/6 E PREMTE GJ. V. [III]

(Sh. Luigji Gonzaga, rreg., †1591)

2Mbr 11,1-4.9-18.20; Ps 131; Mt 6,19-23

Mblidhni për vete visare në qiell Mt 6,20

Si jetohet në Mbretërinë e qiejve? Në këtë Mbretëri vëmendja nuk tërhiqet nga paraja dhe nga ajo që vlerësohet në mbretëritë tokësore. Në Të i kushtohet vëmendje marrëdhënieve mes nesh, që të mos ketë më ata që vuajnë dhe mbi të gjitha ata që na bëjnë të vuajmë. Kjo i pëlqen Atit.

22

2024

QERSHOR

Sh. Paulini i Nolës

Sh. Gjoni Fisher

Sh. Tomë Moro

E SHTUNË

Secilës ditë i del

mjaft mundimi i vet

22/6 E SHTUNË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Paulini i Nolës, ip., † 431; Sh. Gjoni Fisher, ip.,

e Sh. Tomë Moro, martirë, † 1535)

2Kro 24,17-25; Ps 88; Mt 6,24-34

Secilës ditë i del mjaft mundimi i vet

Mt 6,34

Jemi mësuar të shqetësohemi për atë që do të ndodhë ditën e nesërme. Shqetësimet na trishtojnë, na tensionojnë, nxitojmë dhe na frikësojnë. Ato janë një shenjë se besimi ynë në Hyjin Atë nuk qëndron. Çdo ditë do të ketë kryqe për të mbajtur. Nëse i mbajmë ato të sotmet me dashuri, marrim forcë për të mbajtur ato të së nesërmes.

23

2024

QERSHOR

E DIEL

Vallë, kush është ky

të cilit po i

nënshtrohen era

dhe deti?

23/6 E DIEL GJ. V. [IV]

Jb 38,1.8-11; Ps 106; 2Kor 5,14-17; Mk 4,35-41

Vallë, kush është ky të cilit po i nënshtrohen era dhe deti? Mk 4,41

O Zot Jezus, të kanë penguar të pushosh. Ata besonin se prania Jote zgjuar ishte më efektive sesa kur je në gjumë. Fjala Jote e bëri të padëmshëm erën dhe detin, por Ti i qortove edhe ata dishepuj. Ai nuk i qortoi sepse e penguan të pushonin, por sepse, po të kishin ushtruar pak besim tek Ti, nuk do të kishin frikë dhe as nuk do të dëmtoheshin.

24

2024

QERSHOR

Lindja e Shën Gjon Pagëzuesit

E HËNË

Gjon është

emri i tij

24/6 E HËNË LINDJA E SH. GJON PAGËZUESIT

[P]

Is 49,1-6; Ps 138; Vap 13,22-26; Lk 1,57-66.80

Gjon është emri i tij Lk 1,63

Fëmija merr emrin. Është një moment i rëndësishëm. Ky emër do të mbetet gjatë gjithë jetës së tij për ta identifikuar mes shumë fëmijëve, mes të gjithë njerëzve. Djali i Zakarisë do të mbajë emrin që do t’i ndihmojë të gjithë ta njohin Hyjin.

Gjon në fakt do të thotë: Hyji është i mëshirshëm, Hyji është dashuri! Madje një engjëll ndërhyri për t'i vënë këtë emër atij fëmije!

25

2024

QERSHOR

E MARTË

Hyni nëpër

derën e ngushtë

25/6 E MARTË GJ. V. [IV]

2Mbr 19,9-11.14-21.31-35.36; Ps 47; Mt 7,6.12-14

Hyni nëpër derën e ngushtë Mt 7,13

Jezusi vazhdon të na ndriçojë se si të jetojmë në Mbretërinë e qiejve. Në këtë Mbretëri askush nuk kërkon rehati, mirëqenien e vet, rrugën e egoizmit, pra rrugën e lehtë të mbretërive të botës. Në atë të qiellit, nga ana tjetër, të gjithë priren të ndjekin Zotin, edhe kur Ai mbart kryqin. Vështirësia nuk i tremb, sepse ata udhëhiqen nga dashuria.

26

2024

QERSHOR

E MËRKURË

Ruajuni prej

profetëve të rrejshëm

26/6 E MËRKURË GJ. V. [IV]

2Mbr 22,8-13;23,1-3; Ps 118; Mt 7,15-20

Ruajuni prej profetëve të rrejshëm Mt 7,15

Na duken të mençur, por do të na bënin të jetonim pa Jezusin. Gënjeshtra e profetit të rremë është pikërisht kjo: të bën të besosh se nuk ke nevojë për dhuratën e Hyjit, Birit të Tij. Profetët e vërtetë, me çmimin e vdekjes, siç martirët, na bëjnë të takojmë Atë që na shpëton nga mëkati, pra nga vdekja.

27

2024

QERSHOR

Sh. Cirili i Aleksandrisë

E ENJTE

Ajo nuk u rrëzua,

sepse i kishte

themelet në shkëmb

27/6 ENJTE GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Cirili i Aleksandrisë, ip. e mës. i K., † 444) 2Mbr 24,8-17; Ps 78; Mt 7,21-29

Ajo nuk u rrëzua, sepse i kishte themelet në shkëmb Mt 7,25

Jezusi përfundon serinë e parë të udhëzimeve të Tij duke na bërë të kuptojmë se sa të rëndësishme janë ato. Kushdo që i merr seriozisht është si dikush që ka themele të sigurta: ai do të jetë në gjendje të kapërcejë vështirësi të rënda. Kushdo që mendon se është më i mençur se Zoti do të shembet dhe do të rrënohet kur të vijnë vështirësi.

28

2024

QERSHOR

Sh. Ireneu

E PREMTE

U bë uri e madhe

28/6 E PREMTE GJ. V. [IV]

(p: Sh. Ireneu, ip. e mart., † 202)

2Mbr 25,1-12; Ps 136; Mt 8,1-4

U bë uri e madhe 2Mbr 25,3

Nabukodonosori rrethoi Jeruzalemin. Askush nuk mund t'i ndihmonte njerëzit e lënë në mëshirën e tyre. Dhe uria erdhi. Nëse do të kishin besuar te Zoti dhe do t'u ishin bindur profetëve... Kjo do të jetë vëmendja e parë e zemrës sonë: duke iu bindur, duke dëgjuar Fjalën e Zotit.

29

2024

QERSHOR

Sh. Pjetri e Pali

E SHTUNË

“Ti je Mesia ‑ Biri i

Hyjit të gjallë!”

29/6 E SHTUNË SHËN PJETRI E PALI AP [P]

Vap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

“Ti je Mesia ‑ Biri i Hyjit të gjallë!” Mt 16,16

Sot ne soditim dy apostujt që përqafojnë njëri-tjetrin. Pjetri mori çelësat e Mbretërisë së qiejve për ta hapur atë për ata që e duan Jezusin dhe për ta mbyllur për ata që e refuzojnë Atë. Pali e kaloi gjithë jetën e tij, me përpjekje dhe vuajtje të mëdha, për ta bërë të njohur Zotin edhe te paganët. Të dy ia kanë dhuruar Romës dëshminë e tyre të fundit. Nga ky qytet, siguria vazhdon të kumbojë në mbarë botën: “Ti je Mesia ‑ Biri i Hyjit të gjallë!”

30

2024

QERSHOR

E DIEL

Në trupin e vet ndjeu

se u shërua nga sëmundja

30/6 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

Ur 1,13-15;2,23-24; Ps 29; 2Kor 8,7.9.13-15; Mk 5,21-43

Në trupin e vet ndjeu se u shërua nga sëmundja Mk 5,29

Besimi i asaj gruaje u dëgjua. Çfarë gëzimi për të! Por Jezusi dëshiron që ai besim të bëhet publik, të njihet nga të gjithë të pranishmit, në mënyrë që të jetë edhe një nxitje për ta për të besuar. Kështu shumë të tjerë do të jenë në gjendje të gëzojnë dashurinë e Atit, e cila është e disponueshme për të gjithë.

1

2024

KORRIK

E HËNË

Biri i njeriut

nuk ka ku ta

mbështesë kokën

1/7 E HËNË GJ. V. [I]

Am 2,6-10.13-16; Ps 49; Mt 8,18-22

Biri i njeriut nuk ka ku ta mbështesë kokën Mt 8,20

Një skrib do të donte të ndiqte Jezusin. Ky, në vend që të gëzohej për qëllimin e tij, e vë në provë. Për çfarë po shpreson? Ndoshta për të fituar diçka? Fitimi i vetëm do të jetë shpirtëror, sigurisht jo material. Për të ndjekur Jezusin është e nevojshme të jesh i gatshëm të heqësh dorë nga gjithçka, madje edhe nga jeta.

2

2024

KORRIK

E MARTË

U bëtë porsi cungu...

por ju tek unë s’u

kthyet

2/7 E MARTË GJ. V. [I]

Am 3,1-8; 4,11-12; Ps 5; Mt 8,23-27

U bëtë porsi cungu... por ju tek unë s’u kthyet Am 4,11

Profeti është ngarkuar nga Zoti që t'u flasë ashpër njerëzve, të cilët besojnë se mund të jetojnë pa iu bindur Atij. Kjo nuk është jeta, është një rrëmujë! Nëse vuajtjet që i kemi shkaktuar vetes deri më tani nuk na kanë shërbyer, çfarë do të duhet të bëjë Hyji për të ngjallur tek ne vullnetin për t'u kthyer tek Ai, për ta dëgjuar dhe për ta dashur?

3

2024

KORRIK

Sh.Toma

E HMËRKURË

Mos ji njeri

që s’beson,

por besimtar

3/7 E MËRKURË SHËN TOMA AP. [P]

Ef 2,19-22; Ps 116; Gjn 20,24-29

Mos ji njeri që s’beson, por besimtar Gjn 20,27

Nga Toma ne kemi njohur mosbesimin dhe fenë. Ai arriti në fe falë mëshirës së Jezusit, i Cili e kënaqi me dashamirësi. Apostulli me të vërtetë mund ta zgjaste gishtin, por besimi erdhi si një dhuratë e papritur. Ajo na jepet kur përulemi t'i konsiderojmë të tjerët më të vlefshëm se ne, duke besuar në dëshminë e gëzimit të tyre.

4

KORRIK

Sh. Elizabeta e Portugalisë

2024

E ENJTE

Guxim, biro!

Të janë falur mëkatet!

4/7 E ENJTE GJ. V. [I]

(pf: Sh. Elizabeta e Portugalisë, † 1336) Am 7,10-17; Ps 18; Mt 9,1-8

Guxim, biro! Të janë falur mëkatet! Mt 9,2

Kush e di se si u ndje ai i paralizuar kur është thirrur "biro" nga Jezusi! Dashuria e Zotit e ka arritur në rrënjët e jetës. Ai kishte dashur ta takonte me çdo kusht: ky është besimi që na afron me Hyjin, besimi që fiton falje. Dhe kjo është mrekullia më e vërtetë, aq sa tani ai njeri mund të jetojë edhe pa u shëruar.

5

2024

KORRIK

Sh. Antoni Maria Zakaria

E PREMTE

Eja pas meje

5/7 E PREMTE GJ. V. [I]

(Sh. Antoni Maria Zakaria, mesht., †1539)

Am 8,4-6.9-12; Ps 118; Mt 9,9-13

Eja pas meje Mt 9,9

Një fjalë, e cila bashkon tre: ti më ndiq! Është urdhër? Është ftesë? Mateu perceptoi dashurinë, dashuri që pushtoi shpirtin e tij. Dhe këtu ai është pas Jezusit, me një gëzim të tillë sa të organizojë një banket dasme për kolegët dhe miqtë.

6

2024

KORRIK

Sh. Maria Goreti

E SHTUNË

Do t’i kthej të treturit

në skllavëri

të popullit tim Izraelit

6/7 E SHTUNË GJ. V. [I]

(pf: Sh. Maria Goreti, virgj. e mart., † 1902) Am 9,11-15; Ps 84; Mt 9,14-17

Do t’i kthej të treturit në skllavëri të popullit

tim Izraelit Am 9,14

Profetët nuk duhet të shpallin vetëm ndëshkime. Këto i kërcënojnë, që askush të mos përpiqet t'i pengojë vullnetin e Zotit, që është shpëtimi dhe mirëqenia e njerëzve. Për të na joshur që të bindemi dhe të konvertohemi, ata bëjnë të njohur dëshirën e vërtetë të Hyjit: gëzimin e të gjithë popullit të tij.

7

2024

KORRIK

E DIEL

Ç’është kjo dije

që iu dhurua?

7/7 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

(pf Sh Asti, ip. e mart. shek I)

Ez 2,2-5; Ps 122; 2Kor 12,7-10; Mk 6,1-6

Ç’është kjo dije që iu dhurua? Mk 6,2

Njerëzit e Nazaretit e kuptojnë se fjalimet e Jezusit janë të pasura me jetë, dritë, butësi, gjithçka që gëzon dhe kënaq zemrën: Fjalët e Tij janë urtësi e vërtetë. Ata nuk kishin dëgjuar ende fjalë kaq të pasura nga një njeri. Ata mund të kishin kuptuar se vinin nga Hyji, Ai Hyj që i do njerëzit.

8

2024

KORRIK

E HËNË

Ki besim, o bijë!

Feja jote të shpëtoi!

8/7 E HËNË GJ. V. [II]

Oz 2,16-18.21-22; Ps 144; Mt 9,18-26

Ki besim, o bijë! Feja jote të shpëtoi! Mt 9,22

Ajo kishte frikë, sepse kishte prekur petkun e Jezusit pa i thënë asgjë askujt, pa kërkuar leje. Besimi i saj, megjithëse i fshehur, ishte i pëlqyeshëm për Hyjin, por tani ajo duhet ta shpallë atë para të gjithëve, që të shfaqet lavdia e Hyjit, që është Jezusi.

9

KORRIK

2024

Sh. Agustin Zhao Rong

dhe Shokët martirë kinezë

E MARTË

Lutjuni, pra Zotërisë

së të korrave,

të dërgojë korrtarë

në të korrat e veta

9/7 E MARË GJ. V. [II]

(pf: Sh. Agustin Zhao Rong mesh dhe Shokët martirë kinezë, † 1648-1930)

Oz 8,4-7.11-13; Ps 113 B; Mt 9,32-38

Lutjuni, pra Zotërisë së të korrave, të

dërgojë korrtarë në të korrat e veta Mt 9,38

Memeci i pushtuar nga djalli, tani i liruar, flet lirshëm. Sa vuajtje të tilla e paralizojnë popullin! Sa punë në Mbretërinë e qiejve! Jezusi mendon për të ardhmen, kur nuk do të jetë më në gjendje të veprojë: çfarë do të bëjnë dishepujt? Ata do t'i kërkojnë Atit që t'i dërgojë kë don siç do Ai!

10

2024

KORRIK

E MËRKURË

I pari Simoni,

që quhet Pjetër

10/7 E MËRKURË GJ. V. [II]

Oz 10,1-3.7-8.12; Ps 104; Mt 10,1-7

I pari Simoni, që quhet Pjetër Mt 10,2

Punëtorët e parë në Mbretërinë e qiejve thirren nga Vetë Jezusi. Ai zgjedh dymbëdhjetë, si bijtë e Jakobit. Midis tyre ka rregull dhe qartësi: ka një, të quajtur i pari, që do të mbetet gjithmonë i pari: emri i tij është Simon, si djali i Jakobit që Jozefi e mbajti peng në Egjipt. Do të jetë i qëndrueshëm, si shkëmbi mbi të cilin mund të ngrihet një ndërtesë.

11

2024

KORRIK

Sh. Benedikti

E ENJTE

Do të fitojë

jetën e pasosur

11/7 E ENJTE SHËN BENEDIKTI PAJTOR I EVROPËS [P]

(Sh. Benedikti, † 547, Pajtor i Evropës)

Fu 2,1-9; Ps 33; Mt 19,27-29

Do të fitojë jetën e pasosur Mt 19,29

Kushdo që lë gjithçka për të ndjekur lirisht Jezusin, ka një trashëgimi të sigurt, jetë të përjetshme. Çfarë është jeta? Sot mund të marrim përgjigjen nga Shën Benedikti. E përjetshme është ajo jetë që nuk bazohet në para dhe pasuri. Ai nuk ka nevojë për to dhe, nëse do të kishte, ato do të përdoren për t'i dashur dhe çliruar njerëzit nga mjerimi. Jeta e përjetshme është zemra e butë dhe e fortë e Hyjit, e Atit.

12

2024

KORRIK

E PREMTE

Shpirti i Atit tuaj

do të flasë

nëpërmjet jush

12/7 E PREMTE GJ. V. [II]

Oz 14,2-10; Ps 50; Mt 10,16-23

Shpirti i Atit tuaj do të flasë nëpërmjet jush Mt 10,20

Të Dymbëdhjetëve u është besuar një detyrë e veçantë, e cila tërheq lehtësisht armiqësi. Ata duhet ta bëjnë këtë në një botë ku njerëzit janë si ujqërit për njëri-tjetrin. Përkundrazi, ata do të jenë qengja që nuk mendojnë të mbrohen. Nuk është problem; Jezusi u thotë atyre: “Shpirti i Atit tuaj” do të jetë në ju për të mbështetur dëshminë tuaj.

13

2024

KORRIK

Sh. Henriku

E SHTUNË

Ju vleni më tepër

se shumë trumcakë

13/7 E SHTUNË GJ. V. [II]

(pf: Sh. Henriku, † 1024)

Is 6,1-8; Ps 92; Mt 10,24-33

Ju vleni më tepër se shumë trumcakë Mt 10,31

Nëse harabelat vlejnë diçka në sytë e Hyjit - megjithëse edhe ata janë krijesat e Tij - aq më shumë ata e mirëpresin thirrjen për të ndjekur Birin! Këta e dinë, pra, se Zoti është në anën e tyre, aleati i tyre, që i do, dhe për këtë arsye ata do ta lënë gjithë frikën jashtë derës. Ata do të shpallin Fjalën që kanë marrë, Fjalën që u jep jetë atyre që nuk e kanë ende.

14

2024

KORRIK

E DIEL

Jezusi i nisi t’i

dërgojë dy nga dy

14/7 E DIEL GJ. V. Viti B [III]

Am 7,12-15; Ps 84; Ef 1,3-14; Mk 6,7-13

Jezusi i nisi t’i dërgojë dy nga dy Mk 6,7

Jezusi u jep programin e punës të Dymbëdhjetëve. Vështirësia që Jezusi e sheh si të nevojshme në Mbretërinë e qiejve nuk është ajo që prodhon pasuri, por ajo që ndihmon për të jetuar si vëllezër, pa mosmarrëveshje, pa egoizëm. Është një vepër që i çliron njerëzit nga shpirtrat e egoizmit dhe armiqësisë, duke forcuar vullnetin për dashuri. Në këtë mënyrë jeta bëhet vërtet e pasur! Kjo është puna që u është besuar të Dymbëdhjetëve.

15

2024

KORRIK

Sh. Bonaventura

E HËNË

Kush ia jep një gotë

uji të freskët...

pse është nxënësi im...

15/7 E HËNË GJ. V. [III]

(p: Sh. Bonaventura, ip. e mës. i K., † 1274)

Is 1,10-17; Ps 49; Mt 10,34-11,1

Kush ia jep një gotë uji të freskët... pse është nxënësi im... Mt 10,42

Jezusi na thotë se ta duam Atë është e rrezikshme, kushton. Megjithatë është e vetmja gjë që duhet bërë për të ndryshuar botën. Ata që e duan Jezusin e gjejnë veten në një nivel tjetër, ata jetojnë një jetë që nuk është vetëm njerëzore, por hyjnore. Edhe ata që, duke mos ditur asgjë për Të, u bëjnë mirë të Tijve, do të marrin pjesë në bukurinë dhe butësinë e zemrës së Hyjit.

16

2024

KORRIK

Virgjëra Mari e Malit Karmel

E MARTË

Mos druaj e të mos

trembet zemra

16/7 E MARTË GJ. V. [III]

(pf: Virgjëra Mari e Malit Karmel)

Is 7,1-9; Ps 47; Mt 11,20-24

Mos druaj e të mos trembet zemra Is 7,4

Profeti inkurajon mbretin në një moment rreziku të madh. Armiqtë janë para portave, por nuk ka vetëm armiq: ai mund të mbështetet në besëlidhjen me Hyjin. Nëse i binden Atij, nuk do të ketë asgjë për t'u trembur. Vetëm nëse nuk merret në konsideratë do të bëhet më keq: “Nëse s’do t’më besoni, nuk do të shpëtoni!”.

Unë kam besim tek Ti, o Zoti im!


17

2024

KORRIK

E MËRKURË

Ati më dorëzoi

mua gjithçka

17/7 E MËRKURË GJ. V. [III]

Is 10,5-7.13-16; Ps 93; Mt 11,25-27

Ati më dorëzoi mua gjithçka Mt 11,27

Ati nuk ka më asgjë, në fakt Ai i ka dhënë gjithçka Birit. Prandaj ne do të jemi të bashkuar me Birin, për të gëzuar të mirat e Atit, për të jetuar jetën hyjnore. Dhe çfarë është ajo "gjithçka" që Biri mund të disponojë tani? Ajo "gjithçka" është plotësia e dashurisë vetëmohuese. Ati nuk ka asgjë tjetër për të dhuruar!

18

2024

KORRIK

E ENJTE

Ejani tek unë

18/7 E ENJTE GJ. V. [III]

Is 26,7-9.12.16-19; Ps 101; Mt 11,28-30

Ejani tek unë Mt 11,28

Çfarë ftese bujare! Jezusi e di se ne jemi të lodhur dhe të shtypur, të rraskapitur nga mëkatet tona dhe të rënduar nga mëkatet e botës në të cilën jetojmë. Pavarësisht kësaj, Ai na do me Vete. Ne nuk do ta shqetësojmë Atë, përkundrazi, do të jetë Ai që me butësinë dhe mëshirën e Tij do të ndryshojë jetën tonë. Faleminderit, o Jezus!

19

2024

KORRIK

E PREMTE

Biri i njeriut

është me të vërtetë

i zoti i të shtunës

19/7 E PREMTE GJ. V. [III]

Is 38,1-6.21-22.7-8; Ps Is 38,10.11.12.16; Mt 12,1-8

Biri i njeriut është me të vërtetë i zoti i të shtunës Mt 12,8

Nëse është "i zoti i të shtunës", Ai mund ta disponojë këtë ditë siç e sheh të arsyeshme. Ai e disponon atë për t'i dhënë lavdi Hyjit, i Cili dha të shtunën si ditën në të cilën njeriu mund të gëzojë lirinë nga barra e punës dhe plotësinë e jetës. Përpjekja e përgatitjes së ushqimit nuk është përpjekje, por gëzim për të bekuar Zotin!

O Jezus, bëhu Zoti i gjithë kohës sime!

20

2024

KORRIK

Sh. Apolinare

E SHTUNË

Në të do ta vë

Shpirtin tim

20/7 E SHTUNË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Apolinare, ip. e mart., shek. II.) Mik 2,1-5; Ps 9B; Mt 12,14-21

Në të do ta vë Shpirtin tim Mt 12,18

Është Fjala e profetit Mikea që Jezusi, me veprimin e Tij, po e zbulon. Vërtet, për Të flet profeti. Është Ai që i shëron të gjithë dhe nuk mburret. Ai jeton me përvujtëri dhe i fshehur, ashtu siç thotë profeti. Asnjë shpirt tjetër nuk vepron në Të përveç atij të dashurisë atërore të Hyjit të paqes dhe dashurisë.

21

2024

KORRIK

E DIEL

Ejani dhe ju në një

vend të pabanuar

21/7 E DIEL GJ. V. Viti B [IV]

Jer 23,1-6; Ps 22; Ef 2,13-18; Mk 6,30-34

Ejani dhe ju në një vend të pabanuar Mk 6,31

O Jezus, Ti e di se pushimi që rivendos vërtet është koha e kaluar me Ty. Duke qenë me Ty pa shpërqendrime, ne rikuperojmë forcën për të vazhduar dashurinë. Unë e pranoj ftesën Tënde dhe vij. Nga Ti vjen gjithmonë një dritë dhe një forcë që rinovon gjithçka.

22

2024

KORRIK

Sh. Maria Magdalenë

E HËNË

“Mari!” ‑ i tha

Jezusi

22/7 E HËNË SHËN MARIA MAGDALENË [P]

Kk 3,1-4 ose 2Kor 5,14-17; Ps 62; Gjn 20,1-2.11-18

“Mari!” ‑ i tha Jezusi Gjn 20,16

Maria Magdalenë kishte sytë e lagur nga lotët dhe duart e saj të pushtuara nga vazoja e vajit të parfumuar, kur zëri Yt, duke shqiptuar emrin e saj, e zgjoi atë. Tani ajo të sheh Ty, o Jezus, dhe të njeh.

Edhe unë marr pjesë në gëzimin e saj, e cila është e para në tokë që shpall se Ti je ringjallur dhe jeton përgjithmonë.

23

2024

KORRIK

Sh. Brigita

E MARTË

Unë jam

hardhia e vërtetë

23/7 E MARTË SH. BRIGITA PAJTORJA E EUROPËS [P]

Gal 2,19-20; Ps 33; Gjn 15,1-8

Unë jam hardhia e vërtetë Gjn 15,1

Shën Brigita, siç Shën Katerina, bashkëkohësja e saj, është një degë e së njëjtës hardhi. Degë të ndryshme për nga gjuha, vendi, përvoja, por prodhon të njëjtin fryt, që ushqen gëzimin mes njerëzve. Kushdo që është me Jezusin, ka jetë për t'u dhuruar të afërmëve! Për këtë arsye edhe ajo është pajtorja e Europës: një detyrë e mundimshme, e cila do të jetë plot fryte!

24

2024

KORRIK

Sh. Sharbel Makhlüf

E MËRKURË

Doli mbjellësi

për të mbjellë

24/7 E MËRKURË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Sharbel Makhlüf, mesh., † 1898)

Jer 1,1.4-10; Ps 70; Mt 13,1-9

Doli mbjellësi për të mbjellë Mt 13,4

Fjala Jote, o Jezus, edhe kur e shqiptoj apo e shkruaj, kushedi se ku bie! Jo e gjitha do të japë fryt, jo e gjitha do t'u japë ushqim njerëzve. Megjithatë, nëse do të ndaloja së mbjelluri, askund nuk do të jepte jetë. Gëzimi Yt, o Jezus, më ndihmoftë të vazhdoj pa u dekurajuar, sepse të paktën një e katërta do të bjerë në terren mikpritës.

25

2024

KORRIK

Sh. Jakobi

E ENJTE

Do ta pini kelkun tim

25/7 E ENJTE SHËN JAKOBI AP. [P]

2Kor 4,7-15; Ps 125; Mt 20,20-28

Do ta pini kelkun tim Mt 20,23

Ky premtim i Jezusit është realizuar. Jakobi e piu kelkun e mundimit, qoftë kur ishte në burg me të gjithë apostujt, qoftë edhe kur pastaj, i vetëm, iu pre koka.

A do ta pi edhe unë kelkun Tënd, o Jezus? Si, në ç’mënyrë? Do ta pi kur në ditën e fundit të dorëzohem tek Ti, por edhe tani, duke të dorëzuar gjërat dhe fuqitë që më duken të çmuara.

26

2024

KORRIK

Sh. Prenda

E PREMTE

Unë do t’ju jap barinj

sipas zemrës sime

26/7 E PREMTE GJ. V. [IV]

(Sh. Prenda virgj. e mart., shek II)

Jer 3,14-17; Ps Jer 31,10-13; Mt 13,18-23

Unë do t’ju jap barinj sipas zemrës sime Jer 3,15

Ndërsa Jezusi na shpjegon shëmbëlltyrën e farës që bie kudo, profeti Jeremia na jep një premtim ngushëllues. Nuk mund të shpresojmë shumë nga njerëzit, por Zoti nuk e braktis popullin e Vet, nuk e braktis Kishën e Tij. Do të kemi barinj sipas zemrës së Tij! A do të jem i përulur që ta lejoj veten të udhëhiqem dhe të ruhem nga ata, të pranoj që ata të më mbajnë të bashkuar me të gjitha delet e Tij?

27

2024

KORRIK

Sh. Joakini e Ana

E SHTUNË

Dëgjojeni fjalën

e Zotit,

të gjithë ju o judenj

27/7 E SHTUNË GJ. V. [IV]

(Sh. Joakini e Ana, prindërit e Virgjerës Mari)

Jer 7,1-11; Ps 83; Mt 13,24-30

Dëgjojeni fjalën e Zotit, të gjithë ju o judenj Jer 7,2

Sa herë e kemi dëgjuar këtë ftesë: Dëgjojeni! Hyji flet sepse do që ne të jetojmë në marrëdhënie me Të; që, të zhytur në dashurinë e Tij, të gëzojmë bashkimin. Dëgjimi është i rëndësishëm për ne. Vetë Jezusi është Fjala, domethënë Fjala e sigurt plot urtësi e Atit. Dëgjimi është dashuria e parë dhe e vërtetë me të cilën ne i përgjigjemi asaj që marrim prej Tij.

28

2024

KORRIK

E DIEL

Thuajuni

njerëzve të ulen

28/7 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

2Mbr 4,42-44; Ps 114; Ef 4,1-6; Gjn 6,1-15

Thuajuni njerëzve të ulen Gjn 6,10

Jezusi u përgjigjet dishepujve, të hutuar nga situata me të cilën duhet të përballen. Një turmë njerëzish, të ngopur nga Fjala e Mësuesit, tani janë të uritur për bukë. Kaq pak kanë sa u vjen turp ta thonë. Jezusi nuk shqetësohet. E di se Ati sheh. Ai i bindet dashurisë së Tij dhe u kërkon dishepujve dhe turmës të binden. Dishepujt do ta bëjnë turmën të ulet dhe turma do të bindet: kush ulet do të marrë bukën!

29

2024

KORRIK

Sh. Marta, Maria dhe Lazri

E HËNË

Unë jam

Ringjallja dhe Jeta

29/7 E HËNË

(p Sh. Marta, Maria dhe Lazri)

1Gjn 4,7-16; Ps 33; Gjn 11,19-27 ose Lk 10,38-42

Unë jam Ringjallja dhe Jeta Gjn 11,25

Duke qëndruar përpara varrit të Lazrit, Jezusi zbulon identitetin e Tij. Deri më tani Ai njihej si miku i dy motrave dhe i të vdekurit, por tashmë të gjithë do të dinë një të vërtetë befasuese, tronditëse, madje të pakuptueshme. Ai është për ne ajo jetë që na ngre mbi këtë botë, që na bën të jemi 'në botë’, por jo 'të botës’. Do të na duhet ta hamë për ta kuptuar, përkundrazi, për ta mirëpritur misterin.

30

2024

KORRIK

Sh. Pjetër Krizologu

E MARTË

Siç mblidhet egjra

e digjet në zjarr,

kështu...

30/7 E MARTË GJ. V. [I]

(pf: Sh. Pjetër Krizologu, ip. e mës. i K., † 450)

Jer 14,17-22; Ps 78; Mt 13,36-43

Siç mblidhet egjra e digjet në zjarr, kështu... Mt 13,40

Shëmbëlltyra është e thjeshtë dhe përshkruan situatën në të cilën ndodhemi. Ne kemi hirin të krahasohemi me grurin e mirë, por të shoqëruar dhe të rrethuar nga ata që duan të na pengojnë të japim fryte për Mbretërinë. Me përvujtëri dhe dashuri presim të korrat. Atëherë, edhe ne, të pastruar, do të shkëlqejmë si fëmijë të Hyjit.

31

2024

KORRIK

Sh. Injaci i Lojolës

E MËRKURË

Unë me ty do të jem

që të të shpëtoj

31/7 E MËRKURË GJ. V. [I]

(Sh. Injaci i Lojolës, mesh., † 1556)

Jer 15,10.16-21; Ps 58; Mt 13,44-46

Unë me ty do të jem që të të shpëtoj Jer 15,20

Zoti e ngushëllon profetin, nuk e lë në duart e të pabesëve që do të donin ta eliminonin. Është një profeci e vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit, e Atij të Cilit i shpallin ardhjen të gjithë profetët. Ai do të mbetet i fshehur, si një thesar në një fushë të pavlerë. Kushdo që zbulon thesarin, si kushdo që kërkon dhe gjen perlën, shet gjithçka që ka: asgjë nuk mund të jetë e barabartë me vlerën e saj!

1

2024

GUSHT

Sh. Alfons M. de’ Liguori

E ENJTE

Si deltina...

ju jeni në duart e mia

1/8 E ENJTE GJ. V. [I]

(p: Sh. Alfons M. de’ Liguori, ip. e mës. i K., † 1787) Jer 18,1-6; Ps 145; Mt 13,47-53

Si deltina... ju jeni në duart e mia Jer 18,6

Profeti Jeremia zbriti në dyqanin e poçarit, ashtu siç i kishte sugjeruar Zoti. Aty pa sesi poçari në çarkun e vet, kur puna nisi, nuk pati sukses, e sërish filloi për ta ribërë. Kështu vepron Zoti me ne. Nëse Ai nuk merr një dëshmi të mirë, Ai e fillon punën e Tij nga e para.

2

2024

GUSHT

Sh. Eusebi

Sh. Pjetri

E PREMTE

Për shkak të mosbesimit të tyre

nuk bëri aty

shumë mrekulli

2/8 E PREMTE GJ. V. [I]

(Sh. Eusebi ip. †372; Sh. Pjetri G. Eymard mesh., †1868)

Jer 26,1-9; Ps 68; Mt 13,54-58

Për shkak të mosbesimit të tyre nuk bëri aty shumë mrekulli Mt 13,58

Jezusit i vjen keq që nuk mund t'u sjellë dobi bashkëqytetarëve të Vet. Fatkeqësisht, urtësia dhe mrekullitë, për të cilat ata tashmë ishin të vetëdijshëm, nuk i kishin bërë të njihnin tek Ai, Atë të dërguar nga Hyji. Shumë mrekullira ishin të kota përballë kësaj mbylljeje.

O Jezus, faleminderit për të mirën që dëshiron të bësh në jetën time. Nuk dua të Të lidh duart: unë besoj në Ty!

3

2024

GUSHT

E SHTUNË

Përmirësoni

udhët tuaja

3/8 E SHTUNË GJ. V. [I]

Jer 26,11-16.24; Ps 68; Mt 14,1-12

Përmirësoni udhët tuaja Jer 26,13

Jeremia e përsërit me guxim këtë ftesë nga Zoti kur priftërinjtë dhe profetët e korruptuar kërkojnë dënimin e tij me vdekje. Ai kujdeset më shumë për besnikërinë ndaj Zotit dhe shpëtimin e njerëzve sesa për jetën e tij. Shembulli i kaq shumë shenjtërve dhe martirëve na hap më shumë te Zoti: do të marrim shumë e shumë të mira prej Tij!

4

2024

GUSHT

E DIEL

Çfarë shenje bën ti,

që ta shohim

e të besojmë?

4/8 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

Dal 16,2-4.12-15; Ps 77; Ef 4,17.20-24; Gjn 6,24-35

Çfarë shenje bën ti, që ta shohim e të besojmë? Gjn 6,30

Ata sapo kishin ngrënë bukë dhe peshk, të shumëzuar nga Jezusi për urinë e tyre, por nuk besojnë. Ishin pesë bukë, dy peshq dhe më shumë se pesë mijë burra të uritur... Prandaj, nuk janë shenjat e mrekullueshme që ndihmojnë për të pritur dhe besuar Jezusin, është përvuajtëria ajo që hap sytë e zemrës. Dashuria e efektshme e Jezusit është shenja e vërtetë. Tani mund të besojmë se Ai vjen prej Atit!

5

2024

GUSHT

Kushtimi i Bazilikës

së Shën Marisë Virgjër

E HËNË

I mblodhën tepricat

5/8 E HËNË GJ. V. [I]

(pf: Kushtimi i Bazilikës së Shën Marisë Virgjër) Jer 28,1-17; Ps 118; Mt 14,13-21

I mblodhën tepricat Mt 14,20

Të gjithë kishin ngrënë dhe kishin mbetur dymbëdhjetë shporta me copa: një shportë për çdo apostull. Tek këta do të shkoj të ha përsëri, të ngopem me Bukën e Jezusit!

6

2024

GUSHT

Shndërrimi i Zotit

E MARTË

“Ky është Biri im ‑ djali

i Dishirit!

Atë dëgjojeni!”

6/8 E MARTË SHNDËRRIMI I ZOTIT [P]

Dan 7,9-10.13-14; Ps 96; 2Pjt 1,16-19; Mk 9,2-10

“Ky është Biri im ‑ djali i Dishirit! Atë dëgjojeni!” Mk 9,7

Është zëri i Zotit! Tani e dimë se kush është Ai: Ai është Ati i Jezusit, i Atij Jezusi që qëndron para nesh në lutje. Duke e mbuluar me Dritë, në mal, Ati na tha se ne mund t'ia besojmë veten, duke e dëgjuar.

O Jezus, Dritë e vërtetë, më e ndritshme se dielli: të mirëpres, të dua, të adhuroj!

7

2024

GUSHT

Sh. Siksti II, papë dhe Shokët martirë

Sh. Gaetani

E MËRKURË

Le të bëhet

ashtu si dëshiron

7/8 E MËRKURË GJ. V. [II]

(pf: Sh. Siksti II, papë dhe Shokët martirë, † 258; Sh. Gaetani, mesh., † 1547)

Jer 31,1-7; Ps Jer 31,10-13; Mt 15,21-28

Le të bëhet ashtu si dëshiron Mt 15,28

Ky takim i bukur! Jezusi dhe gruaja kananejase: që të dy, të sigurtë dhe këmbëngulës, Jezusi në dashurinë e Tij birnore dhe i bindur, gruaja në dashurinë e saj amënore, e përgjegjshme... Kush fiton? Dashuria!

8

2024

JANAR

Sh. Domeniku

E ENJTE

Do të jem Hyji i tyre

e ata do të jenë

populli im

8/8 E ENJTE GJ. V. [II]

(p: Sh. Domeniku, mesh., † 1221)

Jer 31,31-34; Ps 50; Mt 16,13-23

Do të jem Hyji i tyre e ata do të jenë

populli im Mt 31,33

Hyji i Abrahamit, Isakut dhe Jakobit kishte bërë disa herë besëlidhje me popullin e Tij. Por ama, kjo, megjithë çlirimin nga Egjipti dhe shumë shenja të tjera dashurie, ishte vazhdimisht i pabesë ndaj Tij. Populli e ndjente ligjin e Tij si një barrë. Hyji, në vend që ta refuzonte, premtoi një Besëlidhje të Re, e Cila do të përmbushet me gjakun e Jezusit, Birit të Vet. Kushdo që e mirëpret dhe e do, do të përmbytet nga Shpirti e Tij dhe do të marrë një zemër të re.

9

2024

GUSHT

Sh. Tereza Benedikta e Kryqit

E PREMTE

Prandaj:

rrini zgjuar se nuk

e dini ditën

as orën

9/8 E PREMTE SH. TEREZA BENEDIKTA E KRYQIT PAJTORJA E EUROPËS (Edith Stein †1942) [P]

Oz 2,16b.17b.21-22; Ps 44; Mt 25,1-13

Prandaj: rrini zgjuar se nuk e dini ditën

as orën Mt 25,13

Shën Tereza Benedikta e Kryqit, Pajtore e Europës, ishte një dishepulle që "rrinte zgjuar". Në manastirin, ku ajo ndiqte Zotin, i ofroi poshtërimet e vogla e të mëdha Atij që e donte, Jezusit. Dhe kur Ai i kërkoi të flijonte jetën e saj, ajo ishte gati... dhe hyri në dasmën e Tij me Të! Tani, prej Atje, si një motër e vërtetë, ajo na ndihmon.

10

2024

GUSHT

Sh. Lorenci

E SHTUNË

Atë që do të më

shërbejë, do ta nderojë

Ati im

10/8 E SHTUNË SH. LORENCI (diakon e martir, † 258) [P]

2Kor 9,6-10; Ps 111; Gjn 12,24-26

Atë që do të më shërbejë, do ta nderojë

Ati im Gjn 12,26

Andrea dhe Filipi çojnë te Jezusi disa grekë të cilët thonë se duan ta shohin Atë. Jezusi e bën të qartë menjëherë se ata që duan ta njohin nga afër mund ta bëjnë këtë vetëm nëse janë të gatshëm të jenë si fara: kjo jep fryt kur ajo vdes.

Falenderojmë dhe nderojmë Shën Lorencin që i shërbeu Jezusit në të varfërit e Kishës: si fara, e fshehur në tokë, dha shumë fryt

11

2024

GUSHT

E DIEL

Unë jam buka e gjallë

që zbriti prej qiellit

11/8 E DIEL GJ. V. Viti B [III]

1Mbr 19,4-8; Ps 33; Ef 4,30 – 5,2; Gjn 6,41-51

Unë jam buka e gjallë që zbriti prej qiellit Gjn 6,51

O Jezus, Ti vjen sa herë që të dëshiroj dhe të thërras, qoftë edhe me një mendim, një psherëtimë lutjeje, një bindje ndaj Fjalës Tënde dhe, në kulmin e gjithçkaje, duke iu afruar Eukaristisë së Shenjtë. Me praninë Tënde ushqen dhe rrit jetën time shpirtërore, aftësinë time për të dashur dhe për t'u gëzuar. Faleminderit, o Jezus!

12

2024

GUSHT

Sh. Joana Fr. de Chantal

E HËNË

E tillë m’u paraqit

dukja e lavdisë

së Zotit

12/8 E HËNË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Joana Fr. de Chantal, rreg., † 1641) Ez 1,2-5,24-28; Ps 148; Mt 17:22-27

E tillë m’u paraqit dukja e lavdisë së Zotit Ez 1,28

Profeti Ezekiel sheh shenjat e pranisë së Zotit: Kur e dëgjojmë Ungjillin me dashuri, kur e shohim të jetuar në gjeste dashurie nga afërmit tanë, kur arrijmë të falim…, edhe ne mund të sodisim lavdinë e Hyjit të gjallë dhe të vërtetë, prania e Tij që është urtësi dhe dashuri që u dhurohet të gjithëve.

13

2024

GUSHT

Sh. Ponciani

Sh. Ipoliti

E MARTË

Kush e përul vetveten

e bëhet i vogël si

ky fëmijë,

ai është më i madhi

në Mbretërinë e qiellit

13/8 E MARTË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Ponciani, papë, e Sh. Ipoliti, mesh., mart., † 235)

Ez 2,8 3,4; Ps 118; Mt 18,1-5.10.12-14

Kush e përul vetveten e bëhet i vogël si ky fëmijë, ai është më i madhi në Mbretërinë e qiellit Mt 18,4

Mateu paraqet disa mësime të Jezusit: nxitja për përulësi, e cila kapërcen mashtrimin e madhështisë, ftesën për të mos hedhur poshtë askënd, por për të kuptuar se të vegjlit dhe të dobëtit janë të çmuar në sytë e Atit, rekomandimi për të qenë përgjegjës në sjellje. ndaj të gjithëve, veçanërisht ndaj fëmijëve. Madhështia e vërtetë është ta vendosim veten si fëmijë, në duart e Atit dhe të përkulemi mbi afërmit tanë.

14

2024

GUSHT

Sh. Maksimilian M. Kolbe

E MËRKURË

Ku janë dy ose tre

të bashkuar në emrin

tim, aty jam edhe unë

14/8 E MËRKURË GJ. V. [III]

(p: Sh. Maksimilian M. Kolbe, mesh. e mart., † 1941) Ez 9,1-7;10,18-22; Ps 112; Mt 18:15-20

Ku janë dy ose tre të bashkuar në emrin tim, aty jam edhe unë Mt 18,20

Kur jemi së bashku për dashurinë e Jezusit në lutje ose duke dëgjuar Fjalën e Tij ose duke u përpjekur të na ndihmojë ta jetojmë Atë, madje duke na korrigjuar, Ai e bën Veten të pranishëm duke na dhënë gëzim, paqe dhe forcë. Dhe fryti do të jetë Ai i pranisë së Tij.

15

2024

GUSHT

Të ngriturit e Sh. Marisë

Vigjër në qiell

E ENJTE

I kërceu foshnja

në kraharor

15/8 E ENJTE TË NGRITURIT E SH. MARISË VIRGJËR NË QIELL [P]

Ap 11,19;12,1-6.10; Ps 44; 1Kor 15,20-27; Lk 1,39-56

I kërceu foshnja në kraharor Lk 1,41

Jezusi ishte i pranishëm në Marinë, sapo u krijua në të nga puna e Shpirtit të Shenjtë: foshnja gjashtë muajshe në barkun e Elizabetës e perceptoi atë. Ngjarje e mrekullueshme!

Duke takuar një grua të re që kishte kaluar disa ditë në tërheqje shpirtërore me Jezusin, ndjeva ndikimin e hirit të Tij mbi të. Faleminderit, o Shpirt Shenjt!

16

2024

GUSHT

Sh. Shtjefni i Hungarisë

E PREMTE

Do të caktoj...

një besëlidhje

të përhershme

16/8 E PREMTE GJ. V. [III]

(Sh. Shtjefni i Hungarisë, †1038)

Ez 16,1-15.60.63; Ps: Is 12,2-6; Mt 19,3-12

Do të caktoj... një besëlidhje të përhershme Ez 16,60

Kështu përfundon historia me të cilën Ezekieli përpiqet të shprehë dashurinë e Zotit për njeriun, krijesën e Vet. Nga asgjëja e ka dashur dhe formuar, e mbuloi me dhurata, me bukuri. Kur ishte i pabesë, Ai nuk e braktisi: me kryqin e Birit të Tij e bëri të përjetshme dashurinë e tij, besëlidhjen e tij, shpëtimin e tij.

17

2024

GUSHT

E SHTUNË

I sollën disa fëmijë

të vegjël

17/8 E SHTUNË GJ. V. [III]

Ez 18,1-10.13.30-32; Ps 50; Mt 19:13-15

I sollën disa fëmijë të vegjël Mt 19,13

Prindërit dhe gjyshërit që i çojnë fëmijët e tyre te Jezusi, i çojnë në kishë ose në klasat e katekizmit dhe luten së bashku në shtëpi janë shumë të mençur: në këtë mënyrë i duan ata, duke i lejuar ata të marrin hir dhe bekim. Ai nuk do të mungojë t'u sjellë dobi.

18

2024

GUSHT

E DIEL

Ai që më ha mua

do të jetojë për mua

18/8 E DIEL GJ. V. Viti B [IV]

Fu 9,1-6; Ps 33; Ef 5:15-20; Gjn 6,51-58

Ai që më ha mua do të jetojë për mua Gjn 6,57

Sot është e diel, dita e Zotit. Është dita në të cilën Jezusi i ringjallur u shfaq i pranishëm në mes të të mbledhurve në Emrin e Tij. Nuk do të mungoj: Jezusi do të na flasë, do të na ushqejë, do të na dërgojë të jetojmë javën e re me Të, që të jemi dëshmitarë të Tij me forcën e Bukës së Tij, me Të në zemër.

19

2024

GUSHT

Sh. Gjoni Eudes

E HËNË

Eja

e më ndiq mua!

19/8 E HËNË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Gjoni Eudes, mesh., † 1680)

Ez 24,15-24; Ps: Lp 32:18-21; Mt 19,16-22

Eja e më ndiq mua! Mt 19,21

Ndonjëherë kjo Fjalë e Jezusit është një thirrje për jetën rregulltare. Por kjo nuk është e gjitha: Jezusi më thërret të jem gjithmonë dishepull i Tij. Ai më thotë: "Eja e më ndiq mua" kur një gabim i pësuar do të më çonte në hakmarrje, kur angazhimet do të donin të më anulonin kohën e lutjes, kur në shtëpi dhe jashtë e largoj shikimin nga ata që kanë nevojë.

20

2024

GUSHT

Sh. Bernardi

E MARTË

Vështirë do të hyjë

i pasuri

në Mbretërinë e qiellit

20/8 E MARTË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Bernardi, abat e mës. i K., † 1153)

Ez 28,1-10; Ps: Lp 32.26-28.30.35-36; Mt 19,23-30

Vështirë do të hyjë i pasuri në Mbretërinë e qiellit Mt 19,23

Ashtu si grykësia të pengon të bësh dietë, ashtu edhe pasuria e burgos zemrën në egoizëm dhe krenari, duke iu mbyllur Zotit dhe vëllezërve. Megjithatë, nëse, me hirin e Zotit, njeriu i pasur - që mund të jem unë - hapet për të bashkëndarë, ja që ai bëhet një afërm, i varfër në shpirt, një dishepull i Jezusit, një pjesëmarrës në Mbretërinë e qiejve.

21

2024

GUSHT

Sh. Piu X

E MËRKURË

Ja, unë vetë do ti

kërkoj delet e mia

21/8 E MËRKURË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Piu X, papë, † 1914)

Ez 34,1-11; Ps 22; Mt 20,1-16

Ja, unë vetë do ti kërkoj delet e mia Ez 34,11

Ky varg i leximit të parë, si dhe Ungjilli i sotëm, na tregon për mirësinë e madhe të Zotit ndaj secilit prej nesh. Ai nuk është i painteresuar për ne, përkundrazi, i jemi aq afër zemrës. Ai Vetë vjen të na kërkojë atje ku të çorientuar kemi humbur rrugën, atje në sheshet ku humbim jetën që na ka dhënë për të bashkëndarë dashurinë e Tij me ne.

22

2024

GUSHT

Virgjëra Mari Mbretëreshë

E ENJTE

Unë do t’ju jap

një zemër të re

22/8 E ENJTE GJ. V. [IV]

(p: Virgjëra Mari Mbretëreshë)

Ez 36,23-28; Ps 50; Mt 22,1-14

Unë do t’ju jap një zemër të re Ez 36,26

Për shkak të shumë viteve të kaluara në injorancë, larg Atit - domethënë në egoizëm - e gjej veten me një zemër të sëmurë nga xhelozia dhe zilia, të shpejtë në zemërim dhe të dobët në durimin e përulur dhe bujarinë vëllazërore. Megjithatë, jam duke u trajtuar nga një Mjek që di të transplantojë zemrën: shkoj gjithmonë tek Ai, përpiqem t'i qëndroj pranë. Ky doktor është Jezusi!

23

2024

GUSHT

Sh. Roza nga Lima

E PREMTE

Duaje të afërmin tënd

porsi vetveten

23/8 E PREMTE GJ. V. [IV]

(Sh. Roza nga Lima, virgj., †1617)

Ez 37,1-14; Ps 106; Mt 22,34-40

Duaje të afërmin tënd porsi vetveten Mt 22,39

Me Pagëzimin mora dhuratën e të qenit pjesë e një familjeje të re të madhe, familjes së Kishës. Këtu, për dashurinë e Atit, në të cilën jam zhytur, i dua të afërmit e mi të rinj. Ashtu siç bëra me ata me të cilët u rrita në shtëpinë time prindërore, ndjej se janë "të mitë"; unë jam përgjegjës për ta, t'i dua dhe t'i bëj të lumtur po aq sa veten... edhe më shumë.

24

2024

GUSHT

Sh. Bartolomeo

E SHTUNË

Eja e shih

24/8 E ENJTE SHËN BARTOLOMEU AP [P]

Ap 21,9-14; Ps 144; Gjn 1,45-51

Eja e shih Gjn 1,46

Filipi, i cili kohët e fundit iu përgjigj thirrjes së Jezusit, tani ishte pjesë e të afërmve që jetonin me Zotërinë. Ai ia propozoi këtë jetë të re Natanaelit, Apostullit të cilin ne e festojmë sot me emrin Bartolome. Në fakt, mendoi se edhe ai, duke i njohur Shkrimet, do të pushtohej nga Jezusi.

25

2024

GUSHT

E DIEL

Ti ke fjalët e jetës

së pasosur

25/8 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

Joz 24,1-2,15-17,18; Ps 33; Ef 5:21-32; Gjn 6:60-69

Ti ke fjalët e jetës së pasosur Gjn 6,68

Ti, o Jezus, ke fjalë që shkojnë përtej horizontit të vogël dhe të turbullt të kësaj jete. Ato më japin shpresë dhe qetësi kur shoh vetëm arsye për të qarë. Ato më japin forcë për të dashur edhe kur duket e padobishme dhe e pamundur. Ato më japin gëzim të dhuroj veten time për të tjerët, duke filluar nga ata që kam më afër. Ato ma transmetojnë jetën Tënde mua, o Jezus. Faleminderit që sot në Meshë do të më flasësh sërish.

26

2024

GUSHT

E HËNË

Paçi hir dhe paqe...

në Zotin tonë Jezu

Krishtin para Hyjit,

Atit tonë

26/8 E HËNË GJ. V. [IV]

2Sel 1,1-5.11-12; Ps 95; Mt 23:13-22

Paçi hir dhe paqe... në Zotin tonë Jezu Krishtin para Hyjit, Atit tonë 2Sel 1,2

Shën Pali dhe bashkëpunëtorët e tij ua drejtojnë këto fjalë bekimi të krishterëve që u janë besuar. Ato prodhojnë atë që shprehin, nëse pranohen me besim. Le të jetë kështu edhe në bashkësitë tona famullitare!

27

2024

GUSHT

Sh. Monika

E MARTË

Hyji, Ati ynë,

ngushëlloftë

zemrat tuaja

27/8 E MARTË GJ. V. [I]

(p: Sh. Monika, † 387)

2Sel 2,1-3,13-17; Ps 95; Mt 23:23-26

Hyji, Ati ynë, ngushëlloftë zemrat tuaja 2Sel 2,17

Shën Monika, pas vitesh lutjeje për djalin e saj Agustinin, e pa atë si një të krishterë dhe meshtar të lumtur. Edhe shën Pali u lut gjithashtu për besimtarët e Selanikut, që ata të ngushëlloheshin në përndjekjen dhe, për disa, në konfuzionin dhe frikën për shkak të afrimit të supozuar të afërt të fundit të kohëve dhe kthimit të Zotit.

28

2024

GUSHT

Sh Agustini

E MËRKURË

Përbrenda jeni

krejt hipokrizi

28/8 E MËRKURË GJ. V. [I]

(p: Sh Agustini, ip. e mës. i K., † 430)

2Sel 3,6-10.16-18; Ps 127; Mt 23,27-32

Përbrenda jeni krejt hipokrizi Mt 23,28

Jezusi u zbulon farisenjve dhe skribëve të tyre se si është zemra e tyre. Nuk mund të jetë e pëlqyeshme ndaj Hyjit, sepse ata pretendojnë të jenë të devotshëm dhe të shenjtë, por përkundrazi kapen pas pasurive të kësaj bote dhe përpiqen në çdo mënyrë të kënaqin kotësinë dhe krenarinë. Ata kanë nevojë për kthim!

29

2024

GUSHT

Martirizimi i

Sh. Gjon Pagëzuesit

E ENJTE

S’guxon ta mbash

gruan e vëllait tënd

29/8 E ENJTE MARTIRIZIMI I SHËN GJON PAGËZUESIT [P]

Jer 1,17-19; Ps 70; Mk 6,17-29

S’guxon ta mbash gruan e vëllait tënd

Mk 6,18

Gjon Pagëzuesi nuk dëshiron të mashtrojë as Herodin. Ai e di se fjalët që ai thotë nuk i pëlqejnë mbretit, por janë të pëlqyeshme, përkundrazi, të dashura prej Hyjit.

30

2024

GUSHT

E PREMTE

Ndërsa ato të

mençurat, morën me

vete bashkë me dritëzat

e veta edhe vaj në enë

30/8 E PREMTE GJ. V. [I]

1Kor 1,17-25; Ps 32; Mt 25:1-13

Ndërsa ato të mençurat, morën me vete bashkë me dritëzat e veta edhe vaj në enë Mt 25,4

Shëmbëlltyra Jote, o Jezus, më bën të vëmendshëm dhe vigjilent. Me hirin tënd do të jem gati të Të takoj, të lejoj veten të udhëhiqem prej Teje, të zë gjithë kohën dhe forcën time për të Të dashur Ty, që vjen për të na mirëpritur në festën e amshuar.

31

2024

GUSHT

E SHTUNË

Njërit i dha

pesë talenta

31/8 E SHTUNË GJ. V. [I]

1Kor 1,26-31; Ps 32; Mt 25:14-30

Njërit i dha pesë talenta Mt 25,15

O Jezus, që u dhuron besim dishepujve të Tu, të falënderoj, sepse edhe Ti më trajton si dikë që mund të bashkëpunojë në Mbretërinë Tënde. Të falënderoj sepse besnikëria Jote do të veprojë në ditët e mia që të jetoj për Ty dhe të jap frytin që dëshiron.

1

2024

SHTATOR

E DIEL

Çka del prej njeriut

ajo e bën të papastër

1/9 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

Lp 4,1-2,6-8; Ps 14; Gjq 1,17-18,21-22,27; Mk 7,1-8,14-15,21-23

Çka del prej njeriut ‑ ajo e bën të papastër Mk 7,15

Dituria Jote, o Jezus, ndriçoftë zemrën time. Ndonjëherë në të shfaqen "gjëra" që nuk janë të natyrshme për një bir të Zotit. Ato më bëjnë të papëlqyer nga Ai dhe të papëlqyer nga njerëzit. Papastërtitë, lakmia, mashtrimi, zilia dhe krenaria, në fakt, prishin dhe shkatërrojnë miqësitë dhe familjet.

Më pastro, o Jezus!

2

2024

SHTATOR

E HËNË

Ai më dërgoi t’u kumtoj të vobektëve Ungjillin

2/9 E HËNË GJ. V. [II]

1Kor 2,1-5; Ps 118; LK 4:16-30

Ai më dërgoi t’u kumtoj të vobektëve Ungjillin Lk 4,18

Jezusi gjen në Shkrimet, që Ai i dëgjonte dhe i lexonte në sinagogë, vullnetin e Atit, zbulimin e misionit që i ishte rezervuar.

Edhe unë gjej në Fjalën e ofruar nga Kisha shenjat e dashurisë së Atit, i Cili më drejton, ashtu si një nga bijtë e Tij, dhe më dërgon të jem vetë unë shpallja e lumtur e dashurisë së Tij.

3

2024

SHTATOR

Sh. Gregori i Madh

E MARTË

Fjalën e kishte

plot autoritet

3/9 E MARTË GJ. V. [II]

(p: Sh. Gregori i Madh, papë e mës. i K., † 604)

1Kor 2,10-16; Ps 144; Lk 4:31-37

Përvjetori i Urdhërimit Ipeshkvor i Imz. GJERGJ META, Ipeshkëv i Rrëshenit (2017)

Fjalën e kishte plot autoritet Lk 4,32

Fjala e Jezusit ka autoritet sepse Ai jeton atë që thotë. Edhe një baba apo një nënë, kur i binden Jezusit, janë me autoritet për fëmijët e tyre. Edhe ti, edhe unë, kur jemi të bindur ndaj Zotit, jemi të ngarkuar me besim dhe të besueshëm.

4

2024

SHTATOR

E MËRKURË

U çua aty për aty

dhe u shërbeu

4/9 E MËRKURË GJ. V. [II]

1Kor 3,1-9; Ps 32; Lk 4:38-44

U çua aty për aty dhe u shërbeu Lk 4,49

Jezusi e kishte shëruar vërtet vjehrrën e Pjetrit. Ajo jo vetëm që u ngrit nga shtrati e shëruar, por gjeti gëzimin e saj duke i shërbyer Jezusit dhe dishepujve të Tij: ajo kishte hyrë në jetën e vërtetë, atë të Atit, që është një dhuratë e Vetvetes!

5

2024

SHTATOR

Sh. Tereza e Kalkutës

E ENJTE

Po të bekoj, o Atë

5/9 E ENJTE GJ. V. [II]

(f: Sh. Tereza e Kalkutës, rregull., †1997)

Is 58, 6-11, Ps 33, Mt 25, 31-40

Aleluja! Po të bekoj, o Atë... Aleluja!

O Hyji, ti e thirre Shën Terezën e Kalkutës, virgjër, për të shuar dashurinë e Birit tënd në kryq me dashuri të shquar ndaj më të varfërve ndër të varfërit. Na jep, po të lutemi, përmes ndërmjetësisë së saj, që t’i shërbejmë Krishtit në vëllezërit e vuajtur, i Cili me Ty jeton e mbretëron në bashkim me Shpirtin Shenjt, Hyj, për të gjithë shekujt e shekujve. Amen.6

2024

SHTATOR

E PREMTE

Vera e re

duhet të hidhet

në rrëshiqa të rinj

6/9 E PREMTE GJ. V. [II]

1Kor 4,1-5; Ps 36; Lk 5:33-39

Vera e re duhet të hidhet në rrëshiqa të rinj Lk 5,38

Kush e di, ndoshta jeta ime e fesë është një rrëshiq i vjetër... Kur mungon gëzimi ka gjasa të jetë ashtu: nuk ka vend për Dhëndrin. O Jezus, faleminderit për ndihmën Tënde për të ndryshuar e për të marrë vendime dhe zakone të reja në mënyrë që të jesh i pranishëm në jetën time dhe të më mbushësh me verën Tënde të re, që është Shpirti Yt i dashurisë, i gëzimit, i paqes…

7

2024

SHTATOR

E SHTUNË

Biri i njeriut është

zotëria i të shtunës

7/9 E SHTUNË GJ. V. [II]

1Kor 4,6-15; Ps 144; Lk 6,1-5

Përvjetori i Urdhërimit Ipeshkvor i imz. GIOVANNI PERAGINE, Ipeshkëv i Jugut (2017)

DIOQEZA E SAPËS - Kushtimi i Kishës Katedrale

Biri i njeriut është zotëria i të shtunës Lk 6,5

Pushimi i së shtunës ishte bërë më i rëndësishëm se qëllimi për të cilën Hyji e kishte urdhëruar: gëzimi i njeriut. Duke dëgjuar Jezusin, dishepujt përjetonin një liri të re. Jo ajo e shkeljes krenare të udhëzimeve të mira të Hyjit, por ajo që na lejon të duam gjithmonë njeriun, duke ditur gjithmonë se Ati na do.

O Jezus, tani Fjala Jote është ligji i vërtetë!

8

2024

SHTATOR

E DIEL

Jezusi u urdhëroi të

mos i tregojnë askujt

8/9 E DIEL GJ. V. Viti B [III]

Is 35,4-7; Ps 145; Gjq 2,1-5; Mk 7,31-37

Jezusi u urdhëroi të mos i tregojnë askujt Mk 7,36

A nuk ka nevojë Jezusi që ne të tregojmë veprën e Tij tek ne apo rreth nesh? Ndonjëherë, përmes ftesës së dikujt, Ai na kërkon ta bëjmë atë. Kjo na ndihmon për të ndërtuar të afërmit tanë në besim, por nuk është mënyra e parë për të dëshmuar për Të: ajo më e sigurta është të bashkohemi me Të në flijimin e Tij ndaj Atit. Jeta jonë do të flasë.

9

2024

SHTATOR

Sh. Pjetër Claver

E HËNË

Shtrije dorën!

9/9 E HËNË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Pjetër Claver, mesh., † 1654) 1Kor 5,1-8; Ps 5; Lk 6:6-11

Shtrije dorën! Lk 6,10

Jezusi sfidon kundërshtarët e Tij që nuk lejojnë të kujdeset për një të sëmurë ditën e Shabatit. Nëse shërimi do të ishte punë e njeriut, ata mund dhe duhej ta kishin bërë vetë në ditët e mëparshme. Nëse Jezusi e bën këtë tani, është sepse fuqia e dashurisë së Atit vepron me Të. Kush mund t’ia ndalojë atë?

10

2024

SHTATOR

E MARTË

Natën e kaloi

duke iu lutur Hyjit

10/9 E MARTË GJ. V. [III]

1Kor 6,1-11; Ps 149; Lk 6:12-19

Natën e kaloi duke iu lutur Hyjit Lk 6,12

Jezusi e kalon gjithë natën në lutje dhe në mëngjes Ai zgjedh dymbëdhjetë Apostujt nga mesi i dishepujve. Ishte një zgjedhje e rëndësishme, sepse Kisha do të ndërtohej mbi predikimin dhe dëshminë e tyre, e destinuar të bashkonte të gjithë popujt si popullin e ri të Hyjit.

Nata është një kohë e çmuar dhe e frytshme për lutje!

11

2024

SHTATOR

E MËRKURË

Të lumët ju,

o skamnorë

11/9 E MËRKURË GJ. V. [III]

1Kor 7,25-31; Ps 44; Lk 6:20-26

Të lumët ju, o skamnorë Lk 6,20

Kush është ndër këta skamnorë i lumë? Kush është i kënaqur me atë që ka pa i pasur zili ata që kanë më shumë? Kush e ka si siguri për sot dhe nesër Atin që e di se çfarë na nevojitet? Kush e bashkëndan atë që zotëron? Kush i dëmtuar ekonomikisht nuk mallkon, por vazhdon ta konsiderojë Zotin të mirën më të çmuar dhe t’i shikojë me dhembshuri uzurpatorët? Zemra e tij e lirë dhe e qetë përjeton Mbretërinë e qiejve.

12

2024

SHTATOR

Emri tejet i shenjtë i Marisë

E ENJTE

Bëni mirë e huazoni

pa pritur se do t’ju

kthejnë gjë

12/9 E ENJTE EMRI TEJET I SHENJTË I MARISË [P]

1Kor 8,1-7,11-13; Ps 138; Lk 6, 27-38

Bëni mirë e huazoni pa pritur se do t’ju kthejnë gjë Lk 6,35

Kështu do të jemi një me Atin, do të jemi bijtë e Tij të vërtetë: në fakt, Ai është dashuria e vërtetë, falas. Duke banuar në zemrën e Atit, ne do të jemi të lumtur edhe nëse e privojmë veten nga gjërat e mira dhe të nevojshme. Do të na ndihmojë të mbajmë në zemrat tona dhe në buzët tona emrin e Marisë, Nënës që ndërmjetëson për ne.

13

2024

SHTATOR

Sh. Gjon Gojarti

E PREMTE

Nuk është nxënësi

më i aftë se mësuesi

13/9 E PREMTE GJ. V. [III]

(p. Sh. Gjon Gojarti, ip. e mës. i K. † 407)

1Kor 9,16-19,22-27; Ps 83; Lk 6:39-42

Nuk është nxënësi më i aftë se mësuesi Lk 6,40

Faleminderit, o Jezus, mësuesi ynë i vetëm! Ti je i denjë për t'u imituar dhe ndjekur, sepse Ti je udhërrëfyesi i sigurt dhe drita e vërtetë. Do të përpiqem të mësoj nga Ti përvuajtërinë dhe dashurinë ndaj të gjithëve. Sytë e mi do të jenë gjithmonë të ngulur tek Ti!

14

2024

SHTATOR

LARTËSIMI I KRYQIT TË SHENJTË

E SHTUNË

Kushdo të besojë në të

ta ketë jetën e pasosur

14/9 E SHTUNË LARTËSIMI I KRYQIT TË SHENJTË [P]

Nr 21,4-9; ose. Fil 2,6-11; Ps 77; Gjn 3,13-17

Kushdo të besojë në të ta ketë jetën e pasosur Gjn 3,15

O Jezus, në festën e sotme të soditim në kryq: i mbuluar në gjak, i vdekur, i braktisur... Unë besoj në Ty, që vuajtjet dhe vdekjen Tënde i bën akt dashurie për ne mëkatarët. Kështu kryqi Yt është bërë pema e jetës. Duke e bazuar jetën time mbi Ty, e gjej veten larg mëkatit, në dashurinë e përjetshme të Hyjit.

15

2024

SHTATOR

E DIEL

Po ju,

kush thoni se jam?

15/9 E DIEL GJ. V. Viti B [IV]

Is 50,5-9; Ps 114; Gjq 2:14-18; Mk 8,27-35

Përvjetori i Urdhërimit Ipeshkvor i imz. SIMON KULLI, Ipeshkëv i Sapës (2017)

Po ju, kush thoni se jam? Mk 8,29

Ti, o Jezus, je Krishti që e lejoi Veten të shahej, të fshikullohej dhe të kryqëzohej pa hapur gojën, pa u ankuar e pa u rebeluar. Ti je Krishti i ringjallur prej së vdekurish që unë të mund të jetoj jetën Tënde të ringjallur, madje që tani. Unë të ndjek për t'ia dhënë veten time Atit, bashkë me Ty.

16

2024

SHTATOR

Sh. Korneli, papë

Sh. Cipriani

E HËNË

Jezusi shkoi me ta

16/9 E HËNË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Korneli, papë, † 253 e Cipriani, ip. e martirë, † 258)

1Kor 11,17-26; Ps 39; Lk 7,1-10

Jezusi shkoi me ta Lk 7,6

Jezusi po ecën me disa udhëheqës hebrenj, të cilët po i luten që të shkojë te centurioni për t’i shëruar shërbëtorin e tij. Ky i kishte ndihmuar të ndërtonin sinagogën. Nuk është ky veprim që “meriton” shërim, por besimi i tij i madh dhe i përvujtë në Fjalën e Jezusit. Jezusi do të donte ta shihte këtë besim edhe tek ata udhëheqës... dhe gjithashtu edhe tek unë.

17

2024

SHTATOR

Sh. Robert Bellarmino

E MARTË

Të gjithë...

lëvdonin Hyjin

17/9 E MARTË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Robert Bellarmino, ip. e mës. i K., † 1621) 1Kor 12,12-14,27-31; Ps 99; Lk 7:11-17

Të gjithë... lëvdonin Hyjin Lk 7,16

Jezusi iu drejtua një djali të vdekur duke i thënë: "Çohu". Ai ngrihet dhe fillon të flasë: sa e mrekullueshme! Të gjithë të pranishmit e kuptojnë se është vepër e Hyjit, dhe për rrjedhojë se Hyji është i pranishëm në Jezusin!

Ti, o Jezus, je lavdia e Hyjit!

18

2024

SHTATOR

E MËRKURË

Por Urtisë i japin

të drejtë bijtë e saj

18/9 E MËRKURË GJ. V. [IV]

1Kor 12,31 13,13; Ps 32; Lk 7:31-35

Por Urtisë i japin të drejtë bijtë e saj Lk 7,35

Puna e Gjon Pagëzuesit dhe dashuria e ushtruar nga Jezusi vlerësohen nga njerëzit e varfër, të thjeshtë dhe të përvuajtur, edhe pse ata janë mëkatarë! Nëse autoritetet nuk e njohin as Gjonin dhe as Jezusin si të dërguar prej Hyjit, kjo është një shenjë se ata nuk mund dhe nuk duhet të dëgjohen.

19

SHTATOR

Sh. Januari

2024 E ENJTE

Feja jote të shpëtoi

19/9 E ENJTE GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Januari, ip. e mart., † shek. IV) 1Kor 15,1-11; Ps 117; Lk 7:36-50

Feja jote të shpëtoi Lk 7,50

Mëkatarja, të cilës Jezusi ia drejton këtë Fjalë, duke qëndruar nën këmbët e Tij, duke qarë, duke i puthur dhe duke i lyer me parfum, kishte shfaqur adhurimin e saj ndaj Tij. Ajo priste prej Tij atë që vetëm Zoti mund të japë: faljen dhe paqen! Edhe unë, Jezus, vij te Ti sot me këtë besim të përulur dhe të guximshëm, të përbërë nga shumë gjeste dashurie dhe adhurimi.

20

2024

SHTATOR

Sh. Andrea Kim e Shokët Martirë

E PREMTE

Krishti u ngjall

prej të vdekurve

20/9 E PREMTE GJ. V. [IV]

(p: Sh. Andrea Kim, mesh. e Shokët, martirë, † 1839-1866)

1Kor 15,12-20; Ps 16; Lk 8,1-3

Krishti u ngjall prej të vdekurve 1Kor 15,20

Apostulli Pal pohon, me forcë dhe siguri, se Jezusi u ringjall prej së vdekurish. Ai vetë e kishte takuar dhe dëgjuar me veshët e tij në rrugën për në Damask. Jezusi i ringjallur vazhdon të shfaqet kur ne përpiqemi ta mirëpresim Fjalën e Tij me fe dhe dashuri. Faleminderit, o Jezus, që je këtu, sot dhe gjithmonë!

21

2024

SHTATOR

Sh. Mateu

E SHTUNË

Jezusi pa një njeri që

i tha:

“Eja pas meje!”

21/9 E SHTUNË SH. MATEU, AP. dhe UNGJ. [P]

Ef 4,1-7.11-13; Ps 18; Mt 9,9-13

“Eja pas meje!” Mt 9,9

Faleminderit, o Jezus, për shikimin parapëlqyes që pate për Mateun. Të njëjtin vështrim kishe edhe për mua, dhe nuk të rezistova dot. Faleminderit për dhuratën e njohjes së dashurisë Sate dhe përpjekjes për t'iu përgjigjur asaj. Ishte e vështirë të pranoja thirrjen Tënde dhe të bëja hapat për të lënë gjithçka, por tani jam i lumtur. Faleminderit që, për ata që lënë gjithçka për Ty, Ti bëhesh gjithçka për ta.

22

2024

SHTATOR

E DIEL

Kush më pranon mua,

nuk më pranon mua,

por atë që më dërgoi

mua

22/9 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

Ur 2,12.17-20; Ps 53; Gjq 3,16 4,3; Mk 9.30-37

Kush më pranon mua, nuk më pranon mua, por atë që më dërgoi mua Mk 9,37

Ashtu si të dielën e kaluar, Jezusi na përsërit shpalljen e vdekjes dhe ringjalljes së Tij dhe përpiqet që ne të kthejmë mënyrën tonë të të menduarit. Si do të mirëpres, o Jezus, dhe në këtë mënyrë të mirëpres Vetë Hyjin në jetën time? Unë do të mirëpres të vegjlit që Ti i do, ata për të cilët ke dhënë jetën Tënde. Unë do të mirëpres dhe do të kujdesem për të varfërit Tuaj, personalisht dhe duke bashkëpunuar me shoqatat e shumta që janë krijuar për këtë qëllim në Kishën Tënde.

23

2024

SHTATOR

Sh. Piu nga Pietrelçina

E HËNË

Kush ka,

do t’i jepet më

23/9 E HËNË GJ. V. [I]

(Sh. Piu nga Pietrelçina, rregulltar, † 1968)

Fu 3,27-34; Ps 14; Lk 8:16-18

Kush ka, do t’i jepet më Lk 8,18

Jezusi na thotë se duke jetuar Fjalën e Tij, ne u sjellim dritë dhe paqe atyre që takojmë. Kështu do të marrim prej Tij dhurata të tjera shpirtërore, dashuri të mëtejshme të Tij për të mirën e të gjithëve. Sa lajm i mirë! Faleminderit, o Jezus.

24

2024

SHTATOR

E MARTË

Vëllezërit e mi

janë këta...

24/9 E MARTË GJ. V. [I]

Fu 21.1-6.10-13; Ps 118; Lk 8:19-21

Vëllezërit e mi janë këta... Lk 8,21

E kemi të vështirë ta besojmë... Megjithatë edhe ti, edhe unë, mund të konsiderohemi vëllezër nga Jezusi, kur e mirëpresim Fjalën e Tij duke u përpjekur ta jetojmë Atë: kështu e gjejmë veten në bashkim të plotë me Të, duke ndarë mendimet dhe ndjenjat e Tij. O Jezus, ke menduar të më bësh burrin/gruan më të lumtur në botë. Faleminderit!

25

2024

SHTATOR

E MËRKURË

Asgjë mos merrni

për udhëtim

25/9 E MËRKURË GJ. V. [I]

Fu 30,5-9; Ps 118; Lk 9,1-6

Asgjë mos merrni për udhëtim Lk 9,3

Jezusi jep udhëzime radikale për të nxitur të Tijtë që ta braktisin veten në duart e Atit. Besimi tek Ai është themelore për Apostujt, të dërguar për të shpallur dashurinë e Tij me fjalë dhe shenja. Ky besim do t'i mbajë ata të lirë në zemrat e tyre dhe të ëmbël ndaj Shpirtit të Shenjtë, i Cili do të ndërhyjë me fuqi për t'i çliruar, shëruar dhe për t’u dhënë jetë të re, jetë si bij të Hyjit.

26

2024

SHTATOR

Sh. Kozmai e Damiani

E ENJTE

Kotësi mbi kotësi

26/9 E ENJTE GJ. V. [I]

(pf: Sh. Kozmai e Damiani, martirë, shek. IV) Ksh 1,2-11; Ps 89; Lk 9,7-9

Kotësi mbi kotësi Ksh 1,2

Të gjitha realitetet tokësore, gjërat e kësaj bote, janë të destinuara të marrin fund. Vetë jeta jonë do të përfundojë në këtë tokë, por jo në zemrën e Zotit! Në të vërtetë, edhe tani prania e Tij dhe dashuria e Tij mbushin çdo çast, çdo përpjekje, çdo gëzim dhe çdo vuajtje me kuptim dhe përjetësi. Gjithçka është shpërfytyruar! Vetëm pa Të gjithçka është kotësi, e kotë, boshe.

27

2024

SHTATOR

Sh. Vinçenci de Paul

E PREMTE

Birit të njeriut

i duhet të pësojë

shumë

27/9 E PREMTE GJ. V. [I]

(Sh. Vinçenci de Paul, mesht., †1660)

Ksh 3,1-11; Ps 143; Lk 9:18-22

Birit të njeriut i duhet të pësojë shumë Lk 9,22

Për dishepujt e Jezusit kjo ishte një e vërtetë e re, e vështirë për t'u pranuar: Jezusi nuk ishte një Mbret Mesi që do të luftonte, fitonte, dominonte dhe as që do të lihej të shërbehej. Për ne, që tashmë e njohim jetën e Jezusit nga Ungjilli, ka ende një vështirësi: të pranojmë të jetojmë siç jetoi Jezusi, t'i duam vëllezërit dhe motrat tona duke u dhuruar veten atyre në shërbim të përvujtë e besnik.

28

2024

SHTATOR

Sh Vençeslao Sh. Lorenc Ruiz

E SHTUNË

Kujtoje

Krijuesin tënd

28/9 E SHTUNË GJ. V. [I]

(pf: Sh Vençeslao, mart., † 935; Sh. Lorenc Ruiz dhe Shokët martirë † 1633-1637)

Ksh 11.9 12.8; Ps 89; Lk 9:43-45

Kujtoje Krijuesin tënd Ksh 12,1

Është një fjalë e Zotit drejtuar të rinjve, pas ftesës për të qenë të lumtur dhe për të ndjekur dëshirat e mira të zemrës. Ne do të kujtojmë se Hyji do t'i gjykojë të gjithë. Është Krijuesi dhe Ati ynë Ai që është burimi i dashurisë dhe paqes së vërtetë.

29

2024

SHTATOR

E DIEL

Ai që do t’ju japë

të pini një gotë ujë

sepse jeni të Krishtit

29/9 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

Num 11,25-29; Ps 18; Gjq 5,1-6; Mk 9,38-43.45.47-48

Dioqeza e Sapës “Shën Mëhilli” Pajtor kryesor i Dioqezës

Ai që do t’ju japë të pini një gotë ujë sepse jeni të Krishtit 9,41

Me këtë fjalë, Jezusi deklaron se sa shumë i do të Tijtë. Në fakt, kushdo që tregohet bujar ndaj tyre, qoftë edhe me një gotë ujë, “për të vërtetë” do ta marrë shpërblimin e tij. Faleminderit, o Jezus, për ata që mbështesin materialisht dhe shpirtërisht ata që shërbejnë në Mbretërinë Tënde. Faleminderit për shpërblimin e sigurt të gëzimit dhe bekimit Tënd.

30

2024

SHTATOR

Sh. Jeronimi

E HËNË

Qoftë bekur

Emri i Zotit

30/9 E HËNË GJ. V. [II]

(p: Sh. Jeronimi, mesh. e mës. i K., † 420)

Jb 1.6-22; Ps 16; Lk 9:46-50

Qoftë bekur Emri i Zotit Jb 1,21

Jobi, i sprovuar rëndë nga vuajtjet, bekon Hyjin, që është gjithmonë Atë. Edhe unë ndihem i ftuar ta bëj të njëjtën gjë. Në ato momente nuk do të jetë e lehtë të bekosh Hyjin, por e di, me besim, se Ati më do gjithmonë, edhe nëse nuk e kuptoj. Duke ia besuar veten Atij, marr gjithmonë paqe dhe qetësi.

1

2024

TETOR

Sh. Tereza e Jezusit Fëmijë

E MARTË

Kur erdhi koha...

1/10 E MARTË GJ. V. [II]

(p: Sh. Tereza e Jezusit Fëmijë., virgj. e mës. e K., † 1897)

Jb 3.1-3.11-17.20-23; Ps 87; Lk 9,51-56

Kur erdhi koha... Mt 9,51

"... që Jezusi të ngrihej nga kjo botë". Jezusi fillon pelegrinazhin në Jerusalem. Nuk është si herët e tjera. Ai e di se është përfundimtare, e vërteta. Këtë herë Ai nuk do të arrijë në tempullin e Hyjit, por tek Vetë Hyji, i Cili e pret Atë në parajsë. Ditë pas dite do ta shoqëroj, duke iu ofruar Atit bashkë me Të.

2

2024

TETOR

Engjëjt e Rojës

E MËRKURË

Engjëjt e tyre në qiell

shohin vazhdimisht

fytyrën e Atit tim

qiellor

2/10 E MËRKURË ENGJËJT E ROJËS [P]

Dal 23,20-23; Ps 90; Mt 18,1-5.10

Engjëjt e tyre në qiell shohin vazhdimisht fytyrën e Atit tim qiellor Mt 18,10

Falenderojmë Atin që na garanton ndihmë për momentet e vështira të jetës. Secili prej nesh mbahet në sy prej Tij, falë engjëjve që mund të na dërgojë. Në veçanti, ata që janë të shtypur dhe të përbuzur, ata që janë të vegjël, nuk duhet të kenë turp, sepse para Zotit është një përfaqësues i tij!

3

2024

TETOR

E ENJTE

Luteni të zotin

e të korrave

3/10 E ENJTE GJ. V. [II]

Jb 19,21-27; Ps 26; Lk 10:1-12

Luteni të zotin e të korrave Lk 10,2

Jezusi dërgon shtatëdhjetë e dy për të përgatitur ardhjen e Tij, ashtu siç bënë mbretërit e tokës. Shtatëdhjetë e dy janë shumë, por jo të mjaftueshëm. Prandaj detyra e tyre e parë do të jetë të luten që Ati të dërgojë të tjerë. Nuk janë ata që duhet t'i kërkojnë. Ata do t'i besojnë Atit edhe për këtë.

4

2024

TETOR

Sh. Françesku i Asizit

E PREMTE

... e ua zbulove

të vegjëlve

4/10 E PREMTE GJ. V. [II]

(p. Sh. Françesku i Asizit, diak. †1226 Pajtori i Italisë)

Gal 6,14-18; Ps 15; Mt 11,25-30

... e ua zbulove të vegjëlve Mt 11,25

Shën Françesku është një nga këta të vegjël: ai mori zbulimin e "gjërave" të mëdha dhe të rëndësishme. Ai e bëri thesar për vete dhe la të ndryshojnë planet e tij. Ai ua kushtoi gjithë kohën e tij. Kështu edhe ai u bë një dhuratë nga Ati për popullin tonë dhe për të gjithë Kishën, në të vërtetë, për mbarë botën, e cila në shumë mënyra përfitoi nga mençuria dhe dashuria që buronte nga dashuria e tij për Jezusin.

5

TETOR

2023

E ENJTE

2024

E SHTUNË

Në gjendje je ta bësh

5/10 E SHTUNË GJ. V. [II]

Jb 42.1-3.5-6.12-17; Ps 118; Lk 10:17-24

Në gjendje je ta bësh Jb 42,2

Jobi e kupton se mençuria e Hyjit ia kalon shumë atë të tijën, në të vërtetë, ai detyrohet të pranojë injorancën e tij. Dhe ai e pranon se Hyji nuk është vetëm i mençur, por edhe i fuqishëm. Asnjë projekt nuk është i pamundur për të. Ajo që thotë Jobi është edhe më e vërtetë për mua. Përpara Fjalës së Hyjit, unë vetëm mund ta mbyll gojën dhe të dëgjoj.

6

2024

TETOR

E DIEL

Kush e lëshon gruan

e vet e merr një tjetër,

bën kurorëthyerje

kundër së parës

6/10 E DIEL GJ. V. [III]

Zan 2:18-24; Ps 127; Heb 2,9-11; Mk 10,2-16

Kush e lëshon gruan e vet e merr një tjetër, bën kurorëthyerje kundër së parës Mk 10,11

Sa mister i madh familja! Jezusi e konsideron atë seriozisht, sipas planit të Hyjit. Njeriu, për shkak të paaftësisë së tij për të dashur, e konsideron të pazbatueshme martesën e pazgjidhshme dhe kërkon përjashtime dhe ndarje. Le të vazhdojmë të lutemi që dashuria e shenjtë dhe e vërtetë të mbetet në tokë.

7

2024

TETOR

Virgjëra Mari e të Shenjtës Rruzare

E SHTUNË

Kurse një

samaritanas... kur

erdhi tek ai dhe e pa,

pati mëshirë për të

7/10 E SHTUNË GJ. V. [II]

(p: Virgjëra Mari e të Shenjtës Rruzare)

Gal 1,6-12; Ps 110; Lk 10:25-37

Kurse një samaritanas... kur erdhi tek ai dhe e pa, pati mëshirë për të

Lk 10,33

Me rruzaren e shenjtë meditojmë për ardhjen e Jezusit në botë: Ai është Samaritani që i vjen në ndihmë njeriut që është i lënduar e i rrënuar dhe i privuar nga gëzimi nga grabitja e mëkatit. Jezusi na sheh të lënduar dhe na ndihmon. Ai na çon në bujtinën që ndërtoi, në Kishë, dhe kërkon dikë që të kujdeset për ne për të rivendosur plotësisht jetën tonë. Të ndihmuar nga Maria, ne e vëmë veten në dispozicion që ajo të vazhdojë të praktikojë dhembshurinë e saj nëpërmjet nesh.

8

TETOR

2024

E MARTË

Maria…

e dëgjoi fjalën e tij


8/10 E MARTË GJ. V. [III]

Gal 1:13-24; Ps 138; Lk 10:38-42

Maria… e dëgjoi fjalën e tij Lk 10,39

Është një skenë prekëse. Jezusi ka nevojë për pushim, por si mund t'ia japim atë nëse së pari nuk ushqehemi dhe nuk pushojmë tek Ai? Maria ushqehet me Fjalën që shqipton Jezusi, për ta vënë veten në dispozicionin e Tij dhe për t'i ofruar Atij jo vetëm një copë bukë, por edhe jetën e saj.

9

2024

TETOR

Sh. Dionizi

Sh. Gjon Leonardi

E MËRKURË

Jezusi po lutej diku

në një vend

9/10 E MËRKURË GJ. V. [III]

(pf: Sh. Dionizi, ip. dhe Shokët, martirë, † shek. III;

Sh. Gjon Leonardi, mesh., † 1609)

Gal 2,1-2,7-14; Ps 116; Lk 11:1-4

Jezusi po lutej diku në një vend Lk 11,1

Ai mendoi se ishte vetëm, por dishepujt e panë. Ata e panë që ai po lutej dhe u bënë kureshtarë. Si lutet Ai? Pse i shkëlqen fytyra kur lutet? A mund të lutemi si Ai? E pyesin dhe Ai përgjigjet. A do të jemi në gjendje të themi "Atë" siç thotë Ai?

10

2024

TETOR

E ENJTE

Lypni

e do t’ju jepet

10/10 E ENJTE GJ. V. [III]

Gal 3,1-5; Ps Lk 1:69-75; Lk 11,5-13

Lypni e do t’ju jepet Lk 11,9

Kushdo që ka filluar ta njohë dhe ta adhurojë Atin, kushdo që i ka ofruar Atij jetën për të jetuar si Ai do, mund edhe t’i lypë. Çfarë do të kërkojë Ai, nëse jo vetëm atë që nevojitet për Mbretërinë e Tij dhe për të shfaqur lavdinë e Tij? Ne do ta shohim Zotin në veprim, mbi të gjitha në zemrën tonë, e cila është bërë e aftë vetëm të dëshirojë të përjetojë dashurinë e Tij.

11

2024

TETOR

Sh. Gjon XXIII

E PREMTE

Por, kur vjen një

më i fortë se ai

11/10 E PREMTE GJ. V. [III]

(pf Sh. Gjon XXIII, papë † 1963)

Gal 3,7-14; Ps 110; Lk 11:15-26

Por, kur vjen një më i fortë se ai Lk 11,22

“... ia merr armët”.

Një luftë vendimtare. Në shtëpinë e pushtuar nga armiku vjen një më i fortë. Fiton, e zbraz shtëpinë, e rinovon dhe e bën shtëpinë e vet. Shtëpia është zemra ime, kushdo që e zë po e prish dhe po krijon vuajtje. Mbërrin një më i fortë, mbërrin Ti, o Jezus. Ai i pari duhet të shkojë. Qëndro Ti, o Jezus, unë dua që të qëndrosh si pronar i vetëm.

12

2024

TETOR

E SHTUNË

Madje,

të lumët ata që e

dëgjojnë fjalën e Hyjit

12/10 E SHTUNË GJ. V. [III]

Gal 3,22-29; Ps 104; Lk 11:27-28

Madje, të lumët ata që e dëgjojnë fjalën e Hyjit Lk 11,28

Ata që ushqehen nga Fjala e Tij, e Cila bëhet programi i tyre i jetës, janë të lumët, domethënë afër Hyjit. Vërtet i lumtur, plot përjetësi, është ai që zhytet në Fjalën e urtësisë dhe butësisë, një Fjalë që mallkon mëkatin dhe bekon mëkatarin. E bekuar je, o Mari, nga e cila marr frymëzim dhe guxim.

13

2024

TETOR

E DIEL

Jezusi e shikoi ëmbël,

i pëlqeu

13/10 E DIEL GJ. V. Viti B [IV]

Ur 7,7-11; Ps 89; Heb 4:12-13; Mk 10:17-30

Jezusi e shikoi ëmbël, i pëlqeu Mk 10,21

Vështrimi i Jezusit është depërtues: hyn në zemër duke vendosur aty shenjtërinë. Ja ku është, vjen si shigjetë, godet vështrimin e atyre që kërkojnë jetën. Çfarë ndodh? Ajo zemër, e kapur nga dashuria e Jezusit, është tashmë e zënë. Janë thjesht çikërrina, por mjaftojnë për të prishur marrëdhënien që shëlbon.

O Jezus, fiksoje shikimin Tënd mbi mua: unë do të Të përgjigjem.

14

2024

TETOR

Sh. Kalisti I

E HËNË

Ja,

këtu Dikush

më i madh se Jona

14/10 E HËNË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Kalisti I, papë e mart., † 222)

Gal 4,22-24,26-27,31; Ps 112; Lk 11,29-32

Ja, këtu Dikush më i madh se Jona Lk 11,32

Jona nuk ishte i madh: në fakt, i thirrur për të qenë profet, ai fillimisht nuk bindet haptazi, pastaj kthehet, por nuk e bën të vetën mëshirën e Zotit. Por të patenzonët e dëgjuan dhe iu bindën. Jezusi është Bir i bindur menjëherë, i përkushtuar për të ushtruar mëshirën e Atit. Pse nuk e dëgjojmë?

15

2024

TETOR

Sh. Tereza e Avilës

E MARTË

E presim me anë

të fesë drejtësinë

që e shpresojmë

15/10 E MARTË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Tereza e Avilës, virgj. e mës. e K, † 1582)

Gal 5,1-6; Ps 118; Lk 11:37-41

E presim me anë të fesë drejtësinë që e shpresojmë Gal 5,5

Sot Shën Tereza na ndihmon me shembull të mbështetemi në fe, fenë siç e shpall Shën Pali. Nuk është besimi në praktikën tonë të devotshmërisë, por në dashurinë që Jezusi kishte dhe ka për ne deri në pikë që vdiq në kryq. Është Jezusi në zemrën tonë Ai që na bën të drejtë, domethënë të pëlqyeshëm për Atin.

16

2024

TETOR

Sh. Hedviga

Sh. Margarita M. Alakok

E MËRKURË

Kurse fryti i shpirtit

është: dashuria

16/10 E MËRKURË GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Hedviga, rreg., † 1243; Sh. Margarita M. Alakok, virgj., † 1690)

Gal 5:18-25; Ps 1; Lk 11:42-46

Kurse fryti i Shpirtit është dashuria Gal 5,22

Shën Pali na hap sytë për dy mënyrat e mundshme të të jetuarit: atë sipas mishit dhe atë sipas Shpirtit. Mënyra e parë është e jetuar nga ata që nuk e kanë njohur Jezusin, e dyta nga ata që, të ndikuar prej Tij, kanë marrë frymën e Tij jetësore. Dhe mund ta shohim, si jo? Këta janë bartës të gëzimit, të paqes, të dashurisë, madje edhe të durimit e të vetëkontrollit, domethënë të maturisë, të pastërtisë, të mjeshtërisë në të folur dhe në të ngrënë.

17

2024

TETOR

Sh. Injaci i Antiokisë

E ENJTE

Qoftë bekuar Hyji,

Ati i Zotit tonë

Jezu Krishtit

17/10 E ENJTE GJ. V. [IV]

(Sh. Injaci i Antiokisë, ip. e mart., † 107)

Ef 1:1-10; Ps 97; Lk 11:47-54

Qoftë bekuar Hyji, Ati i Zotit tonë

Jezu Krishtit Ef 1,3

Le të fillojmë të lexojmë letrën drejtuar Efesianëve. Apostulli fillon të shkruajë duke bekuar e Hyjin, Atin e Jezusit, i Cili na ka vënë vështrimin dhe na ka dashur në zemrën e Tij, të shenjtë dhe të papërlyer. Arsyet që kemi për të bekuar Hyjin janë të pafundme dhe rriten me njohurinë e Jezusit, i Cili mori gjithçka nga Ati dhe ndan gjithçka me ne.

18

2024

TETOR

Sh. Luka Ungjilltar

E PREMTE

I zgjodhi edhe

shtatëdhjetë [e dy]

19/10 E PREMTE SHËN LUKA UNGJILLTAR [P]

2Tim 4,10-17; Ps 144; Lk 10,1-9

I zgjodhi edhe shtatëdhjetë [e dy] Lk 10,1

Dymbëdhjetë janë vendosmërisht pak. Jezusi gjen një turmë, shtatëdhjetë e dy. Sot do të thuhej se Ai nuk dëshiron t'ju besojë vetëm priftërinjve, por edhe ty, për t'u sjellë shumë njerëzve Lajmin e mirë se mund të jetohet si Mbretëria e qiejve, domethënë, i bindur ndaj dashurisë së Atit, që sheh vetëm bijtë e Tij në tokë. A je gati?

19

2024

TETOR

Sh. Gjoni

Sh. Izak Jogues

Sh. Pali i Kryqit

E SHTUNË

Kush të shajë

Shpirtin Shenjt,

nuk do të ketë falje

19/10 E SHTUNË GJ. V. [IV]

(pf: S. Gjoni nga Brébeuf, Izak Jogues, mesh., e Shokët, martirë, shek. XVII; Sh. Pali i Kryqit, mesh., † 1775)

Ef 1:15-23; Ps 8; Lk 12:8-12

Kush të shajë Shpirtin Shenjt, nuk do të ketë falje Lk 12,10

Kush ka guximin të blasfemojë Shpirtin e Shenjtë? Është ai që, duke e ditur mirë se Jezusi është Shëlbuesi i dërguar nga Ati, e refuzon me vetëdije. Pse nuk do të falet? E thjeshtë: sepse ai as që e njeh që është mëkatar, nuk do falje, nuk do shpëtim dhe, po të donte, te kush do të shkonte? Ai nuk do të gjejë askënd tjetër që mund ta shëlbojë.

20

2024

TETOR

E DIEL

Vërtet do ta pini

gotën që unë e pi

20/10 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

Is 53,2.3.10-11; Ps 32; Heb 4:14-16; Mk 10,35-45

Vërtet do ta pini gotën që unë e pi Mk 10,39

Dishepujt iu përgjigjën se duan ta pinë kupën e Jezusit. Ata e dinë se çfarë do të thotë: të marrësh pjesë në vuajtjen e Tij. Dhe Jezusi e konfirmon: ju do të merrni pjesë. Do të ketë një kryq për secilin prej nesh. Kjo do të jetë mënyra për të qëndruar në të djathtën e Tij dhe në të majtën e Tij, mënyra për të mbretëruar me Të.

21

2024

TETOR

E HËNË

Na ngjalli

bashkë me Krishtin

21/10 E HËNË GJ. V. [I]

Ef 2:1-10; Ps 99; Lk 12:13-21

Na ngjalli bashkë me Krishtin Ef 2,5

Shën Pali vazhdon të bekojë Hyjin për mrekullitë që Ai bën në ne kur na vë në marrëdhënie me Birin e Vet. Dhe i hedh një vështrim të shkuarës, kur të gjithë ishim paganë, të varur nga veset më të qortueshme. Ardhja e Jezusit dhe e Shpirtit të Tij na ka transformuar vërtet, aq sa tani nuk jetojmë më vetëm një jetë biologjike, por një jetë hyjnore, të shenjtë, shpirtërore, plot dashuri dhe gëzim. Do të kemi kujdes të mos kthehemi mbrapsht!

22

2024

TETOR

Sh. Gjon Pali II

E MARTË

Jini gati

22/10 E MARTË GJ. V. [I]

(pf Sh. Gjon Pali II, papë † 2005)

Ef 2:12-22; Ps 84; Lk 12:35-38

Jini gati Lk 12,35

Atyre që janë të përkushtuar të kërkojnë Mbretërinë e Hyjit, Jezusi u ofron një sërë nxitjesh. Një prej tyre, që shfaqet shpesh, është të jesh vigjilent. Pse? Jemi gjithmonë të tunduar nga mënyra e jetesës së atyre që e përjashtojnë Zotin. “Jini gati” është ftesa për t'u bërë si Noehu, i cili nuk imitoi të tjerët, por qëndroi i palëkundur në përmbushjen e vullnetit që Ati i zbuloi.

23

2024

TETOR

Sh. Gjoni nga Kapistrani

E MËRKURË

Biri i njeriut do të vijë

në atë çast kur s’jua

merr mendja

23/10 E MËRKURË GJ. V. [I]

(pf: Sh. Gjoni nga Kapistrani, mesh., † 1456)

Ef 3,2-12; Is 12,2-6; Lk 12:39-48

Biri i njeriut do të vijë në atë çast kur s’jua merr mendja Lk 12,40

Akoma më shumë vigjilencë. Jezusi është gjithmonë i pranishëm, siç tha Vetë Ai, por ata që nuk e shohin Atë e mendojnë larg. Edhe unë... Le t'i kujtojmë vetes dhe të tjerëve se Ai "vjen", që të angazhohemi t'i qëndrojmë të bindur Atij, ta jetojmë jetën gjithmonë si shërbim ndaj Tij.

24

2024

TETOR

Sh. Antoni Maria Klaret

E ENJTE

E po, më duhet

të pagëzohem

me pagëzim

24/10 E ENJTE GJ. V. [I]

(pf: Sh. Antoni Maria Klaret, ip., † 1870)

Ef 3:14-21; Ps 32; Lk 12:49-53

E po, më duhet të pagëzohem me pagëzim Lk 12,50

Për çfarë po flet, o Jezus? Ku do të zhytesh? Do të hysh në vuajtjen e vdekjes, për të dalë prej saj me një jetë ndryshe, të re, të mrekullueshme. Edhe ne, dishepujt Tuaj, do të marrim pjesë në Të. Do të ketë nga ata që do të na shkaktojnë vuajtje dhe vdekje, sepse ne jemi Tuajt, por Ti do të na ngresh përgjithmonë.

25

2024

TETOR

E PREMTE

Ju përbej...

durojeni njëri‑tjetrin

me dashuri

25/10 E PREMTE GJ. V. [I]

Ef 4,1-6; Ps 23; Lk 12:54-59

Ju përbej... durojeni njëri‑tjetrin me dashuri Ef 4,2

Nxitjet e apostullit janë të çmuara. Ai dëshiron që ne të jemi shumë aktivë në Mbretërinë e Hyjit, e Cila është e kundërta e mbretërive të botës. Në Të dashuria ka gjithmonë epërsi; është mënyra e jetesës që na dallon, është shenja e pranisë së Hyjit Atë.

26

2024

TETOR

E SHTUNË

Zotëri,

lëre edhe këtë vit

26/10 E SHTUNË GJ. V. [I]

Ef 4:7-16; Ps 121; Lk 13:1-9

Zotëri, lëre edhe këtë vit Lk 13,8

Jezusi flet me shëmbëlltyra, që të kuptojnë vetëm ata që e duan. Ata që e duan Jezusin e kuptojnë se Ai është shërbëtori që ofron të bëjë një përpjekje shtesë, përpjekjen e mundimit dhe të vdekjes, në mënyrë që njerëzit të japin fryte, që të lindë Kisha.

Dhe unë gjithashtu e kuptoj se Ati ka durim edhe me mua, e se edhe unë do të ushqehem nga dashuria e Jezusit, i Cili vdes për mua.

27

2024

TETOR

E DIEL

Mos u tremb!

Çohu se po të thërret!

27/10 E DIEL GJ. V. Viti B [II]

Jer 31,7-9; Ps 125; Heb 5,1-6; Mk 10,46-52

Mos u tremb! Çohu se po të thërret! Mk 10,49

Unë imagjinoj gëzimin e atij të verbërit që thirri Jezusin dhe u qortua nga shumë njerëz. Tani është Vetë Jezusi që e thërret. Ai është i verbër, është lypës, është i dëbuar, por ka fe. Kjo tërheq vëmendjen e Jezusit. Feja e të verbërit e shpëtoi atë nga mbizotërimi i mendimit të të gjithëve, pra të mëkatarëve, dhe kështu ai u afrua për të dëgjuar Jezusin.

28

2024

TETOR

Sh. Simoni dhe Juda

E HËNË

Të gjithë këta njerëz

kërkonin ta preknin

28/10 E HËNË SH. SIMONI DHE JUDA, AP. [P]

Ef 2,19-22; Ps 18; Lk 6,12-19

DIOQEZA E LEZHËS – Kushtimi i Kishës Katedrale

Të gjithë këta njerëz kërkonin ta preknin Lk 6,19

Të prekësh Jezusin! Disa do të thoshin: sa emocionuese! Të tjerët: çfarë shërimi! Dhe unë them që jo vetëm mund ta prek, por edhe ta ha. Ai shëron trupin tim dhe më shëron shpirtin, shëron marrëdhëniet dhe shëron gjithë botën, kur ha Trupin e Krishtit.

29

2024

TETOR

E MART

Ajo i përngjan

tharmit

29/10 E MART GJ. V. [II]

Ef 5:21-33; Ps 127; Lk 13:18-21

Ajo i përngjan tharmit Lk 13,21

Tharmin e shikoni vetëm kur është në sirtar. Kur është në brumë, ju nuk e shihni atë, por vetëm atëherë ai bën punën e tij, që tregon mrekullinë e pranisë së tij. Mbretëria e Hyjit, të Cilën ju e jetoni duke e mbajtur Jezusin në zemrën tuaj, nuk shihet nga askush, por "jep shumë fryt" kur filloni të doni për dashurinë e Zotit.

30

2024

TETOR

E MËRKURË

Mundohuni të hyni

nëpër derë të ngushtë

30/10 E HMËRKURË GJ. V. [II]

Ef 6:1-9; Ps 144; Lk 13:22-30

Mundohuni të hyni nëpër derë të ngushtë Lk 13,24

Dera Jote është vërtet e ngushtë, o Jezus! Ti Vetë je dera kur je në kryq. Çfarë do të thotë të bëj përpjekje? Nuk do të më shqetësojë mundimi apo poshtërimet, nuk do të dorëzohem para tundimit për të gjykuar dhe akuzuar, apo edhe për t'u shqetësuar për shëndetin dhe reputacionin tim.

31

2024

TETOR

E

ENJTE

Ja,

sot e nesër po dëboj

djaj e po shëroj

31/10 E ENJTE GJ. V. [II]

Ef 6:10-20; Ps 143; Lk 13:31-35

Ja, sot e nesër po dëboj djaj e po shëroj Lk 13,32

Ky është vullneti i Atit për Jezusin. Ai nuk e lejon Veten të trembet nga armiqësia e Herodit. Kushdo që bën vullnetin e Hyjit nuk mund të ketë frikë nga njerëzit. Herodi është një dhelpër, që vepron edhe me dinakëri dashakeqe, por kushdo që bën vullnetin e Atit nuk e përdor zgjuarsinë e tij për t'u shqetësuar. Përdor vetëm besimin për t'ia lënë veten Atij me qetësi.

1

2024

NËNTOR

Të Gjithë Shnjtërit

E PREMTE

Shpëtimi i përket

Hyjit tonë që rri

në fron dhe Qengjit

1/11 E PREMTE TË GJITHË SHENJTËRIT [P]

Zb 7,2-4.9-14; Ps 23; 1Gjn 3,1-3; Mt 5,1-12

Shpëtimi i përket Hyjit tonë që rri në fron dhe Qengjit Zb 7,10

Është zëri i gëzueshëm i një "shumicë të madhe", ku bashkohen zërat tanë. Ne jemi të shëlbuar falë Hyjit e Atit tonë, dhe falë Qengjit.

Ne jemi të shpëtuar nga e keqja dhe nga ai që e shkakton atë, i Ligu; ne jemi të shpëtuar nga të qenit bashkëpunëtorë të tij; ne jemi të shpëtuar nga mëkati, i cili tashmë na ka prishur jetën.

Ne do të këndojmë sot me zë të lartë gëzimin tonë, në bashkim me shumicën e shenjtërve!

2

NËNTOR

2024

PËRKUJTIMI I TË GJITHË BESIMTARËVE TË VDEKUR

E SHTUNË

Unë do ta ringjall

në ditën e fundit

2/11 E SHTUNË PËRKUJTIMI I TË GJITHË BESIMTARËVE TË VDEKUR [P]

Mesha 1: Jb 19,1.23-27; Ps 26; Rom 5,5-11; Gjn 6,37-40

Mesha 2: Is 25,6.7-9; Ps 24; Rom 8,14-23; Mt 25,31-46

Mesha 3: Ur 3,1-9; Ps 41; Zb 21,1-5.6-7; Mt 5,1-12

Unë do ta ringjall në ditën e fundit Gjn 6,40

Çfarë ndodh me të dashurit tanë të vdekur dhe çfarë do të ndodhë me ne kur të vijë "ajo ditë"? Ne nuk shqetësohemi, sepse i përkasim Zotit. Ai na përgjigjet me fjalë që përpiqemi t'i kuptojmë: çfarë do të thotë "ringjallje" dhe "dita e fundit"? Nuk dimë, por janë fjalë që na japin shpresë, besim dhe kthjelltësi.

3

2024

NËNTOR

E DIEL

I pari është:

Dëgjo, Izrael!

3/11 E DIEL GJ. V. Viti B [III]

Lp 6,2-6; Ps 17; Heb 7:23-28; Mk 12:28-34

I pari është: Dëgjo, Izrael! Mk 12,29

Jezus, ti i përgjigjesh skribit se, ndër urdhërimet e shumta, cilit t'i jepet përparësi. Ti e di që kushdo që dëgjon fillon të dojë, sepse e di që hapi i parë i dashurisë është vërtet të dëgjosh. Ai do t'i dëgjojë të gjitha urdhërimet e Zotit, por do t'i zbatojë me dashurinë e atij që vazhdon të dëgjojë atë që flet, domethënë Zotin që është dashuri.

4

2024

NËNTOR

Sh. Karli Borromeo

E HËNË

Do të shpërblehet

në të ngjallur

të të drejtave

4/11 E HËNË GJ. V. [III]

(p: Sh. Karli Borromeo, ip., † 1584)

Fil 2,1-4; Ps 130; Lk 14:12-14

Do të shpërblehet në të ngjallur të të drejtave Lk 14,14

Çfarë shpërblimi? Ai që do të marrësh për dashurinë tënde që ke dhuruar falas dhe të papritur. Kur e jep dashurinë tënde lirisht, po zbulon identitetin themelor të Zotit, e bën të njohur dhe Ai do të të jetë mirënjohës.

5

NËNTOR

2024

Të Lumët Vinçenc Prennushi dhe Shokët, Martirë

E MARTË

Ejani

se gjithçka është gati

5/11 E MARTË GJ. V. [III]

(p: Të Lumët Vinçenc Prennushi dhe Shokët, Martirë)

Fil 2,5-11; Ps 21; Lk 14:15-24

Ejani se gjithçka është gati Lk 14,17

Jezusi po i tregon një shëmbëlltyrë atij që e thirri: "Lum ai që do të marrë pjesë në gostinë e Mbretërisë së Hyjit!". Me të vërtetë të lumë janë ata që e pranojnë ftesën dhe nuk gjejnë justifikim për të bërë diçka tjetër. Këta do të jenë ata që nuk presin të ftohen, sepse e dinë se janë të mjerë dhe mëkatarë. Pikërisht ata do ta mbushin sallën e festës.

6

2024

NËNTOR

E MËRKURË

Një mori e madhe

e popullit po bënte

rrugë me të

6/11 E MËRKURË GJ. V. [III]

Fil 2:12-18; Ps 26; Lk 14:25-33

Një mori e madhe e popullit po bënte rrugë me të Lk 14,25

Ata e kishin kuptuar se fjalët e Tij ishin urtësi hyjnore: nuk mund ta braktisnin.

Megjithatë, Ai dëshiron t'i ndihmojë ata të pastrojnë qëllimet e tyre. Pse e ndjek Jezusin? Pres diçka prej Tij që më kënaq apo dua t'i ofroj veten për të bashkëpunuar në realizimin e projekteve të Tij?

7

2024

NËNTOR

E ENJTE

Gëzohuni

me mua

7/11 E ENJTE GJ. V. [III]

Fil 3,3-8; Ps 104; Lk 15:1-10

Gëzohuni me mua Lk 15,6

“…se e gjeta delen time”. Jezusi na nxit që ne ta njohim Fytyrën e vërtetë të Hyjit. Sjellja jonë ndaj të tjerëve varet nga kjo njohuri. Drita e parë e Fytyrës së Zotit është mëshira. Nuk mundet të na habisë, sepse edhe ne gëzohemi me bariun që sjell delen në shtëpi dhe me gruan që gjen monedhën e çmuar.

8

2024

NËNTOR

E PREMTE

Atdheu ynë

është qielli

8/11 E PREMTE GJ. V. [III]

Fil 3,17 - 4,1; Ps 121; Lk 16:1-8

Atdheu ynë është qielli Fil 3,20

Të krishterët e Filipit e dinë tashmë se kanë gati kartën e identitetit, pa datë skadence, të një kombi të mrekullueshëm. Prej Andej Ai do të vijë, deri këtu pranë nesh, për të na shpëtuar nga sundimi i pasioneve dhe për të na përshtatur me Të, Mbretin, Zotin Jezu Krisht. Gëzimi është tashmë në fytyrën tonë.

9

2024

NËNTOR

KUSHTIMI I BAZILIKËS

LATERANE

E SHTUNË

Rrënojeni këtë

Tempull e unë do ta

rindërtoj për tri ditë

9/11 E SHTUNË KUSHTIMI I BAZILIKËS LATERANE [P]

Ez 47,1-2.8-9.12 ose 1Kor 3,9c-11.16-17; Ps 45; Gjn 2,13-22

DIOQEZA E RRËSHENIT – Kushtimi i Kishës Katedrale

Rrënojeni këtë Tempull e unë do ta rindërtoj për tri ditë Gjn 2,19

Një tempull prej guri nuk mund të ringjallet, nëse diçka mund të rindërtohet. Tempulli, vendi ku Zoti është i pranishëm, është Trupi i Jezusit. Ai do të ringjallet pasi ta kenë shkatërruar. Le të fillojmë ta duam Atë Tempull, të hyjmë në Të, të banojmë në Të!

10

2024

NËNTOR

E DIEL

Kurse kjo

prej skamjes së vet

qiti gjithçka pati

10/11 E DIEL GJ. V. Viti B [IV]

1Mbr 17,10-16; Ps 145; Heb 9,24-28; Mk 12:38-44

Kurse kjo prej skamjes së vet qiti gjithçka pati Mk 12,44

Jezusi na mëson të përdorim sytë në një mënyrë të re, për të vëzhguar atë që ndodh në zemrën e atyre që kryejnë një veprim. Në zemrën e vejushës së varfër ndodh ajo që nuk ndodh në zemrën e të pasurit. Ai gjest që bën ajo është një akt besimi, i cili e tregon Hyjin si një Atë. Gjesti i të pasurve, që hedhin monedha floriri, nuk na bën të njohim Zotin, por bujarinë e tyre të rreme pa pasoja.

11

2024

NËNTOR

Sh. Martini i Tursit

E HËNË

Më mirë do të ishte...

të hidhej në det se të

shkandullojë njërin

prej këtyre të vegjëlve

11/11 E HËNË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Martini i Tursit, ip., † 397)

Tit 1,1-9; Ps 23; Lk 17:1-6

Më mirë do të ishte... të hidhej në det se të shkandullojë njërin prej këtyre të vegjëlve Lk 17,2

Jezusi nuk nxit vrasjen, por na fton të marrim parasysh seriozisht pasojat e veprimeve tona. Nëse do të silleshim ose do të flisnim në një mënyrë që jepte idenë e gabuar për Hyjin apo Jezusin, do të ishim të denjë për në ferr: do të ishte më mirë të vdisnim me një vdekje të dhunshme. Ne do të kujdesemi për mënyrën tonë të të vepruarit dhe mbi fjalët tona.

12

2024

NËNTOR

Sh. Josafati

E MARTË

Jemi shërbëtorë

të pavlefshëm

12/11 E MARTË GJ. V. [IV]

(p: Sh. Josafati, ip. e mart., † 1623)

Tit 2,1-8,11-14; Ps 36; Lk 17,7-10

Jemi shërbëtorë të pavlefshëm Lk 17,10

Asnjë shërbëtor nuk është i pavlefshëm, përkundrazi! Shërbëtori i vërtetë e konsideron veten gjithmonë një shërbyes dhe kurrë nuk përpiqet të jetë pronar, madje as i vetvetes. O Jezus, ja ku jam: si Nëna Jote, edhe unë dua të jem gjithmonë në dispozicionin Tënd për t'u dhuruar dashurinë Tënde të kujdesshme dhe të gëzueshme të afërmëve.

13

2024

NËNTOR

E MËRKURË

Njëri prej tyre,

si pa se u shërua,

u kthye duke e lëvduar

Hyjin

13/11 E MËRKURË GJ. V. [IV]

Tit 3,1-7; Ps 22; Lk 17:11-19

Njëri prej tyre, si pa se u shërua, u kthye duke e lëvduar Hyjin Lk 17,15

Ai ishte një nga ata dhjetët që thirrën drejt Jezusit që iu përgjëruan t'i shëronte. Kur u bë i vetëdijshëm për shërimin e trupit të tij, u shkëput nga nëntë të tjerët. I la të shkonin dhe ai u kthye. Ai e kuptoi se Jezusi është më shumë se një shërues, siç mendonte ai më përpara! Ai është dikush që meriton t'i besojë gjithë jetën e tij, që Ai ta drejtojë atë.

14

2024

NËNTOR

E ENJTE

Mbretëria e Hyjit

është mes jush

14/11 E ENJTE GJ. V. [IV]

Flm 7-20; Ps 145; Lk 17:20-25

Mbretëria e Hyjit është mes jush Lk 17,21

Mbretëria e Hyjit nuk është një vend, prandaj nuk ka kufij. Është një jetë e re. Zoti Jezus mbretëron në jetën e brendshme dhe të jashtme të atyre që e lejojnë veten të udhëhiqen prej Tij. Në marrëdhëniet midis njerëzve ku Fjala e Tij jetohet, atje mbretëron Zoti.

15

2024

NËNTOR

Sh. Alberti i Madh

E PREMTE

Po ashtu do të ndodhë

edhe në ditët e Birit

të njeriut

15/11 E PREMTE GJ. V. [IV]

(Sh. Alberti i Madh, ip. e mës. i K., †1280)

2Gjn 1,3-9; Ps 118; Lk 17:26-37

Po ashtu do të ndodhë edhe në ditët e Birit të njeriut Lk 17,26

Jezusi e krahason kohën e Tij me atë në të cilën jetoi Noehu: Ai vëren se njerëzit sillen në të njëjtën mënyrë. Në atë kohë ata nuk i kushtonin vëmendje asaj që thonte Noehu, një njeri i drejtë dhe i bindur ndaj Zotit. Sot ata nuk i kushtojnë vëmendje Jezusit dhe nuk i kushtojnë vëmendje fjalëve të Tij dhe ftesave të tij për t’u kthyer. Atëherë, a është sot përmbytja?

16

2024

NËNTOR

Sh. Margarita e Skocisë

Sh. Gertrudë

E SHTUNË

Por, kur të vijë Biri

i njeriut, a thua do të gjejë fe mbi tokë?

16/11 E ENJTE GJ. V. [IV]

(pf: Sh. Margarita eSkocisë, ,† 1093; Sh. Gertrudë, virgj.

† 1302)

3Gjn 5-8; Ps 111; Lk 18,1-8

Por, kur të vijë Biri i njeriut, a thua do të gjejë fe mbi tokë? Lk 18,8

Jezusi sjell dashuri, por kërkon fe. Përse? Dashuria e shenjtë nuk është ajo e zemrës së mirë të njeriut. Përkundrazi, është fryti i pemës që ushqehet nga rrënjët e fesë. Prandaj, ne angazhohemi, secili prej nesh, t'i përgjigjemi Jezusit dhe t'i themi: Kur të vish, unë do të jem aty që do të besojë në Ty. Do të Të takoj me llambën e ndezur të fesë sime. Eja, o Zot Jezus!

17

2024

NËNTOR

E DIEL

Ta dini se është

afër ‑ te dera

17/11 E DIEL GJ. V. Viti B [I]

Dan 12,1-3; Ps 15; Heb 10:11-14,18; Mk 13:24-32

Ta dini se është afër ‑ te dera Mk 13,29

Jezusi po i përgatit dishepujt për kohë shumë të vështira. Duke dëgjuar profetët, Ai parashikon shkatërrimin e qytetit të shenjtë, Jerusalemit. Dhe në të njëjtën kohë Ai shpall se kjo botë, kur të mos mbahet më e bashkuar nga lutja dhe dashuria hyjnore, do të shkaktojë vuajtje dhe vdekje për të gjithë. Edhe në këtë situatë do ta mbajmë shikimin të ngulur tek Ai, i Cili vjen të na shpëtojë.

18

2024

NËNTOR

Kushtimi i Bazilikave

të Sh. Pjetrit e Sh. Palit

E HËNË

Të shpëtoi

feja jote!

18/11 E HËNË GJ. V. [I]

(pf: Kushtimi i Bazilikave të Sh. Pjetrit e Sh. Palit, ap.) Zb 1,1-4; 2,1-5; Ps 1; Lk 18:35-43

Të shpëtoi feja jote! Lk 18,42

Jezusi ia tha të verbërit, i cili në portat e Jerihos, përpara atyre që donin t'i mbyllnin gojën, vazhdoi të thërriste besimin e tij tek Ai. Jezusi nuk kishte shkuar më tej: Ai e dinte se, me atë besim, ai njeri do ta kishte ndjekur Atë në rrugën e shëlbimit.

O Jezus, më ndihmo të Të ndjek dhe, vetëm për këtë, shëro verbërinë time dhe paralizën time të brendshme.

19

2024

NËNTOR

E MARTË

Edhe ky është

bir i Abrahamit

19/11 E MARTË GJ. V. [I]

Zb 3,1-6,14-22; Ps 14; LK 19,1-10

Edhe ky është bir i Abrahamit Lk 19,9

Për kë e thotë Jezusi këtë? Për Zakeun, kreun i tagrambledhësve, hajdut dhe lakmitar për para. Sot ai zbulon se është i dashur nga Jezusi dhe sot mëson të dojë. Ai beson se Jezusi është i Hyjit dhe nga ky besim lulëzon një dashuri e papritur. Besimi i Abrahamit e mbush dhe e vesh, duke filluar nga sot. Sot ai është i shpëtuar.

20

2024

NËNTOR

E MËRKURË

Atij që ka,

do t’i jepet

20/11 E MËRKURË GJ. V. [I]

Zb 4,1-11; Ps 150; Lk 19:11-28

Atij që ka, do t’i jepet Lk 19,26

Jezusi e mbyll historinë e shëmbëlltyrës së shërbëtorëve. Njëri prej tyre është sjellë sikur të mos ishte shërbëtor i zotërisë të tij: nuk ka marrë përsipër të punojë për të, prandaj nuk është i denjë të hyjë në mbretëri. Ajo që iu besua atij do të shkojë në duart e atyre që shërbyen me besnikëri.

21

2024

NËNTOR

Kushtimi i Virgjërës Mari

E ENJTE

Rrënja e Davidit:

Ai do ta hapë librin

21/11 E ENJTE GJ. V. [I]

(p: Kushtimi i Virgjërës Mari)

Zb 5,1-10; Ps 149; Lk 19:41-44

Rrënja e Davidit: Ai do ta hapë librin Zb 5,5

Është një gjuhë e çuditshme për ne, ajo e librit të Zbulesës. Jezusi gjithashtu dëshiron të na flasë në këtë mënyrë, siç flasim ne në kohë persekutimi: këto janë kohë që mund të kthehen.

Librin e vullnetit të Zotit mund ta hapë dhe ta lexojë vetëm “rrënja e Davidit”, pra Jezusi. Do të dëgjojmë vetëm Zërin e Tij, do të ushqehemi me fjalët e Tij.

22

2024

NËNTOR

Sh. Çeçilia

E PREMTE

Kryepriftërinjtë

dhe skribët kërkonin mënyrën si ta vritnin

22/11 E PREMTE GJ. V. [I]

(Sh. Çeçilia virgj. e mart., †230)

Zb 10,8-11; Ps 118; Lk 19:45-48

Kryepriftërinjtë dhe skribët kërkonin mënyrën si ta vritnin Lk 19,47

Jezusi mbërrin në rrethimin e Tempullit dhe këtu vëzhgon gjithçka. Ai duhet të jetë vetëm një vend lutjeje, por është i zënë nga tregu i kafshëve të destinuara për kurban. Është një komoditet për pelegrinët që vijnë nga larg, por përshtypja që ata marrin është se Zoti ka nevojë për para: është një imazh i rremë i Zotit, pikërisht në Tempullin e Tij!

23

2024

NËNTOR

Sh. Klementi I Sh. Kolumbani

E SHTUNË

Hyji i Abrahamit,

Hyji i Izakut,

Hyji i Jakobit

23/11 E SHTUNË GJ. V. [I]

(pf: Sh. Klementi I, papë e mart., † 101; Sh. Kolumbani abat, † 615)

Zb 11,4-12; Ps 143; Lk 20:27-40

Hyji i Abrahamit, Hyji i Izakut, Hyji i Jakobit Lk 20,37

Jezusi ndihmon për të lexuar Shkrimet e shenjta. Kur Moisiu, përballë kaçubes që digjej, pyeti Zotin se si quhej, ai mori përgjigjen: "Hyji i Abrahamit, Izakut dhe Jakobit". Zoti nuk bëhet i njohur me një fjalë, por me jetën e njerëzve të bindur ndaj Tij. Sot do të thotë që brezat e rinj do ta njohin duke na parë ne, që jetojmë Fjalën e Tij.

24

2024

NËNTOR

JEZU KRISHTI

MBRET I GJITHËSISË

E DIEL

Unë jam mbret!

24/11 E DIEL JEZU KRISHTI MBRET I GJITHËSISË. Viti B [P]

Dan 7:13-14; Ps 92; Zb 1,5-8; Gjn 18:33-37

Unë jam mbret! Gjn 18,37

Jezusi është përballë Pilatit, i cili i ka bërë një pyetje të saktë dhe Ai përgjigjet duke përdorur të njëjtën fjalë. Por me atë fjalë, "mbret", çfarë nënkuptojnë Pilati dhe Jezusi? Guvernatori mendoi për dominimin mbi të tjerët, Jezusi mendoi t'i shërbente vullnetit të Hyjit për t'i ndihmuar njerëzit ta duan njëri-tjetrin. Sot ne gëzohemi duke i dhënë vetëm Jezusit titullin "Mbret", madje, duke iu bindur me të vërtetë!

25

2024

NËNTOR

Sh. Katerina e Aleksandrisë

E HËNË

Ndër njerëz këta

qenë shpërblyer

25/11 E HËNË GJ. V. [II]

(pf: Sh. Katerina e Aleksandrisë, virgj. e mart., † shek. III-IV)

Zb 14,1-3,4-5; Ps 23; Lk 21,1-4

Ndër njerëz këta qenë shpërblyer Zb 14,4

Ata janë njëqind e dyzet e katër mijë që e ndjekin Qengjin dhe janë pa gënjeshtra. Ata nuk e kanë ndotur veten me idhujt e pranishëm në botë. Jeta e tyre shpengohet, e rikuperuar në bukurinë e Krijuesit të tyre. Jezusi na shëron, na rinovon, e plotëson ekzistencën tonë duke na dhënë atë që as prindërit tanë, me gjithë dashurinë e tyre, nuk mundën të na jepnin.

26

2024

NËNTOR

E MARTË

E kur të dëgjoni të flitet për luftëra..., mos u frikësoni!

26/11 E MARTË GJ. V. [II]

Zb 14:14-19; Ps 95; Lk 21,5-11

E kur të dëgjoni të flitet për luftëra..., mos u frikësoni! Lk 21,9

Jemi afër fundit të vitit liturgjik. Kjo është arsyeja pse në këto ditë ne lexojmë pjesët e Ungjillit në të cilat Jezusi na flet për fundin. Ai na siguron: fundi i kësaj bote nuk duhet të na trembë, sepse ne nuk jemi krijuar për këtë botë dhe kjo botë nuk është vendi ynë përfundimtar. Frika instinktive zëvendësohet nga shpresa dhe besimi në dashurinë e Atit.

27

2024

NËNTOR

Sh. Valeriani

E MËRKURË

Të mëdha

dhe të madhërueshme janë veprat e tua

27/11 E MËRKURË GJ. V. [II]

(pf Sh. Valeriani, ip. shek. IV)

Zb 15,1-4; Ps 97; Lk 21:12-19

Të mëdha dhe të madhërueshme janë veprat e tua Zb 15,3

Kështu i këndojnë Qengjit, ata që e kanë dashur Atë më shumë se të gjitha gjërat dhe më shumë se veten e tyre. Kanë fituar joshjet e kënaqësive dhe ato të ndjekura nga shumë njerëz. Edhe ne do ta këndojmë atë këngë që vazhdon kështu: «Ti i vetmi, je Shenjti! Të gjitha kombet do të vijnë dhe do të adhurojnë para Teje».

28

2024

NËNTOR

E ENJTE

Të lumët ata që janë të grishur në gostinë e dasmës së Qengjit

28/11 E ENJTE GJ. V. [II]

Zb 18,1-2,21-23; 19,1-3,9; Ps 99; Lk 21:20-28

Të lumët ata që janë të grishur në gostinë e dasmës së Qengjit Zb 19,9

Cila është "gostia e dasmës së Qengjit"? Ne e dimë mirë: është ajo tryezë në të cilën na ofrohet dhurata e dashurisë me të cilën Qengji dha trupin dhe gjakun e Tij. Është banketi ku hamë Korpin e Krishtit, Bukën e bekimit, që ushqen shenjtërinë tonë dhe na komunikon përjetësinë e Tij!

29

2024

NËNTOR

E PREMTE

Fjalët e mia nuk

do të bien poshtë

29/11 E PREMTE GJ. V. [I]

Zb 20.1-4.11 - 21.2; Ps 83; Lk 21:29-33

Fjalët e mia nuk do të bien poshtë Lk 21,33

Gjithçka kalon, kështu që gjithçka është kotësi. Megjithatë, ne e dimë se nuk jemi këtu për t'u zhdukur, por për të mbetur në zemrën e Atit. Prandaj, ne do të ushqehemi me atë ushqim që mbetet dhe është Fjala që Jezusi e pranoi dhe na dhuroi. Në shkretëtirë, tunduesit i kishte thënë: njeriu jeton «me çdo fjalë që del nga goja e Hyjit». Ajo Fjalë e mbështeti Atë dhe ajo Fjalë që Ai na ofron çdo ditë.

30

2024

NËNTOR

Sh. Andreu

E SHTUNË

Ata aty për aty lanë

lundrën dhe babain

e shkuan pas tij

30/11 E SHTUNË SH. ANDREU AP [P]

Rom 10,9-18; Ps 18; Mt 4,18-22

Ata aty për aty lanë lundrën dhe babain e shkuan pas tij Mt 4,22

Dy vëllezërit kanë hedhur të njëjtin hap, pa e pyetur njëri-tjetrin. Dhe ata zbuluan edhe më shumë vëllezër se më parë. Njëri prej tyre është Andrea, i biri i Zebedeut. Sot e falënderojmë, sepse që nga ai moment jeta e tij është bërë mbështetja e fesë sonë dhe e shenjtërisë sonë.

1

2024

DHJETOR

E DIEL

Prandaj,

rrini zgjuar e lutuni

në çdo moment

1/12 E DIEL K. A. Viti C [I]

(pf Sh. Sharl de Fuko, mesh. † 1916)

Jer 33,14-16; Ps 24; 1Sel 3.12 - 4.2; Lk 21,25-28,34-36

Prandaj, rrini zgjuar e lutuni në çdo moment Lk 21,36

Duke filluar Ardhja, Kisha na fton të përgatitemi për takimin me Jezusin, në varfërinë e djepit dhe në kthimin e Tij të lavdishëm. Ai Vetë na fton të rrimë zgjuar për të mos humbur këto takime të çmuara. Ai na këshillon ta bëjmë këtë "duke u lutur në çdo moment". Midis shumë formave të lutjes, ne mund të zgjedhim të përsërisim në zemër Fjalën e zgjedhur për çdo ditë në këtë kalendar.

2

2024

DHJETOR

E HËNË

Do të vij

dhe do ta shëroj

2/12 E HËNË K. A. [I]

Is 2,1-5; Ps 121; Mt 8,5-11

Do të vij dhe do ta shëroj Mt 8,7

Sa i mirë je, o Jezus: Ti e ke parë vuajtjen, dashurinë dhe përvuajtërinë e atij njeriu, mbi të gjitha besimin e tij në Ty! Ti je në dispozicion për të dëgjuar britmën tonë. Edhe ne të themi: nuk ke nevojë të vish, thjesht thuaj një Fjalë. Fjala Jote na shpëton!

3

2024

DHJETOR

Sh. Françesk Ksaveri

E MARTË

Gjithçka

më dorëzoi im Atë

3/12 E MARTË K. A. [I]

(p: Sh. Françesk Ksaveri, mesh., † 1552)

Is 11,1-10; Ps 71; Lk 10:21-24

Gjithçka më dorëzoi im Atë Lk 10,22

Faleminderit, o Jezus, për shembullin Tënd të përvuajtërisë. Ti që je plotësisht i bindur ndaj Atit, Ai Vetë të rezervon gjithë dashurinë e Tij. Unë dua të mësoj nga Ti, o Jezus, të jetoj si një fëmijë i leshuar plotësisht në Të. Ti je dituria, dashuria e Atit për ne të varfërit dhe mëkatarët. Në Ty banon plotësia e hyjnisë.

4

2024

DHJETOR

Sh. Gjoni i Damaskut

E MËRKURË

Pastaj mori shtatë

bukët dhe peshqit,

falënderoi Hyjin

4/12 E MËRKURË K. A. [I]

(pf: Sh. Gjoni i Damaskut, mesh. mës. i K., † Shek. VIII) Is 25,6-10; Ps 22; Mt 15:29-37

Pastaj mori shtatë bukët dhe peshqit, falënderoi Hyjin Mt 15,36

Jezusi, duke parë nevojën për ushqim të turmës që e kishte ndjekur prej tre ditësh, pranoi nga dishepujt ato pak bukë dhe peshq të vegjël që kishin. Ai falënderon Atin dhe i shpërndan ato. Është çudi që u mjaftojnë të gjithëve dhe madje teprojnë! Kur i dhurohet Jezusit atë pak që jemi dhe kemi, Ai e bën të dobishëm për shumë njerëz.

5

2024

DHJETOR

E ENJTE

Do të hyjë në

Mbretërinë e qiellit

ai që kryen vullnetin

e Atit tim

5/12 E ENJTE K. A. [I]

Is 26,1-6; Ps 117; Mt 7:21.24-27

Do të hyjë në Mbretërinë e qiellit ai që kryen vullnetin e Atit tim Mt 7:21

Mbretëria e Hyjit është dashuri, gëzim dhe paqe në Shpirtin Shenjt. Sa herë që i bindem me gjithë qejf Jezusit, Fjalës së Tij dhe fjalëve të vëllezërve që thërrasin Emrin e Tij, përjetoj bukurinë e Mbretërisë së Tij, e pranishme mes nesh.

6

2024

DHJETOR

Sh. Nikolla

E PREMTE

U bëftë

sipas besimit tuaj

6/12 E PREMTE K. A. [I]

(pf: Sh. Nikolla ip., †343)

Is 29,17-24; Ps 26; Mt 9,27-31

Dioqeza e Lezhës – Shën Nikolla Pajtor kryesor i Dioqezës

U bëftë sipas besimit tuaj Mt 9,29

Kur i drejtohemi Jezusit me përulësi dhe besim të plotë, në unitet me vëllezërit me të cilët jetojmë, Ai është gati të na ndihmojë. Ungjilli na e përsërit sot. Sytë e dy të verbërve u hapen: ata kishin besuar se Jezusi mund ta bënte këtë dhe ia kishin kërkuar me marrëveshje të përbashkët.

7

2024

DHJETOR

Sh. Ambrozi

E SHTUNË

Falas morët,

falas edhe jepni

7/12 E SHTUNË K. A. [I]

(p: Sh. Ambrozi, ip. e mës. i K., † 397)

Is 30,19-21.23-26; Ps 146; Mt 9.35 - 10.1.6-8

Falas morët, falas edhe jepni Mt 10,8

Dashuria falas është ajo e Hyjit: ajo nuk kërkon kthim. Ne kënaqemi duke qenë në gjendje të përjetojmë të njëjtën dashuri si e Tij. Jezusi u propozon me forcë apostujve të Vet të jetojnë këtë dashuri: në këtë mënyrë ata do të jenë dëshmitarë dhe zbulues të Atit.

8

2024

DHJETOR

E DIEL

Do të quhet

Biri i Hyjit tejet të lartë

8/12 E DIEL K. A. Viti C [II]

Bar 5,1-9; Ps 125; Fil 1,4-6,8-11; Lk 3,1-6

Do të quhet Biri i Hyjit tejet të lartë Lk 1,31

Çdo festë mariane është një rast për të njohur Jezusin, Birin e Marisë. Ajo gëzohet që është ashtu: ajo është një shërbëtore e përulur dhe tenton të zhduket në mënyrë që Biri të vendoset në qendër, i shpallur asaj nga engjëlli si Biri i tejet të Lartit. Ajo u ngjiz pa marrëdhënien shpirtërore me Adamin, në mënyrë që të ishte gati të bëhej Nëna e Atij që shlyen mëkatet e botës.

9

DHJETOR

Sh. Gjon Didak Kuahtlatoatzin

2024 E HËNË

O njeri,

të janë falur mëkatet

9/12 E HËNË K. A. [II]

(pf: Sh. Gjon Didak Kuahtlatoatzin, † 1548)

Is 35,1-10; Ps 84; Lk 5:17-26

O njeri, të janë falur mëkatet Lk 5,20

O Jezus, ke përpara një të paralizuar; e ulën nga tavani, sepse turma i pengonte të arrinin tek Ti. Dhe Ti i jep dashurinë më të madhe: ia fal mëkatet. Tani ai është afër zemrës së Atit, e ndjen se ajo rreh për të...

Pavarësisht nëse jam i shëndetshëm apo i sëmurë, Ti, o Jezus, shikon edhe atë që më trishton. Fale mëkatin tim!

10

2024

DHJETOR

E MARTË

Po pati ndokush

njëqind dele... a nuk

shkon për të kërkuar

atë që i humbi?

10/12 E MARTË K. A. [II]

Is 40,1-11; Ps 95; Mt 18:12-14

Po pati ndokush njëqind dele... a nuk shkon për të kërkuar atë që i humbi? Mt 18,12

Jezusi na zbulon Zemrën e Tij. Nëse një nga "të vegjlit" që besojnë në Të humbet, Ai e kërkon atë që ta kthejë në vathën e Tij. Ndodhi për atë të riun që pasi i kushtoi vite dhe energji sportit, e gjeti veten bosh brenda. Jezusi "e gjeti përsëri", duke rizgjuar dashurinë e tij në Të nëpërmjet një të riu tjetër që po nise

j si misionar.

11

2024

DHJETOR

Sh. Damazi I

E MËRKURË

Pranoni t’ju mësoj

unë që jam zemërbutë

e i përvuajtur

11/12 E MËRKURË K. A. [II]

(pf: Sh. Damazi I, papë †384)

Is 40,25-31; Ps 102; Mt 11:28-30

Pranoni t’ju mësoj unë që jam zemërbutë

e i përvuajtur Mt 11,29

Ndonjëherë ne tundohemi të admirojmë dhe imitojmë dikë që është i mrekullueshëm në sytë e botës. Rezultati është që ne e gjejmë veten të lodhur, të shtypur, të zhgënjyer, të trishtuar. “Pranoni t’ju mësoj unë”, na thotë Jezusi; imitoni butësinë dhe përvuajtërinë Time. Zemra juaj do të gjejë freskim, paqe, gëzim, forcë.

O Jezus, Ti je udhërrëfyesi im. E ëmbël është të Të ndjek, sepse më do.

12

2024

DHJETOR

Shën Maria Virgjër

e Guadalupes

E ENJTE

Kush i ka veshët

për të dëgjuar,

të dëgjojë

12/12 E ENJTE K. A. [II]

(pf: Shën Maria Virgjër e Guadalupes - 1531) Is 41,13-20; Ps 144; Mt 11,11-15

Kush i ka veshët për të dëgjuar, të dëgjojë Mt 11,15

Jezusi e lartëson Gjon Pagëzuesin duke thënë se ai është "nga ata që u lindën prej grash dhe nuk u ngrit asnjë më i madh". Megjithatë, Ai konfirmon se më i vogli në Mbretërinë e qiejve është më i madh se ai. Nevojitet Shpirti Shenjtë për të kuptuar mirë Fjalët e Jezusit.

Të gjithë në Mbretërinë e qiejve janë të vegjël, por të gjithë janë "të mëdhenj", sepse janë anëtarë të Trupit të Tij mistik.

13

2024

DHJETOR

Sh. Luçia

E PREMTE

Unë jam Zoti,

Hyji yt

13/12 E PREMTE K. A. [II]

(p: Sh. Luçia virgj. e mart. †304)

Is 48,17-19; Ps 1; Mt 11:16-19

Unë jam Zoti, Hyji yt Is 48,17

Duke dëgjuar këto fjalë, më duket se shoh fytyrën e mirë dhe duart qetësuese të një babai, sytë e ëmbël dhe përkëdheljet e buta të një nëne. Po, Hyji im, Ati im, Ti dëshiron të më flasësh për të më udhëhequr drejt së mirës së vërtetë dhe për të bërë të jetoj në bashkim me Ty. Kur të jem sikurse mes ujqërsh, i shpifur nga të tjerët për Emrin Tënd, Ti do të jesh pranë meje.

14

2024

DHJETOR

Sh. Gjoni i Kryqit

E SHTUNË

Biri i njeriut do të

pësojë shumë prej tyre

14/12 E SHTUNË K. A. [II]

(p: Sh. Gjoni i Kryqit, mesh. e mës. i K., † 1591) Sir 48,1-4,9-11; Ps 79; Mt 17:10-13

Biri i njeriut do të pësojë shumë prej tyre Mt 17,12

Jemi në rrëzë të malit, ku Jezusi, i shpërfytyruar, ishte soditur nga tre apostuj. Jezusi u kishte thënë që ta tregonin atë përvojë vetëm pas ringjalljes së Tij. Po, në fakt Ai do të ishte vrarë, si Gjon Pagëzuesi, nga të pushtetshmit. Përsëri Jezusi, në Kishën e Tij, vuan dhunën dhe refuzimin nga të mëdhenjtë. Megjithatë, Ai është i gjallë, i ringjallur dhe vazhdon ta udhëheqë Kishën e Tij.

15

2024

DHJETOR

E DIEL

Ai do t’ju pagëzojë

me Shpirt Shenjt

e me zjarr

15/12 E DIEL K. A. [III]

Sof 3,14-18; Ps Is 12,2-6; Fil 4,4-7; Lk 3:10-18

Ai do t’ju pagëzojë me Shpirt Shenjt e me zjarr Lk 3,16

Ne jemi në pritje të Jezusit, Ai do të “na pagëzojë me Shpirtin Shenjt dhe në zjarr”: do të na zhytë në jetën e Atit, që është Dashuria, Dashuri që ngroh, jep jetë dhe pastron. Gjon Pagëzuesi na përgatit për një takim kaq të bukur dhe të rëndësishëm, ai 'Gjon Pagëzues' të cilin Provania do ta vendosë në rrugën tonë.

16

2024

DHJETOR

E HËNË

Nga ishte

pagëzimi i Gjonit?

16/12 E HËNË K. A. [III]

Nr 24,2-7,15-17; Ps 24; Mt 21,23-27

Nga ishte pagëzimi i Gjonit? Mt 21,25

Vepra e pararendësit Tënd, o Zot Jezus, ashtu si puna Jote me “autoritet”, vjen nga lidhja e ngushtë, e thellë me Atin që ju dërgoi.

Përpara Teje, që vjen për të transformuar dhe pasuruar jetën time, unë do të jem i përulur, i urtë, mikpritës.

Eja, o Zot Jezus!

17

2024

DHJETOR

E MARTË

Do të vijë ai...

të cilin do ta dëgjojnë

popujt

17/12 E MARTË K. A. FILLIMI I NËNTËSHES SË KRISHTLINDJEVE [P]

Zan 49,2.8-10; Ps 71; Mt 1,1-17

Do të vijë ai... të cilin do ta dëgjojnë popujt Zan 49,10

Jemi në pritje të Krishtlindjes së Jezusit, që tashmë ka ardhur në histori, vazhdon të vijë në Kishën e Tij si një Bari i mirë, një Këshilltar i admirueshëm, Fjala dhe prania e Atit Qiellor.

Faleminderit, o Jezus, për dhuratën që mund të hapësh zemrën Tënde përsëri këtë vit, për të Të mirëpritur dhe për të na përgatitur për të T'u bindur.

18

2024

DHJETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E MËRKURË

Do t’ia ngjesin emrin

Emanuel

18/12 E MËRKURË Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

Jer 23,5-8; Ps 71; Mt 1,18-24

Do t’ia ngjesin emrin Emanuel Mt 1,23

Profecitë po përmbushen: Shëlbuesi do të vijë nga një virgjëreshë. Emri i Tij do të jetë: Emanuel, Zoti me ne, Hyji që na do, madje, deri edhe në mëkatin tonë. Dhe është Jozefi, një njeri i butë dhe i heshtur, i vëmendshëm vetëm për të përmbushur vullnetin e Atit, ai që do t'i japë Birit të Virgjëreshës Emrin më të bukur të Hyjit.

19

2024

DHJETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E ENJTE

Zoti e bekoi

19/12 E ENJTE Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

Gjq 13,2-7.24-25a; Ps 70; Lk 1,5-25

Zoti e bekoi Gjq 13,24

Hyji ynë, Ati i mëshirshëm, ka projekte paqeje për popullin e Vet. Në çdo epokë të skllavërisë dhe rrjedhimisht të varfërisë sociale, Ai ka ngritur një çlirimtar. Sot shohim se çuditërisht nga një grua beronjë, ajo lind Samsonin, i cili rritet me bekimin e Tij. Neve, pra, Ati, në një mënyrë të mrekullueshme, na e ka dhënë Jezusin si Shëlbues përfundimtar, sepse Ai na çliron nga mëkati, shkaku i shumë të këqijave.

20

2024

DHJETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E PREMTE

Do të quhet Biri i Hyjit

tejet të lartë

20/12 E PREMTE Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

Is 7,10-14; Ps 23; Lk 1, 26-38

Mbretëria e tij s’do të ketë mbarim Lk 1,33

Mari, mos ki frikë! Edhe unë, biri i Marisë, biri i Kishës, nuk kam asgjë për t'u frikësuar. Ai që Ati do të na japë do të jetë i madh: "Mbretëria e Tij s’do të ketë mbarim". Me Të në zemrën time do të mund të jetoj gjithmonë në paqe.

Ja ku jam, o Atë: dua ta mirëpres dhuratën Tënde, të përgatitur prej shekujsh; dhe, me Të, dua të Të mirëpres zemrën Tënde!

21

2024

TETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E SHTUNË

E lumja ti

që besove

21/12 E SHTUNË Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

(p: Sh. Pjetri Kanizi, mesh. e mës. i K., † 1597)

Kk 2,8-14 ose Sof 3,14-17; Ps 32; Lk 1,39-45

E lumja ti që besove Lk 1,45

Maria, Nëna jonë, i besoi plotësisht Fjalës së Hyjit që ia komunikoi engjëlli. Ajo u vu në dispozicion për ta jetuar, kështu që gjeti gëzim dhe qetësi të madhe. Kur ne angazhohemi për të jetuar një Fjalë të Jezusit, lumturia e Tij do të vijë si një dhuratë e sigurt dhe e qëndrueshme. Një gëzim që shpërblen pa masë mundin e bërë!

22

2024

DHJETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E DIEL

Foshnja prej hareje

kërceu në kraharorin

tim

22/12 E DIEL K. A. Viti C Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

Mik 5,2-5 (Heb. 1-4); Ps 79; Heb 10,5-10; Lk 1:39-45

Foshnja prej hareje kërceu në kraharorin

tim Lk 1,44

Jezusi, Shpëtimtari, kishte zbritur tani në tokë: i vogël, i fshehur në barkun më të pastër të Marisë, Ai tashmë dhuronte gëzim, një gëzim të papërshkrueshëm; një gëzim për të bërë kërcim një tjetri të vogël, të fshehur në barkun e kushërirës Elizabeta. Edhe ne do të kërcejmë nga gëzimi për ardhjen Tënde të re, o Jezus, dhe do të Të çojmë në botë.

23

2024

DHJETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E HËNË

Dora e Zotit

ishte me të

23/12 E HËNË Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

(p: Sh. Gjoni i Ketyt, mesh., †1473)

Mal 3,1-4.23-24; Ps 24; Lk 1,57-66

Dora e Zotit ishte me të Lk 1,66

Ishte Gjon Pagëzuesi: një fëmijë i lindur nga prindër të moshuar, të cilët, nëpërmjet lutjes dhe besnikërisë edhe në gjërat e vogla, i kishin dhënë zemrat dhe jetën e tyre Zotit. Një dritë për ne: “dora e Zotit” do t'i shoqërojë, mbrojë, udhëheqë fëmijët tanë, sepse ne do t'u japim atyre hapësirë ​​të denjë në jetën tonë.

24

2024

DHJETOR

Feriet e Mëdha

të Kohës së Ardhjes

E MARTË

Zoti e pa

dhe e shpërbleu

popullin e vet

24/12 E MARTË Feriet e Mëdha të Kohës së Ardhjes [P]

2Sam 7,1-5.8b-12.14a.16; Ps 88; Lk 1,67-79

Zoti e pa dhe e shpërbleu popullin e vet Lk 1,68

Sa e madhe është mirësia Jote, o Atë: na dërgove Jezusin, Birin Tënd të Vetëmlindur, për të na çliruar nga mëkati që na bën skllevër. Faleminderit, o Jezus, që me faljen Tënde fshin dhe largon peshën shtypëse të mëkatit nga zemra. Faleminderit për shërbimin e çmuar që i ke dhënë Kishës në shlyerjen e mëkateve. Faleminderit që na mbulon me falje dhe na dhuron hirin për të qenë më të fortë në provë.

25

2024

DHJETOR

Krishtlindja e Zotit

E MËRKURË

Ju lindi

Shëlbuesi ‑ Krishti Zot

25/12 E MËRKURË

Mesha e natës: Is 9,1-6; Ps 95; Tit 2,11-14; Lk 2,1-14

Mesha e ditës: Is 52,7-10; Ps 97; Heb 1,1-6; Gjn 1,1-18

Ju lindi Shëlbuesi ‑ Krishti Zot Gjn 2,11

Ndërsa Çezari August ushtroi fuqinë e tij ushtarake dhe organizimin e tij politik, Zoti Atë dërgoi Birin e Tij në botë në varfërinë dhe përvuajtërinë më të madhe. Ky është Shpëtimtari i vërtetë, që na çliron nga armiku më i fuqishëm, ai që na pengon të duam. Ai është Shpëtimtar, sepse vendos dashurinë mes njerëzve pa pasur nevojë për ndonjë detyrim. Faleminderit, o Atë, për dhuratën e Fëmijës Jezus!

26

2024

DHJETOR

Sh. Shtjefni

E ENJTE

Shpirti i Atit tuaj

do të flasë

nëpërmjet jush

26/12 E ENJTE SHËN SHTJEFNI, PROTOMARTIR [P]

Vap 6,8-10.12; 7,54-60; Ps 30; Mt 10,17-22

DIOQEZA E SHKODËR-PULTIT, SH. SHTJEFNI,

PROTOMARTIR Pajtor kryesor i Dioqezës

Shpirti i Atit tuaj do të flasë nëpërmjet jush Mt 10,20

Festojmë festën e Shën Shtjefnit, dëshmitarit të parë, martirit të parë të Jezusit. “Drita e vërtetë”, dashuria e Atit, që ai i kishte mirëpritur, ishin burimi i fjalës së tij: fjala e urtësisë, e zbulesës, e faljes... dhe kur urrejtja u ndez kundër tij.

O Jezus, drita dhe forca e ringjalljes Sate, e pranuar me përulësi, na bëjnë dëshmitarët e Tu. Ty të qoftë lavdia!

27

2024

DHJETOR

Sh. Gjoni

E PREMTE

E bashkësia jonë është

me Atin dhe me Birin

e tij, Jezu Krishtin

27/12 E PREMTE SHËN GJONI APOSTULL E UNGJILLTAR

1Gjn 1,1-4; Ps 96; Gjn 20,2-8

E bashkësia jonë është me Atin dhe me Birin e tij, Jezu Krishtin 1Gjn 1,3

Sot është festa e Apostullit Gjon, dishepulli që në darkën e fundit vuri kokën në gjoksin e Jezusit. Ai gëzoi bashkësinë e jetës dhe dashurisë me Të dhe në Emër të Tij me Atin. Përmes shkrimeve të tij ai vazhdon t'i ndajë këto dhurata me ne. Sot e falënderojmë dhe jemi në mënyrë të veçantë në bashkim me të.

28

2024

DHJETOR

Fëmijët e Pafajshëm

E SHTUNË

Nëse ne ecim në

dritë,... kemi bashkësi

me njëri-tjetrin

28/12 E SHTUNË FËMIJËT E PAFAJSHËM Martirë [P]

1Gjn 1,5 - 2,2; Ps 123; Mt 2,13-18

Nëse ne ecim në dritë,... kemi bashkësi me njëri-tjetrin 1Gjn 1,7

Shën Gjoni përjetoi bashkimin e vërtetë duke ndjekur Jezusin me apostujt e tjerë. Ne bashkëndajmë me ta përpjekjen e shpalljes, gëzimin e vëllazërisë dhe të të qenurit të një zemre dhe një shpirti.

Fëmijët e vrarë për shkak të Jezusit, edhe pse të pavetëdijshëm, marrin shpërblimin. Të pafajshëm, duke derdhur gjak, dëshmuan ardhjen e Tij.

29

2024

DHJETOR

Familja e Shenjtë

E DIEL

Jezusi

përparonte në dije

29/12 E DIEL FAMILJA E SHENJTË E JEZUSIT, MARIA E JOZEFI Viti C [P]

1Sam 1,20-22,24-28; Ps 83; 1Gjn 3,1-2,21-24; Lk 2,41-52

Jezusi përparonte në dije Lk 2,52

Jezusi ishte gjetur nga Maria dhe Jozefi në tempull, ndërsa Ai po i dëgjonte dhe po i pyeste Mësuesit e Shkrimeve të Shenjta, të habitur nga interesimi dhe ndërhyrjet e Tij. Në fakt, Ai ishte i vetëdijshëm se Fjala e Shkrimit i përkiste "Atit të Tij". Më pas, duke u kthyer në Nazaret, "i dëgjonte": një karakteristikë tjetër e rritjes së tij "në dije". Kushdo që bindet është i përulur dhe jeton si një bir mirënjohës.

30

2024

DHJETOR

E HËNË

illoi të lëvdojë Hyjin dhe t’u tregojë për këtë foshnjë të gjithë atyre që prisnin shpërblimin e Jerusalemi0/12 E HËNË Dita e tetëditëshit të Krishtlindjes [P]

1Gjn 2,12-17; Ps 95; Lk 2,36-40

Filloi të lëvdojë Hyjin dhe t’u tregojë për këtë foshnjë të gjithë atyre që prisnin shpërblimin e Jerusalemit Lk 2,38

Edhe Ana, e cila kishte shërbyer në tempull për një jetë të tërë, dëgjoi profecinë e Simeonit të devotshëm, i cili kishte njohur te Fëmija Jezus "dritën e njerëzve dhe lavdinë e popullit të Izraelit". Për Anën nuk kishte gëzim më të madh: ajo duhej të fliste për Të. Ajo ua njoftoi atë të gjithë atyre që, si ajo, prisnin Shpëtimtarin e premtuar.024

DHJETOR

E MARTË

E Fjala

ishte në Hyjin

31/12 E MARTË Dita e tetëditëshit të Krishtlindjes [P]

(p.Sh. Silvestri I, papë, † 335)

1Gjn 2,18-21; Ps 95; Gjn 1,1-18

E Fjala ishte në Hyjin Gjn 1,1

Shën Gjoni na e paraqet Jezusin si Fjalën e Atit, i Cili ka qenë me Të që nga amshimi dhe që është bërë Njeri sikurse ne në çdo gjë, përveç mëkatit. Ai ishte dhe është gjithmonë duke iu drejtuar Atit; ishte, është dhe do të jetë gjithmonë me një zemër dhe një vullnet i vetëm me Të. Në fakt, Ai tha: "Unë dhe Ati jemi një gjë e vetme". Le të jetojmë edhe ne jetën e Tij, që na bën të shijojmë realitetin e qiellit dhe Viti i Ri do të jetë i ndritshëm dhe plot fryte dashurie!

In primo piano